Spellen en Puzzels

Mijn ultieme top 5 favoriete bordspellen

Mijn ultieme top 5 favoriete bordspellen 5 januari 2021Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Toen mijn man en ik nog niet zo lang verkering hadden kochten we samen ons allereerste spel. Tik Tak Boem was dat. Kort daarop volgden Carcassonne en Agricola en zo was de liefde voor bordspellen geboren. Uiteindelijk werden het twee kasten en daardoor valt er veel te kiezen. Toch zijn er altijd een paar spellen die er voor ons uitspringen en die nooit teleurstellen. Vandaag deel ik mijn ultieme top vijf favoriete bordspellen. Ik heb geen verschil gemaakt in prijscategorieƫn of het aantal spelers. Maar ik heb puur gekeken naar welke ik tot nu toe het allervetste in onze collectie vind. Uiteindelijk zijn dat denk ik vooral de spellen die veel opties bieden, waar je over je tactiek moet nadenken en waar de geluksfactor in balans is. Houd je daar ook van? Dan zijn dit jouw spellen!

5: 7Wonders: ontwikkel de zeven grote steden tijdens de oudheid!

Officieel is het een bordspel, maar je kunt 7Wonders ook wel een veredeld kaartspel noemen omdat het vooral uit kaarten bestaat. Het idee is dat je allemaal een aantal kaarten op hand hebt, een kaart kiest en de rest doorgeeft aan de speler naast je. Zo krijg je elke keer nieuwe kaarten en kun je verzamelingen maken om punten te verzamelen. Daarnaast krijg je punten door de verzameling van de spelers naast je.

Het spel vraagt om tactisch nadenken, is leuk vormgegeven en is altijd anders omdat je nooit dezelfde kaarten krijgt. Het is vlot en gemakkelijk te begrijpen en inmiddels is er een vernieuwde editie te koop.

Aantal spelers: 3-7 spelers
Speelduur: +/- 30 minuten
Leeftijd: 10+

4: Agricola: bouw je eigen boerderij!

Bij Agricola krijg je echt waar voor je geld. In de doos zit zo ongelooflijk veel (en mooi) spelmateriaal en ook al kleine uitbreidingen. De eerste keer dat we dit speelden was het echt wel even uitzoeken hoe alles werkte, maar als je het eenmaal kent is het zo ontzettend leuk om te doen.

Het idee is dat elke speler een eigen boerderij bouwt. Je krijgt bijvoorbeeld punten voor het aantal kinderen dat je hebt, het aantal schapen, omheinde weides en stallen. Er zijn super veel verschillende manieren om punten te verdienen en daardoor is het spel altijd weer anders. Daarnaast vind ik het bij Agricola zo leuk dat je ook echt een leuk spel hebt gespeeld als je verliest. Je hebt namelijk vaak tot het eind echt nog niet door wie er heeft gewonnen. Echt een topper!

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: +/- 50 minuten
Leeftijd: 12+

3: Wingspan: een spel over vogels!

Deze topper heb ik nog maar een week in huis, maar ik heb hem al vaak gespeeld bij vrienden. In eerste instantie sprak het thema vogels mij niet heel erg aan, maar hij is zo ontzettend vet gemaakt. Wingspan staat niet voor niets in allerlei populariteit lijstjes.

Kort gezegd komt het er op neer dat je tijdens het spel probeert om unieke vogels te verzamelen waarvan je de kwaliteiten zo goed (en zo veel) mogelijk benut. In totaal zijn er wel 170 kaarten! Ik ben daardoor nog steeds aan het uitzoeken ben wat de beste tactiek is om te winnen en ik denk dat dit per pot erg verschilt.. Dat vind ik echt een pluspunt want ik houd van de wat ingewikkeldere spellen en het zorgt ervoor dat een potje nooit hetzelfde is.

Het spel is ook goed in balans qua geluksfactor, het komt dus vooral op je spel-skills aan! šŸ˜‰

Aantal spelers: 1-5 spelers
Speelduur: +/- 40 minuten
Leeftijd: 10+

2: Dominion, een kaartspel met vele uitbreidingen

In Dominion probeer je tijdens het spel een zo sterk mogelijk deck te formeren, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck rouleren steeds van je trekstapel naar je hand, waarna ze naar je aflegstapel gaan. Als je trekstapel leeg is, schud je je aflegstapel, zodat je weer een nieuwe trekstapel hebt. Elke beurt mag je 1 actie uitvoeren en 1 aankoop doen.

Het spel heeft per pot andere kaarten en daardoor is het nooit hetzelfde. Daarnaast zijn er veel uitbreidingen te koop, maar die zijn helaas ook vaak uitverkocht. Tip: een alert aanzetten op Marktplaats! Zo heb ik zelf ook uitbreidingen gekocht. Dat ze zoveel worden verkocht, geeft wel aan hoe tof het spel is!

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: +/- 30 minuten
Leeftijd: 10+

1: Hoogspanning: leg elektriciteit aan!

Mijn absolute favoriet is Hoogspanning! Het spel klinkt misschien niet zo interessant met steden die op het elektriciteitsnet moeten worden aangesloten, maar het is echt een topper. Bij dit spel is het belangrijk dat je kan rekenen. Je moet bieden in een veiling, maar genoeg geld overhouden om grondstoffen te kunnen kopen en om steden te kunnen bouwen. Het is rekenen, rekenen en nog eens rekenen.

Het leuke van Hoogspanning is dat je twee spelborden krijgt. Want zowel op de ene kant als op de andere kant staat een kaart. Daardoor heb je twee opties om te spelen. Het spel duurt wat langer dus je bent lekker een avond zoet!

Aantal spelers: 2-6 spelers
Speelduur: +/- 120 minuten
Leeftijd: 12+

Andere toppertjes om te spelen!

Stiekem vind ik een top vijf altijd erg lastig, want ik heb echt nog meer favorieten. Daarom wil ik ze niet onbenoemd laten. Een paar toffe spellen die ik naast de bovenstaande vijf spellen vaker pak en zeker kan aanraden zijn: Tiny Towns, Kingdom Builder, Ticket to Ride, Chartered, Brugge, Splendor en Amul!

Veel speelplezier! En laat mee vooral hieronder jouw favorieten weten!

Oh en speel je liever kleine spellen? Eerder maakte ik daarvan ook een top vijf!

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.