Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Ticket To Ride Amsterdam | Review

Ticket To Ride Amsterdam | Review 23 augustus 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Ticket To Ride Amsterdam bordspel

Onlangs deden we al de aankondiging van dit nieuwe spel! En dit keer delen we onze ervaring met jullie. We hebben het natuurlijk over Ticket To Ride Amsterdam! Hier in huis één van onze favoriete bordspellen, dus deze nieuwe variant wilde ik maar al te graag testen!

Het Ticket To Ride bordspel

Wanneer je in de wereld van Ticket To Ride duikt zul je al snel ontdekken dat er heel veel varianten zijn om te spelen. Zo heb je het basisspel Ticket To Ride Europe, dit spel is de uitgebreide versie waar je zo een hele avond mee kunt vullen. Speel je liever een sneller spelletje dan is Ticket To Ride New York een aanrader, maar vanaf nu kunnen we ook Ticket To Ride Amsterdam aan het lijstje toevoegen!

Ticket To Ride Amsterdam

De inhoud

Ticket To Ride Amsterdam zit in een kleine verpakking dan bijvoorbeeld Ticket To Ride Europe. Dit spel is dus makkelijker mee te nemen (bijvoorbeeld op vakantie), maar bevat wel dezelfde spelonderdelen. Om te beginnen een spelbord met het handelsnetwerk van Amsterdam, daarnaast nog 64 karren, 44 transportkaarten, 24 contractkaarten, 16 handelsbonuskaarten, 4 scorepionnen en een handleiding.

De inhoud

Hoe werkt Ticket To Ride Amsterdam?

Als je een ervaren Ticket To Ride speler bent dan heeft het spel weinig uitleg nodig. De basisregels van Ticket To Ride Amsterdam zijn hetzelfde. Dit keer gaan we terug naar de 17e eeuw en je gaat een handelsnetwerk opzetten in het bruisende Amsterdam. En hoe handelde men in de 17e eeuw? Juist, met paard en wagen en karren!

Plaats het spelbord en verdeel de karren

Je begint het spel door het spelbord op tafel te plaatsen en de karren te verdelen. Elke speler krijgt ook twee handelsroutes en twee transportkaarten en zet zijn eigen kleur pion op het getal 1 aan de rand van het bord.

Verdeel de transport- en handelsroutekaarten

De kaarten met de handelsroute bevatten een route die op het spelbord te vinden is. Het is de bedoeling dat je deze route gaat claimen door jouw kleur karren van punt A naar punt B te plaatsen. Lukt dit? Dan ontvang je het aantal punten op je handelsroutekaart. Aan het begin van het spel krijg je de keuze om met twee of met één kaart te beginnen.

Ticket To Ride Amsterdam speelkaarten

De transportkaarten zijn kaarten waar je de vervoersmiddelen op afgebeeld ziet staan, van pakezel tot boot het werd allemaal gebruikt in de 17e eeuw. De kaarten hebben ook allemaal een eigen kleur die corresponderen met de kleur van de routes op het speelbord. Er worden nog 5 transportkaarten open naast het spelbord gelegd en een dichte stapel. De start van het spel

Ticket To Ride Amsterdam review

Start Ticket To Ride Amsterdam

Het is tijd om het spel te starten. De jongste speler begint en in het spel heb je per beurt drie mogelijkheden:

  • Twee transportkaarten pakken
  • Een route claimen
  • Nieuwe handelsroutekaarten pakken

De transportkaarten heb je nodig om een route te claimen. De kleur van de kaarten moet overeenkomen met de routes op het bord (bij grijze routes ben je vrij om alle kaarten te gebruiken). De twee kaarten kan je pakken naast het bord (je mag maar één joker per beurt pakken) of van de afgedekte stapel. Een route claim je door de juiste transportkaarten af te leggen en je karren op de route te plaatsen.

Wanneer win je Ticket To Ride Amsterdam?

Het draait allemaal om het verzamelen van punten. Dit doe je door routes te claimen, afhankelijk van het aantal karren zijn deze punten waard. En ook voor de handelsroutes die je claimt krijg je punten. Bij Ticket To Ride Amsterdam verdien je bonuspunten door routes op het spelbord te claimen waar al karren op staan. Uiteindelijk tel je alle punten op, trek je de punten van niet geclaimde handelsroutes er weer van af en je hebt je eindscore. De speler met de meeste punten wint!

Onze ervaring

Tja, wat moeten we er nog over zeggen. Wij zijn fan! Eigenlijk vallen alle Ticket To Ride spellen tot dusver in de smaak. Hebben we zin in een lang(er) spel dan pakken we de Europa-editie. Hebben we zin in een korter spel dan pakken we voortaan Ticket To Ride Amsterdam! Want heel eerlijk, deze variant is toch ook erg leuk.

Ticket To Ride

Het enige wat ik overigens in dit spel wel mis zijn de grachten. Bij Amsterdam denk ik aan drukte en de grachten, die zie je niet terug in dit spel. Maar dat mag de pret niet drukken!

Gaan jullie Ticket To Ride Amsterdam in huis halen?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.