Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Spellentip | Maya van White Goblin Games

Spellentip | Maya van White Goblin Games 15 maart 202114 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Maya White Goblin Games

Ik ben gek op snelle spellen, waarbij je wel tactisch moet zijn. Onlangs kreeg ik de kans om Maya van White Goblin Games te spelen en dat spel voldoet zeker aan die eisen!

Maya van White Goblin Games

Je raadt het al, dit spel speelt zich af in de tijd van de Maya’s. Het is de bedoeling dat je hun beschaving bouwt. Je bouwt steden, nieuwe tempels en plant voedsel. Je kunt het spel met 2 tot 4 spelers spelen en een potje duurt ongeveer 45 minuten.

Inhoud van het spel

 • 1 speelbord
 • 128 plantagetegels
 • 13 tempeltegels
 • 12 grenstegels
 • 13 tempels
 • 4 tegelrekjes
 • 4 scoreschijfjes
 • spelregels
Maya White Goblin Games

Hoe verloopt het spel?

Iedere speler kiest een kleur en krijgt alle voedseltegels van die kleur gedekt voor zich op tafel. Vervolgens trekt iedereen vijf tegels en zet deze op een plankje voor zich. Het bord ligt op het midden van de tafel en daarop is alvast één tempeltegel neergelegd met een tempel erop. Zoals je ziet, heeft het speelveld allemaal kleuren. Speel je met minder dan vier spelers? Aan de hand van met hoeveel spelers je speelt, sluit je een deel van het bord af met groene grenstegels. Zoals wij hebben gedaan met het roze deel op onderstaande foto. Je speelt dan dus alleen op de overgebleven stukken land.

Maya White Goblin Games

Het is de bedoeling bij Maya van White Goblin Games dat spelers land ontwikkelen. Dit kunnen ze doen door steden uit te breiden (de bruine tegels op de foto) of plantages met voedsel aan te leggen. Dit kan met vier soorten voedsel: squash, peper, aardappel en maïs. Als een stad wordt ingesloten en dus niet verder kan worden gespeeld, dan wordt deze stad gescoord. Heb jij het meeste voedsel aan de rand van een stad? Dan krijg je de meest punten.

Maya White Goblin Games

Het spel wordt gespeeld in beurten. Tijdens een beurt kun je ervoor kiezen om een stad uit te breiden of een gewas te planten. Daar zitten uiteraard regels aan verbonden. Zo mag je geen tegels los ergens neerleggen, alles moet aaneengesloten zijn. En je mag in een beurt niet allerlei verschillende soorten gewassen neer leggen, maar alleen alle pepers bijvoorbeeld die je hebt of alle aardappels.

Maya White Goblin Games

Punten

Met het neerleggen van gewastegels scoor je punten in Maya van White Goblin Games. Je kunt proberen in jouw kleur een aaneengesloten ketting van zoveel mogelijk tegels van een bepaald gewas te maken om zo steeds veel punten te scoren. Ook kun je je richten op het ‘insluiten’ van steden om op die manier een flinke klapper te maken qua punten. Hoe groter de stad, hoe meer punten. Maar je moet natuurlijk ook op jouw concurrenten letten. Zijn zij bezig met het insluiten van een stad? Pik een graantje mee of zorg dat jij de meeste gewassen er langs de grens hebt liggen.

Maya White Goblin Games

Wat vinden wij van Maya van White Goblin Games?

Ik heb het spel gespeeld met twee vriendinnen en wij houden allemaal van relatief snelle, tactische spellen. En Maya van White Goblin Games valt helemaal in die categorie. De spelregels zijn vrij simpel en er zit een lekker tempo in het spel. Toen wij het eenmaal onder de knie hadden, deden wij met z’n drietjes ongeveer een half uur over een potje. Het is echt een tactisch spel, je moet continu keuzes maken wat je wilt doen. Richt je je volledig op jezelf of ga je ook proberen jouw tegenstanders dwars te zitten? Wanneer sluit je een stad in? Speel je op veilig of probeer je een stad groot te maken zodat je meer punten krijgt? En zo zijn de hersenen eigenlijk continu bezig. Echt een héél erg leuk spel dat wij al geregeld uit de kast halen hier. Absoluut een aanrader!

Maya White Goblin Games

Meer White Goblin Games? Ken je het dobbelspel Ka Pai al?

Maya

29.95
9.7

Speelplezier

10.0/10

Kwaliteit

9.5/10

Prijs

9.5/10

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

14 comments

 1. Zodra het weer kan dan zou ik graag dit leuke spel spelen met mijn kleinkinderen.
  Ik heb om privéredenen geen Social Media meer, maar volg wel Bloglovin.
  Heel graag maak ik , ondanks dat ik geen facebook heb, een kansje

  1. Lijkt mij leuk spel!
   Mijn dochters willen dagelijks spelletjes spelen, al heb ik daar niet altijd zin in!
   Lijkt mij dit spel wel heel leuk ,ik kende het nog niet.

 2. Dat ziet er uit als een leuk spel. Wij spelen als gezin graag samen spelletjes. Dit spel voegen we graag aan onze collectie toe. Op FB ben ik niet actief. Ik volg jullie op Bloglovin en via de nieuwsbrieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.