De Mind Designer robot van Clementoni is de nieuwe intelligente robot die kinderen leert coderen en tekenen. Klinkt tof of niet? Hier in huis behoort het per direct tot het favoriete speelgoed van onze 6-jarige. Spelen met een robot die ook nog eens reageert op spraakopdrachten? We vertellen je graag meer over de Mind Designer robot van Clementoni!
Mind designer robot van Clementoni
De Mind Designer robot van Clementoni leert kinderen coderen en tekenen. De robot neemt de kinderen ook mee op ontdekkingsreis, op een leuke manier leren zij meer over reken- en meetkunde. De Mind Designer robot reageert op spraak middels de geïntegreerde spraakherkenning. Zo voert Mind opdrachten uit door op de knoppen op zijn rug te drukken of door hem toe te spreken.
De inhoud
Het belangrijkste is natuurlijk de Mind Designer robot, maar dat is niet het enige wat je in de doos kunt vinden. Bij de Mind Designer robot worden ook viltstiften, en ontdekkingsplaat, een handleiding en A3-bladen geleverd.
De robot werkt op 4 AA-batterijen, deze worden niet meegeleverd!
Hoe werkt de Mind Designer robot ?
De robot heeft een eenvoudige bediening. Uitleg hierover vindt je in de handleiding, zodat je altijd even terug kunt lezen of je de juiste handelingen hebt uitgevoerd. De robot heeft drie verschillende standen: de vrije modus (free), de edu modus (educatieve) en de app-modus (Android, iOs of Fire OS). Via het blauwe schuifje aan de zijkant van Mind kan je de modus kiezen waarin je wilt spelen.
De educatieve modus
In de educatieve modus speel je interactief met coding. Deze modus heeft een specifiek doel, Mind laat je precies weten welke missies moeten worden volbracht om het gewenste doel te bereiken. In deze modus heb je de ontdekkingsplaat nodig. Je kunt spelen met het gele bord, vol met getallen.
Op het gele bord wisselt Mind rekenvragen af met vragen over meetkundige figuren. Dit doet Mind op drie verschillende niveaus: eenvoudig, gemiddeld en moeilijk. Bij het blauwe bord, ook wel het robotlabyrint, is het de bedoeling om uit het labyrint te ontsnappen.
Hiervoor moet je een van de deuren in de hoeken van het bord openen. De deuren kunnen worden geopend wanneer je het juiste voorwerp hebt gevonden en de juiste route op het bord hebt gelopen. Op beide borden kan je de Mind Designer robot besturen middels spraak, dit moet vooraf geactiveerd worden door op blauwe ‘MIC’ (microfoon) knop te drukken. Wil je niet via spraak communiceren met Mind, dan kun je op zijn rug op de gele, groene, blauwe of rode pijl drukken.
De free (vrije) modus
In de vrije modus kan je naar inzicht lekker gaan programmeren. Maar nog leuker is het om Mind te laten tekenen. Door op de knoppen meetkundige figuren en tekenen te drukken of door middel van spraakherkenning kan je Mind laten tekenen. Voordat Mind kan tekenen is het wel even handig om een stift te plaatsen. In de handleiding staat precies hoe dit moet en dat is heel eenvoudig. Na het plaatsen van de stift plaats je Mind op een stuk papier, bijvoorbeeld op het bijgeleverde A3-papier. Geef Mind een opdracht en zie wat er gebeurt!
De app-modus
Tot slot blijft de app-modus nog over. De naam zegt het al, hier is een app voor nodig. Om in deze modus te spelen heb je een smartphone nodig waarop de app geinstalleerd kan worden. De app is gratis te downloaden en je dient je Bluetooth in te schakelen om connectie te maken met de Mind Designer robot. De app-modus geeft je de mogelijkheid om nog veel meer opties te ontdekken. Op het vlak van coderen kan je nog meer programmeersequenties maken. In de sectie die gewijd is aan tekenen kan je spelen met het dierentangram of nieuwe tekeningen ontgrendelen.
De verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018
Mind designer robot van Clementoni is genomineerd voor de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2018’. En een nominatie krijg je niet zo maar! Een vakjury, bestaande uit journalisten, inkopers en speelgoed- en spellendeskundigen beoordeelt het speelgoed in verschillende leeftijdscategorieën. Over Mind designer robot van Clementoni zegt de jury het volgende:
Een robot die leuk is voor jong en oud. Uitdagend. Hiermee leren jonge kinderen al spelend programmeren! De robot tekent goede strakke lijnen. Het is gewoon tof wat hij kan. Prima prijs/kwaliteit verhouding.
Wat vinden wij van Mind designer robot van Clementoni?
Het is eigenlijk makkelijk samen te vatten, de kinderen riepen hier alleen nog maar: ‘Mag ik? Mag ik? Mag ik?’. We begonnen in de educatieve modus en dat was volgens de kinderen al heel tof. Mind gaf opdrachten en de juiste route moest op zijn rug ingetypt worden. En dat is soms nog lastiger dan je denkt. Bepaalde routes mogen niet gelopen worden, maar daarnaast moet je ook rekening houden met de positie van de robot. Soms moet je keren, de juiste bochten maken en dat is even puzzelen. Na wat gestuntel ging het Jamie (6 jaar) uiteindelijk goed af. Nog lang niet alle opdrachten zijn voltooid, dus in die modus kan nog heel veel gespeeld worden. Maar we konden niet wachten om tegen Mind te gaan praten, dus hebben we hem in de vrije modus gezet. We combineerden dit meteen met de tekenfunctie. Vol verbazing keken beide kinderen naar de robot. Gaat Mind echt een huis tekenen? Jazeker, dat kan Mind hartstikke goed! Tot slot hebben we de app-modus getest, de app legt in duidelijke stappen uit wat er allemaal mogelijk is. En als je eenmaal met de app bezig gaat, dan blijf je ook wel even bezig. De mogelijkheden zijn oneindig.
Wat maakt Mind zo leuk?
De vraag is dan, wat maakt de Mind Designer robot van Clementoni dan zo leuk? Als ouders zijnde kunnen wij alleen maar juichen voor speelgoed dat goed in de smaak valt en ook nog leerzaam is. Kinderen maken op een speelse manier kennis met robots, techniek en programmeren. Ook reken- en meetkunde komt aan bod zonder dat de kinderen het door hebben. Het bevordert het ruimtelijk inzicht van kinderen en het leert kinderen luisteren, denken en plannen. Voor de kinderen zelf is het een hele ontdekking wanneer zij door krijgen dat de robot reageert op wat zij doen. De kinderen kunnen spelen op een voorgeprogrammeerde manier, wanneer Mind ze opdrachten geeft. Daarnaast krijgen kinderen ‘vrij spel’ in de vrije modus. Zo is er voor elk kind wel een modus waarin zij kunnen spelen zoals ze graag willen. Wat ons betreft echt een absolute aanrader.
Het lijkt mij heel leuk om te doen, als mijn kinderen net iets ouder zijn. Heel leuk!
Juigen? Juichen!
Oei! We hebben het aangepast! Bedankt!