Reviews Spellen en Puzzels

Ka Pai | Snel en tactisch dobbelspel

Ka Pai | Snel en tactisch dobbelspel 16 november 2019Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Ka Pai

Wij zijn thuis gek op leuke, snelle dobbelspellen. Jij ook? Dan hebben we een hele toffe tip voor je: Ka Pai van White Goblin Games. Ben je overigens toevallig op het Spellenspektakel geweest? Daar kon je dit spel in het groot spelen! Wij hebben het spel thuis getest en vandaag kun je onze ervaringen lezen.

Ka Pai

Zoals gezegd is Ka Pai een snel (dobbel)spel. In het spel draait alles om de Māori. De inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland heeft een sterke band met het land waar ze woont. Ze zetten totems op die verhalen vertellen over hun band met het land, hun voorouders en de omgeving. In het spel host iedere speler een sociale bijeenkomst van de Māori en probeert deze totems via stammen te verbinden. En ondertussen proberen ze ook nog eens stammen in groepen te verzamelen. Dat klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld, maar maak je geen zorgen: dat is het zeker niet! En weet je wat ook zo leuk is? Je kunt Ka Pai met zoveel mensen spelen als je zelf wilt! Alleen, of met z’n tienen, dat bepaal je zelf! Een potje Ka Pai duurt ongeveer 15 minuten.

Ka Pai

Inhoud van de doos:

  • 2 dobbelspelen
  • 4 potloden
  • scoreblok

Hoe moet je Ka Pai spelen?

Iedere speler krijgt een scorekaart en een potlood. Daarmee ga je aan de slag. Om de beurt gooien spelers de twee dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan tekens. Deze tekens staan voor de eerder genoemde stammen. De tekens zijn: vierkant, cirkel, driehoek en schuine streep.

Na elke worp is het de bedoeling dat je het resultaat van de dobbelstenen op jouw scorekaart tekent. Gooi je twee keer hetzelfde, bijvoorbeeld twee vierkantjes? Dan moeten alle spelers deze twee symbolen tekenen op hun kaartje. Zijn het twee verschillende symbolen? Kies er dan één van de twee.

Je eerste symbool mag je tekenen waar je wilt (uiteraard wel op een leeg vak), maar de symbolen die je daarna tekent mogen alleen horizontaal of verticaal aangrenzend zijn.

Ka Pai

Wat is het doel?

Het doel van Ka Pai is om groepen te maken van de verschillende symbolen. Heb je er drie op een rij? Dan mag je er een lijn omheen trekken en zijn die symbolen een groep. De schuine lijnen geven zelf geen punten, maar zorgen voor bonuspunten. De andere groepen zijn verschillende aantallen punten waard. Maar let op! Een symbool mag nooit onderdeel zijn van meerdere groepen.

Ka Pai

Daarnaast is het de bedoeling dat je de totems met elkaar verbindt. Dit doe je door onafgebroken lijnen van hetzelfde symbool tussen de totems te tekenen.

Uiteindelijk scoor je punten voor het aantal groepen dat je hebt getekend, en ook voor het aantal totems dat je met elkaar hebt verbonden. Verreken ook de bonuspunten, en je weet wie Ka Pai heeft gewonnen!

Ka Pai

Wat vonden wij van Ka Pai?

Wij hebben Ka Pai met zijn tweeën getest. Snelle spelletjes zoals Träxx vinden we erg leuk, dus we hadden hoge verwachtingen van dit spel. En die zijn zeker waargemaakt! Ka Pai is snel, niet ingewikkeld qua spelregels, maar vereist wel het nodige tactische vermogen. Je moet natuurlijk een beetje mazzel hebben met wat er gegooid wordt, maar je moet ook goed nadenken over waar je de symbolen tekent. En hoe ga je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk totems met elkaar verbindt? En waar zet je jouw bonuspunten in? Echt een heel erg leuk spel om te spelen en zeker eentje die we hier vaker uit de kast gaan halen!

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.