999 Games Reviews Speelgoed van het Jaar 2019 Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Wingspan: bordspel waarbij alles om vogels draait

Wingspan: bordspel waarbij alles om vogels draait 29 oktober 2019Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Wingspan

Vogels, vogels, vogels. Dat is waar het allemaal om draait bij het spel Wingspan van 999 Games. Het is een tactisch spel, dat prachtig is vormgegeven. En het is ook nog eens genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar in de categorie 18 plus. Wij mochten het proberen en vandaag lees je alles over dit spel!

Wingspan

In het ontzettend populaire Wingspan ben je een vogelliefhebber en probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum (of volière, hoe je het noemen wilt) te creëren. Wingspan was sinds het uit is gekomen eerder dit jaar al een enorm succes. Het vloog de winkels uit. Het spel oogt dan ook werkelijk schitterend en het is echt anders dan andere spellen. En weet je wat leuk is? Je kunt het ook alleen spelen!

Wat is de bedoeling?

Je moet goed voor je vogels zorgen in jouw opvangcentrum. Elke speler heeft een eigen landschapskaart. Hier staan verschillende leefgebieden op. Op die gebieden kun je een vogelkaart leggen. Er zijn 170 verschillende vogelkaarten en verschillende soorten gebieden, bijvoorbeeld een moerasgebied.

Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Tijdens een ronde kun je kiezen uit verschillende acties. Je kunt bijvoorbeeld een vogelkaart spelen, voedsel pakken, eieren leggen (nou ja, de vogels dan ;-)) of een nieuwe kaart trekken. De acties leveren natuurlijk weer van alles op, zoals voedselfiches. En die zijn weer punten waard. Ook zijn er doelen die je moet behalen, die zijn ook punten waard.

Vormgeving

Vormgeving verdient voor dit spel absoluut een eigen kopje. Ik denk namelijk niet dat er ooit een spel is geweest waarbij zoveel zorg en aandacht is besteed aan de vormgeving. Het is werkelijk prachtig. Alleen al die fantastisch schattige eitjes zijn al een reden om het spel te kopen. De handleiding alleen al is schitterend, het is gedrukt op dik papier en echt van goede kwaliteit. En er zit dus gewoon een vogelhuisje bij, waar je de voedseldobbelstenen in kunt gooien! Hoe mooi is dit:

Leerzaam

Wingspan is niet alleen een spel dat zomaar leuk is. Nee, het is ook erg leerzaam. Van ieder verkocht spel doneert 999 Games een bijdrage aan de Vogelbescherming. Op de vogelkaarten staat een plaatje plus informatie over de desbetreffende vogel. Je leert dus echt veel tijdens het spelen van dit spel én je steunt ook nog eens een goed doel! En vanaf eind november kun je nog meer leren! Dan wordt namelijk de eerste uitbreiding van Wingspan verwacht!

Wingspan

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019

Wingspan is zoals gezegd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 in de categorie 18 plus. Ook Clever van 999 Games is genomineerd. Hetzelfde geldt voor Escape Room the game: 2 players en What Do You Meme. Volgens de jury vereist het spel planning en strategisch inzicht. Daarnaast wordt de educatieve waarde van het spel plus de fraaie vormgeving geroemd.

Wat vonden wij van Wingspan?

Eerlijk is eerlijk; toen we Wingspan voor het eerst uitpakten, waren we bang dat het een beetje (te) ingewikkeld zou zijn. Het speelmateriaal is zo uitgebreid en indrukwekkend, dat we bang waren dat het moeilijk zou zijn of lastig te begrijpen. Niets bleek echter minder waar. Wingspan is juist heel simpel te snappen en je hebt het eigenlijk vrijwel gelijk door. Je volgt gewoon de stappen.

Naast een goede portie geluk (je moet mazzel hebben met de vogelkaarten), is het spel vooral een kwestie van tactiek en inzicht. Het is een kwestie van de juiste vogels kiezen, om zo een soort kettingreactie te creëren van allerlei toffe acties. Ik heb me laten vertellen dat dit in bordspellenterminologie ‘engine-building’ heet. Je bouwt dus als het ware jouw eigen motor om zo zoveel mogelijk punten in de wacht te slepen. En als jouw machine loopt, dat is echt een fantastisch gevoel! Of zoals het NRC ooit schreef over Wingspan: ‘Zo stapelen spelers vogels op vogels, tot er een efficiënte voedselgenererende, eierproducerende, kaartentrekkende, puntenscorende vogelmachine ontstaat. Steeds meer kaarten, voedsel en eieren produceert je vogelcombinatie. Een heerlijk gevoel!’

Wingspan

De mogelijkheden van het spel zijn eindeloos. Hierdoor is ieder spel ook anders. Je kunt punten op verschillende manieren verdienen. Je moet snel kunnen nadenken omdat je moet reageren op wat er die ronde beschikbaar is. Welke vogelkaart wil je bijvoorbeeld? Het spel duurt altijd vier rondes en dat is lang genoeg. Het blijft dan boeien en is niet saai.

De populariteit van Wingspan begrijpen wij dus maar al te goed. Dit is volgens ons dan ook een serieuze kanshebber voor Speelgoed van het Jaar.

Leestip: Caesar & Cleopatra van 999 Games

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.