999 Games Reviews Speelgoed van het Jaar 2019 Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Het Clever dobbelspel

Het Clever dobbelspel 12 februari 202228 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Clever dobbelspel van 999Games

Dobbelspelletjes, wij zijn er gek op! Hier in de kast ligt al o.a. Qwixx en Qwantum en daar hebben we een nieuw spel aan toegevoegd. Wij mochten namelijk het Clever dobbelspel van 999Games testen. En met een nominatie voor de Speelgoed van het Jaar 2019 verkiezing op zak waren wij heel nieuwsgierig.

Het dobbelspel Clever

Het dobbelspel Clever is op de markt gebracht door 999Games. Het is een tactisch dobbelspel voor het hele gezin (vanaf 8 jaar oud). Het is heel populair en heeft een nominatie voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 op zak. Terecht of niet?

De inhoud

We vertellen jullie eerst even wat meer over het spel zelf. Het dobbelspel zit in een redelijk klein doosje, waardoor het makkelijk mee te nemen is. Het bevat ook vrij weinig onderdelen, je speelt dit spel met zes dobbelstenen, vier stiften, een scoreblok en de spelregels!

De inhoud van het spel Clever van 999Games

Ook leuk om te lezen: Qwixx van White Goblin Games

Hoe werkt het?

Het Clever dobbelspel leek ons op het eerste gezicht heel ingewikkeld. Het scoreblad bevat zoveel opties en icoontjes dat het er vrij ingewikkeld uitziet. En de eerste gespeelde ronde is dan ook echt even uitvogelen hoe het werkt. Gelukkig is daar een hele duidelijke handleiding voor!

Clever dobbelspel van 999Games

Het spel begint met het uitdelen van de scoreblaadjes en een stift. Verder heb je enkel de zes dobbelstenen en het bakje (met zilveren schaaltje) nodig. De slimste speler mag beginnen en rolt met alle zes de dobbelstenen.

Actieve en passieve spelers

In het Clever dobbelspel heb je de actieve speler, deze speler rolt met de dobbelstenen en de passieve speler(s), deze spelers wachten op hun beurt. De actieve speler rolt de dobbelstenen en speelt zijn beurt. Aan het einde van de beurt mogen ook de passieve spelers aan de slag.

Wat doet een actieve speler?

De actieve speler rolt zes dobbelstenen en kiest er één uit. Deze plaats hij op het eerste vakje rechtsboven in de hoek. Stel de speler gooit een 1 (groen), een 3 (blauw), nog een 3 (paars), een vier (wit), een vijf (geel) en nog een 5 (oranje). Kiest de speler voor de paarse 3, dan moet hij de groene 1 op de zilveren schaal leggen (alle stenen die lager zijn dan het gekozen getal). De actieve speler mag nu weer gooien met de overgebleven dobbelstenen en herhaalt deze stap drie keer, tot alle (of in ieder geval zoveel mogelijk) witte vlakken linksboven op de scorekaart vol liggen. Tegelijkertijd geven de kleuren aan welke punten er geschreven mogen worden.

Scoreblok van het dobbelspel Clever

Tijdens het Clever dobbelspel komen zo ontzettend veel regels en opties kijken dat we het kort proberen samen te vatten:

 • Geel: kruis hetzelfde getal af in het vierkante vak. Heb je een volledige kolom aangekruist dan krijg je punten of een bonus.
 • Blauw: kruis het getal van de blauwe en witte dobbelsteen bij elkaar opgeteld aan. Heb je een volledige kolom aangekruist dan krijg je punten of een bonus.
 • Groen: voldoe aan de voorwaarde in het vakje, bijvoorbeeld groter of gelijk aan 1. Hoe meer vakjes je aankruist, hoe meer punten je uiteindelijk krijgt. Het punten aantal staat boven de vakjes.
 • Oranje: vul het cijfer in dat je hebt gegooid. Tel later alle punten bij elkaar op.
 • Paars: je mag alleen getallen opschrijven die groter zijn als het getal dat je daarvoor hebt gegooid. Na de zes begin je weer opnieuw. Tel uiteindelijk de punten bij elkaar op.

Naast de kleuren staan er extra iconen op het scoreblok, bijvoorbeeld nog een keer dobbelen of een extra dobbelsteen. Als je de eerste ronde de spelregels bij de hand houdt wijst zich dit vanzelf!

Wat doet de passieve speler?

De passieve speler mag aan het eind van de beurt van een actieve speler een dobbelsteen uit het zilveren schaaltje gebruiken om af te kruizen op zijn scoreblok!

Hoeveel rondes worden er gespeeld?

Afhankelijk van het aantal spelers speel je 4, 5 of 6 rondes. Dit houdt je bij door helemaal bovenaan het scoreblok de gespeelde rondes af te kruizen!

Hoe win je het dobbelspel Clever?

Na het spelen van in ons geval (met twee spelers) zes rondes worden de punten opgeteld. Hiervoor tel je voor elke kleur de punten op en eventueel de vrij gespeelde vossen.

De scores na een potje Clever

In ons geval zie je hierboven de verzamelde punten. Op de achterkant van het scoreblad tel je dit bij elkaar op.

De totaalscore

Grappig om te weten is dat er op de achterkant van de spelregels ook een aantal niveaus staan. Aan de hand van de score wordt een niveau toegekend. Onze eerste ronde kreeg nul van de vijf sterren: veel ruimte voor verbetering. Oeps, tijd voor nog een ronde! Het spel kan je overigens ook alleen spelen, dus ik deed nog een poging. Het resultaat? Nog steeds minder dan 140 punten, we gaan dus nog even oefenen!

Speelgoed van het Jaar 2019

Het dobbelspel Clever is genomineerd voor de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2019’. En een nominatie krijg je niet zo maar! Een vakjury, bestaande uit journalisten, inkopers en speelgoed- en spellendeskundigen beoordeelt het speelgoed in verschillende leeftijdscategorieën. Over dit nieuwe product van 999Games zegt de jury het volgende:

Bij Clever is het dobbelen tot je scheel ziet. Een spel waarbij je continue aan het spelen bent.

Jury – Speelgoed van het Jaar 2019

Wat vinden wij van het dobbelspel?

Zijn wij net zo enthousiast als de jury van de verkiezing Speelgoed van het Jaar? Jazeker! Vooral de eerste ronden is het zeker dobbelen tot je scheel ziet om alles onder de knie te krijgen. Als je het eenmaal door hebt is het een heerlijk tactisch en uitdagend dobbelspel. Het Clever dobbelspel van 999Games gaat hier in de kast bij onze andere favoriete dobbelspellen. Het is heel eerlijk wel even een leeswerk om alle spelregels te lezen, maar als je het eenmaal speelt wijs het zich van zelf. En het is ook heel leuk om het eens alleen te proberen, wat ons betreft een aanrader!

Het Clever dobbelspel

€14,95
9.4

Kwaliteit

9.0/10

Prijs

9.5/10

Speelplezier

9.7/10

Pros

 • Tactisch & uitdagend

Cons

 • Veel regels, dus het is even goed lezen de eerste ronden

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

28 comments

  1. Lijkt ons een heel leuk spel! Wij zijn sowieso gek op spelletjes, en momenteel vooral dobbelspelletjes. Fijn dat je het ook prima met z’n tweetjes kan spelen, zo kunnen mijn dochter (8) en ik het gewoon spelen wanneer we willen.

 1. We zijn dol op dobbelspellen en in zo’n handig formaat is het ook nog eens ideaal om mee te nemen! Wij verheugen ons erop en ik loot graag mee!

 2. Heel graag doe ik mee om dit dobbelspel te kunnen spelen met mijn oudste kleinkinderen.
  Het lijkt inderdaad ingewikkeld, maar samen komen wij er wel uit.
  Facebook heb ik niet ( privéredenen), maar volg wel op Bloglovin.
  Hoop mee te mogen loten.

 3. Wij houden van spelletjes! Dit spel spreekt ons wel aan, we gaan graag de uitdaging aan! Niet actief op FB maar volg op Bloglovin, hopelijk mag dat ook.

 4. Wij spelen heel graag spelletjes en hebben inderdaad qiux, ben zeer benieuwd naar deze variant. Het is ook handig dat het zo klein is en je het zeer gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen en zelfs op restaurant even een spelletje kunt spelen met de Kids wachtend op het eten.

 5. Leuk ik ben gek op spellen!
  Ik doe graag mee.

  Ik volg je op Facebook (Lieke van Veen), Instagram (liekevv24) en Twitter (_liekeee)

 6. Ons gezin speelt graag spelletjes en dit nieuwe dobbelspel spreekt ons heel erg aan! Zo komen wij de donkere dagen wel door!

 7. Dobbelen is aan ons wel besteed! Met de hele familie of maar met z’n tweetjes; wij vinden dobbelspelletjes altijd leuk. Zeker nu de donkere dagen er weer aan komen.

 8. Dit lijkt me erg leuk we zijn beetje uit gekeken op yathzee en woorden dobbel maar dit si nieuw dus ik maak graag kans

 9. Mochten we dit spel winnen, gaan we dit spel met onze 2 jongens Berend en Martin spelen. Gezellige familiemomenten.

 10. Wat een leuk spel! Mijn ouders en ik spelen graag met z’n drieën spelletjes en vinden het altijd leuk om iets nieuws uit te proberen!

 11. Sinds ik een andere baan heb, heb ik ook een lange lunchpauze én collega’s die net zo dol op spelletjes zijn als ik. Dit lijkt me echt een spel voor ons en aan het einde van de dag, gaat ie natuurlijk weer mee naar huis. Thuis spelen we nl. ook iedere avond na het eten een spelletje.

 12. Dat is een leuk spel voor ons. Mijn zoon had het laatst ook al ergens gezien en wilde het wel hebben. Wie weet via deze weg kunnen we het binnenkort spelen.

 13. Ik ben er dol op. Even contact met elkaar en fijn met elkaar bezig zijn. Mijn dochter sleept altijd wel een spelletje mee in haar tas! Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.