Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Het Qwixx dobbelspel

Het Qwixx dobbelspel 27 maart 20189 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Spelletjes testen doen wij graag en dit keer was het Qwixx dobbelspel aan de beurt. Het Qwixx dobbelspel is een eenvoudig spelletje voor elke gelegenheid. Het spel zit in een klein doosje, dus je neemt het eenvoudig mee. Het spel is een combinatie tussen Yahtzee en Bingo! Nieuwsgierig?

Qwixx, wat is het nou precies?

Het Qwixx dobbelspel

Een combinatie tussen Yahtzee en Bingo? Je vraagt je misschien af wat je daarbij moet voorstellen en dat gaan we je uitleggen. Het Qwixx dobbelspel bevat een aantal items, namelijk dobbelstenen, een scoreboekje en de spelregels. Zelf heb je nog een pen of potlood nodig en dan kan je beginnen.

De Qwixx spelregels

De witte dobbelstenen

Je speelt het Qwixx dobbelspel met 2 tot 5 personen. Iedere speler heeft een scorekaart en een pen of potlood en speelt elke beurt mee. De speler die aan de beurt is gooit met de dobbelstenen en benoemt de som van de witte dobbelstenen, bijvoorbeeld: 3 + 5 = 8. Alle andere spelers mogen dit getal aankruisen op hun scorekaart, dit mag maar hoeft niet! Het invullen van de scorekaart betekent echter niet willekeurig een getal wegstrepen. Je speelt bij alle kleuren van links naar rechts. Streep je de groene 8 weg, dan mag je gedurende het spel de groene 12, 11, 10 en 9 niet meer wegstrepen. Streep je de rode 8 weg, dan geldt ook daar dat de cijfers 1 t/m 7 niet meer weggestreept mogen worden. Voordat je een getal weg streept moet je hier dus goed over nadenken.

De gekleurde dobbelstenen

De speler die de dobbelsteen heeft geworpen heeft meer opties dan enkel de som van de witte dobbelstenen. Deze speler mag namelijk gaan combineren! Hierbij moet er altijd een witte dobbelsteen gecombineerd worden met een gekleurde dobbelsteen. Zo kan de speler bijvoorbeeld de witte 5 combineren met een blauwe 6. Dit betekent dat er in de blauw rij het getal 11 weggestreept mag worden. De speler die aan de beurt is heeft dus een ruimere keuze met betrekking tot het wegstrepen, maar in tegenstelling tot de overige speler is deze speler wel verplicht deze beurt een getal weg te strepen. Kan de speler niks weg strepen? Dan staan er onder aan de scorekaart een aantal vakjes met ‘ Mislukte worp’, deze dient dan aangevinkt te worden en dit zorgt voor 5 minpunten!

Wanneer is het spel afgelopen?

Iedere speler komt een aantal keer aan de beurt voordat het spel is afgelopen. Op het moment dat je minimaal 5 hokjes hebt aangekruist binnen een bepaalde kleur, dan mag je bij het gooien van het eindgetal de rij sluiten. Voor het sluiten van de rode en gele rij betekent dit dat je 12 moet gooien en in het geval van blauw en groen dient er 2 gegooid te worden. Wanneer een rij is gesloten mag niemand er meer iets wegstrepen. Bij twee gesloten rijen of bij vier mislukte worpen is het spel afgelopen. Enkel de punten dienen nog geteld te worden. Het aantal kruisjes in een rij geeft aan hoeveel punten je hebt behaald. Alle punten staan onder op de scorekaart vermeld, zo staan vijf kruisjes voor 15 punten, etc. De speler met de meeste punten heeft gewonnen!

Wat vinden wij van Qwixx?

Wat vinden wij nou eigenlijk van Qwixx? Ze zeggen vaak dat beelden meer zeggen dan woorden toch? De eerste keer spelen zorgde bij ons voor urenlang speelplezier en een hele stapel gebruikte scorekaartjes!

Het Qwixx dobbelspel

Wat maakt Qwixx dan zo leuk?

  • Je hoeft niet op je beurt te wachten. Je speelt elke ronde mee!
  • Het is een eenvoudig dobbelspel in een klein doosje. Makkelijk mee te nemen.
  • Een heerlijk tactisch spel waarbij je goed moet nadenken.
  • Vanaf 8 jaar kun je het spelen, maar de kinderen hier vonden het prachtig om mee te spelen door met de dobbelstenen te gooien.
  • Het is erg verslavend!

Het mag voor ons dan ook geen verassing zijn dat het Qwixx dobbelspel meerdere malen is genomineerd voor (internationale) spellenprijzen en winnaar is geweest van de Nederlandse spellenprijs 2014. Je hebt het Qwixx dobbelspel in verschillende uitvoeringen:

Ook leuk om te lezen: Qwixx uitbreidingen: Qwixx Mix & Big Points

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

9 comments

  1. Met of zonder dobbelstenen met z’n twee of met een stel. Met z’n allen rond de tafel voor het spelen van dit spel!

  2. Onze pleegzoon is gék op spelletjes, dus ik doe heel graag mee voor hem! Denk dat hij dit ook een geweldig spelletje gaat vinden! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.