Reviews Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Tiny Towns – Bouw je eigen stadje!

Tiny Towns – Bouw je eigen stadje! 12 maart 2020Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Tiny Towns

Houd jij van spelletjes als Agricola, Zooloretto en Catan? Dan heb ik goed nieuws, want uitgever White Goblin Games brengt deze zaterdag Tiny Towns uit in Nederland! Een spel waarin je met grondstoffen werkt, waar je een beetje moet puzzelen en waarbij je ervoor moet zorgen dat je hele speelveld vol komt te staan met gebouwtjes om punten te pakken. 

Wat is Tiny Towns?

Je bent de burgemeester van een klein stadje in het bos, waar de kleinere wezens van het bos een samenleving hebben gecreëerd die verborgen is voor roofdieren. Je stad bestaat uit een 4×4 speelbord met 16 bouwplaatsen, waarop je door middel van een bepaald patroon verschillende grondstofblokjes plaatst om gebouwen te bouwen. Voor elk gebouw krijg je op een andere manier overwinningspunten. Wanneer geen enkele speler meer grondstoffen kan plaatsen of gebouwen kan bouwen, eindigt het spel en worden bouwplaatsen zonder een gebouw -1 waard. De speler met de meeste overwinningspunten wint!

Leuk element: het spel kan met zes spelers worden gespeeld, maar ook alleen!

De inhoud 

Je krijgt naast de spelregels zes speelborden, 25 gebouwenkaarten, 15 monumentenkaarten, 15 grondstoffenkaarten, 1 scoreblok, 126 houten gebouwen, 1 houten Bouwmeesterhamer en 90 houten grondstofblokjes. 

Hoe werkt het?

Iedere speler krijgt een groen 4×4 speelbord. De speler die aan de beurt is (de bouwmeester) noemt een grondstof (hout, tarwe, baksteen, glas of steen) en alle spelers plaatsen deze bouwstof vervolgens op hun bord.

Je legt het vierkante grondstofblokje niet zomaar ergens neer, maar het moet in een bepaalde volgorde komen zodat je er een gebouw van kan maken. Op elke gebouwenkaart kun je zien welke vorm je moet maken voordat je een gebouw mag plaatsen. Zie onderstaande foto als voorbeeld:

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hele spelbord (je stad) vol komt te staan en dan leveren bepaalde combinaties punten op.

Voorbeeld: als je een cottage en boerderij hebt, krijg je drie overwinningspunten per cottage. Of als een bakkerij aan een boerderij grenst krijg je drie overwinningspunten. Al deze regels staan op de kaarten uitgelegd en daar moet je dus rekening mee houden met je tactiek als je gaat bouwen.

Daarnaast is er nog de toevoeging van de monumenten. Elke speler krijgt twee monumentenkaarten en kiest er 1 uit voor zichzelf. Niemand anders krijgt deze kaart te zien totdat hij wordt gebouwd. Daarvoor heb je wel weer de juiste grondstoffen nodig. De kaart geeft een leuk extraatje en is een leuke toevoeging.

Het spel eindigt als iedereen zijn stad vol heeft. Dan wordt aan de hand van de kaarten bepaald wie de beste combinaties heeft gemaakt en dus de meeste punten heeft gehaald.

Wat vind ik ervan?

Ik vind het echt een ontzettend leuk spel een een mooie toevoeging op de spellen die ik al heb. Tiny Towns is ook elke pot anders door de vele verschillende kaarten die er zijn. Je kunt dus niet elke keer hetzelfde trucje uithalen en dat houdt het uitdagend en afwisselend.

Hoewel op de doos 45 minuten staat, zou ik eerder zeggen dat het 30 minuten duurt. Dat maakt het een lekker vlot spel. Dus je kan zo een paar potjes achter elkaar doen of het nog even pakken als je een wat groter spel hebt gedaan.

Het spel zit duidelijk in elkaar qua regels en de spellenmakers nemen mensen die het net spelen ook goed mee in het leren. Ze hebben een soort beginnersdeck gemaakt voor als je het de eerste keer speelt. Daarnaast is er voor beginnelingen de optie om met een ‘grot’ te spelen. Dan mag je twee grondstoffen naast je bord leggen in plaats van dat je ze gelijk moet neerleggen.

Ik vind de monumentenkaarten het leukste, omdat ze een twist geven aan het spel. Neem bijvoorbeeld de twee kaarten van de foto onderaan:

De Kathedraal van Catherina zorgt ervoor dat je lege bouwplaatsen ineens geen minpunten meer zijn en Hemelbaden geeft je twee punten voor elke type gebouw dat je niet hebt gebouwd. Dat zijn toch leuke toevoegingen?

Daarnaast is Tiny Towns mooi vormgegeven. Niet alleen de doos, maar ook de kaartjes zijn vrolijk en sprekend. De verschillende gebouwtjes zijn ook grappig gemaakt. Het oog wil ook wat 🙂

Het is absoluut een spel dat ik kan aanraden! Nog maar twee daagjes geduld dus, vanaf komende zaterdag is hij te bestellen!

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.