Spellen en Puzzels

De vijf leukste goedkope spellen!

De vijf leukste goedkope spellen! 22 oktober 2020Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Leuke spellen hoeven echt niet duur te zijn. In deze blog deel ik mijn top 5 spelletjes die voor rond de 10 euro verkrijgbaar zijn. Leuke goedkope spellen dus! Eigenlijk hetzelfde bedrag dat je ook ongeveer kwijt bent voor een bioscoopkaartje, alleen nu heb je er veel langer plezier van!

Favoriet nummer 1: Love Letter

Dit kleine spelletje kochten mijn man en ik denk zo’n 10 jaar geleden via een Engelse website. Inmiddels is hij ook in Nederland uitgegeven door 999 Games en ziet de verpakking er iets anders uit. We spelen Love Letter ontzettend vaak samen en hij zit ook standaard in onze vakantiekoffer. Een absolute favoriet van de goedkope spellen!

Het is bij Love Letter de bedoeling dat jij als eerste je liefdesbrief bij de prinses krijgt. De spelregels zijn zeer eenvoudig, waardoor je binnen 1 minuut aan het spelen bent. Een belangrijke eigenschap die je moet hebben om te kunnen winnen is bluffen!

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: +/- 20 minuten
Leeftijd: 10+

Favoriet nummer 2: Boonanza

Ook zo’n klassieker die we al jaren hebben en waar we niet op uitgekeken raken is Boonanza. Hoewel we ook drie uitbreidingen hebben, pakken we vaak genoeg alleen het basisspel.

Het spel gaat over bonen. Je moet ze verzamelen, zaaien, oogsten en verhandelen. Het onderwerp bonen klinkt misschien wat saai, maar die kaartjes zijn echt briljant vormgegeven. Door bepaalde hoeveelheden bonen in je bezit te hebben, krijg je munten en wie de meeste munten heeft wint. Easy!

Aantal speler: 3-5
Speelduur: +/- 45 minuten
Leeftijd: 10+

Favoriet nummer 3: Party Animals

Party Animals is echt zo hilarisch en vooral echt leuk met grotere groepen. Je moet wel even je schaamte voorbij want het is de bedoeling dat je dierengeluiden nadoet met z’n allen. Geloof me als ik zeg dat ik telkens weer de tranen over mijn wangen heb lopen van het lachen.

Het is de bedoeling dat iedereen om de beurt een kaart voor zich neerlegt. Als je een kaart omdraait die al bij een ander ligt moeten jij en die persoon tegelijk het geluid van het dier op de kaart maken. Wie verliest krijgt de kaarten van de tegenstander. Wie als eerste zijn stapel op heeft wint!

Aantal spelers: Officieel 3-5, maar wij hebben het ook wel met grotere groepen gespeeld.
Speelduur: +/ 45 min
Leeftijd: 8+

Favoriet nummer 4: Beverbende

Beverbende is 1 van de gemakkelijkste spellen die er is en toch blijft hij leuk! Juist omdat hij zo makkelijk is, is het een topper om bijvoorbeeld mee te nemen naar een familieweekend. Dan kun je hem ook spelen met mensen die minder vaak een spelletje doen. Eén van de leukste goedkope spellen!

Bij dit spel heb je vier kaarten gedekt voor je liggen. Je weet niet wat er op de kaarten staat. Het is de bedoeling dat je ze gaat vervangen met zo laag mogelijke cijfers. Als iemand het spel namelijk eindigt, ga je kijken hoeveel punten je voor je hebt liggen. Na een aantal rondes kijk je wie de minste punten heeft en die wint!

Aantal spelers: 2-6
Speelduur: +/- 20 minuten
Leeftijd: 6+

Favoriet nummer 5: Saboteur

Het allerleukste van Saboteur vind ik dat je het met 12 spelers kan spelen. Het is simpel dus je legt het gemakkelijk uit als er een paar zijn die het nog niet kennen. En het is ontzettend grappig om te zien hoe anderen kunnen bluffen (of juist niet!).

Bij dit spel krijgt iedere speler een rollenkaart, die aangeeft of hij een saboteur of een schatgravende dwerg is. Hij houdt zijn rol voor iedereen geheim, maar mag natuurlijk ondertussen roepen wat hij wil. De schatgravers hebben tot doel om de schat te vinden, terwijl de saboteurs dat proberen te voorkomen met bepaalde soorten kaarten.

Omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld wie welke rol heeft, kan het best voorkomen dat je zo een bondgenoot hindert. De winnende partij krijgt aan het einde van het spel een beloning. Wie na een aantal ronden de meeste beloningen heeft verzameld, wint het spel. 

Aantal spelers: 2-12 spelers
Speelduur: +/- 30 minuten
Leeftijd: 12+

Heb jij andere favoriete goedkope spellen? Laat vooral hieronder een reactie achter, ik ben erg benieuwd!

Heb je overigens tips nodig voor leuke gezelschapsspellen voor twee personen? Check dan de tips van Burgertrutjes!

Meer spellen? Ken jij de leukste educatieve spellen voor kinderen al?

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.