Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Het Santo Domingo ruilspel | Review

Het Santo Domingo ruilspel | Review 21 oktober 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Het ruilspel Santo Domingo

Wist jij dat Santo Domingo één van de meest belangrijke handelsposten in de Caraïben was in de 16e eeuw? Waardevolle goederen werden daar geruild en verkocht en dat is waar het in het ruilspel Santo Domingo van White Goblin Games om draait!

Santo Domingo van White Goblin Games

Santo Domingo van White Goblin Games draait dus om handel en ruilen. Alleen de speler die op het juiste moment de juiste mensen en schepen ter beschikking heeft zal zich staande houden. Belangrijk om te onthouden, pak je kans op succes om dit spel te winnen!

Het ruilspel Santo Domingo

De inhoud

Het ruilspel Santo Domingo zit verpakt in compact doosje. In dit spel draait het om 8 actiekaarten per persoon, het spel bevat dan ook eigenlijk niet veel onderdelen. In het doosje tref je 1 speelbord (2-delig), 2 overzichtskaarten voor elke speler, 8 actie kaarten voor elke speler en 15 houten markeerstenen en de spelregels.

De inhoud

Hoe werkt het?

Voordat je begint moet de startopstelling van het spel klaargelegd worden. Dit betekent het speelbord in het midden van de tafel. Op het speelbord worden drie markeerstenen geplaatst. Iedere speler krijgt daarnaast 2 overzichtskaarten (rood en blauw) met twee markeerstenen en 8 actiekaarten. In dit spel draait het allemaal om de 8 actiekaarten!

Santo Domingo van White Goblin Games

Het doel van het spel is om de meeste overwinningspunten te scoren. Dit houdt je bij op je eigen scorekaart. Scoor jij als eerste 30 overwinningspunten, dan ben jij de winnaar van het spel!

Hoe scoor je punten?

Aan het begin van het spel pak je de 8 actiekaarten op hand. Deze kaarten hebben een waarde van 1 t/m 8. De laagste kaarten komen in het spel als eerste aan de beurt, de hoogste als laatste. Terug naar de 8 actiekaarten, het spel start wanneer iedereen 2 actiekaarten heeft gekozen en de rest (tegelijkertijd) open op oplopende volgorde op tafel heeft gelegd.

De gekozen kaarten leg je apart en nu is het tijd om de kaarten die open op tafel liggen te gaan spelen. Alle kaarten hebben unieke eigenschappen:

  • rode kaarten hebben betrekking op overwinningspunten
  • blauwe kaarten hebben betrekking op goederen
  • gele kaarten hebben betrekking op de handelsverhouding

Begin je met kaart 1, de kapitein, dan zie je dat deze als eigenschap heeft dat je maximaal 2 overwinningspunten van het speelbord ontvangt. En zo hebben alle 8 de kaarten een unieke eigenschap (deze lees je in de spelregels). Het is dus van belang dat je goed inschat welke kaarten je tegenstanders gaan spelen. Spelen veel spelers de kapitein, maar jij niet? Dan kan het maar zo zijn dat je overwinningspunten misloopt. Maar speel jij als enige de kapitein en andere spelers de admiraal, dan loop jij punten mis!

De kaarten in het spel
De kaarten in het spel

Lastig? Het valt mee, maar je moet even goed door hebben welke rollen welke eigenschap hebben. Op welke slimme manier ga jij overwinningspunten verdienen?

Wat vinden wij van Santo Domingo?

Wij spelen graag snelle kaartspelletjes waarbij je elkaar kan dwarsbomen. Dat is bij het Santo Domingo ruilspel net even wat anders. Hier moet je vooraf al goed nadenken over de te spelen kaarten. Wat doet je tegenstander en hoe ga jij hier het slimste mee om?

Het ruilspel Santo Domingo

Wij speelden als eerst een proefpotje om de eigenschappen van de kaarten door te nemen, dan zie je net iets beter hoe je de volgende ronde tactischer kan gaan spelen. Houd dus bij de eerste spelletjes de spelregels bij de hand. Als je eenmaal door hebt welke kaarten welke voordelen bieden, dan ben je klaar om strategisch te gaan spelen! En dat zorgt voor een uitdagend ruilspel, dat elke keer weer anders is.

Met de markeerstenen houd je eenvoudig de scores bij zodat je aan het eind van de ronde de juiste resultaten voor je hebt staan. Eén potje Santo Domingo duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar oud!

Ook leuk om te spelen: Artisjokken

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.