Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Review | Escape Tales – Het Ritueel

Review | Escape Tales – Het Ritueel 19 mei 2019Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Escape Tales - Het Ritueel

Escape Tales – Het Ritueel is een zeer uitgebreid spel dat een ‘escape room’-ervaring biedt. Toch is het totaal anders dan de meeste spellen. Er is namelijk geen tijdsdruk en het spel draait vooral om het verhaal. Wij mochten het proberen en vandaag lees je onze ervaringen.

Escape Tales – Het Ritueel

In dit spel kruip je in de huid van Samuel, de hoofdpersoon in het spel. Je gaat op een spannend avontuur om je dochter te redden. Lizzy ligt namelijk coma in het ziekenhuis. Van een vader wiens kind ook in coma lag (en wel is ontwaakt), krijg je een boek. Dat andere kind is namelijk door een ritueel ontwaakt. Samuel wil dat ritueel ook uitvoeren. Tijdens de zoektocht van Samuel om Lizzy te redden, moeten er allerlei raadsels en puzzels opgelost worden. Zo kom je steeds verder in het spel. Er is dus geen tijdsdruk en de keuzes die je maakt bepalen de verhaallijn die je volgt. Deze Escape Tales is in tegenstelling tot andere soortgelijke spellen meerdere keren speelbaar met 8 verschillende eindes. Door verschillende keuzes en oplossingen bepaal je zelf de route door deze escape.

Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers. Je kunt het dus alleen spelen! Zorg dat alle deelnemers aan het spel 12 jaar of ouder zijn. Er komen best enge dingen voorbij, dus speel het niet met kleine kinderen. Het spel kan enkele uren duren, dus trek er wel een avond voor uit! Wij waren de eerste keer er al 3 keer mee bezig en toen waren we nog niet klaar. Gelukkig staat achterin het boek een schema waarin je kunt opslaan waar je bent gebleven en welke kaarten je wel en niet had. Zo kun je het later makkelijk weer oppakken!

Inhoud van het spel

  • 122 speelkaarten
  • 9 noodlotkaarten
  • 18 locatiekaarten
  • verhaalboek
  • speelbord
  • spelregels
  • 18 actiefiches

Website

Naast bovenstaande dingen heb je een webpagina nodig om Escape Tales – Het Ritueel te kunnen spelen. Op deze pagina vul je de antwoorden in op de puzzels. Ook kun je hier hints vinden. Mocht je echt klem zitten, kun je hier spieken voor het juiste antwoord. Ook houdt de website bij welke puzzels je al hebt opgelost en welke niet. Daarnaast geeft de site aan hoeveel kaarten je nodig hebt om een bepaalde puzzel op te lossen. Dat ziet er dus zo uit zoals op deze afbeelding links. Elk icoontje staat voor een puzzel. De zwarte hadden wij opgelost toen ik dit screenshot maakte. De rode moesten nog.

Spelverloop

Je begint Escape Tales – Het Ritueel met een bepaalde locatie. Daar kun je allerlei puzzels oplossen en aanwijzingen vinden. Met behulp van het speelboek en de speelkaarten kom je steeds verder. Loop je vast? Kijk dan naar de hints voor een bepaalde puzzel in de app. Kom je er dan nog niet uit? Dan mag je een loodnotkaart pakken. Als het goed is, kom je zo steeds verder en werk je meerdere locaties af. Naarmate het verhaal vordert, wordt het steeds duidelijker wat er met Lizzy is gebeurd. Nogmaals, er kunnen dus meerdere dingen uitkomen.

Hier boven op de foto zie je hoe Escape Tales – Het Ritueel eruit ziet als je speelt. De locatiekaarten leg je op het speelbord. Dit correspondeert met een speelkaart met plattegrond erop. Leg je bijvoorbeeld een fiche op B3, dan moet je in het verhaalboek P051 lezen. Zo ontwikkelt het verhaal zich steeds verder.

Vind je dit soort spellen leuk? Lees ook onze review van Exit – De Dode in de OriĆ«nt Express of meer informatie over Escape Room te Game: Jumanji.

Wat vonden wij van Escape Tales – Het Ritueel?

We zijn gek op programma’s als The Big Escape en dit spel trok ons dan ook erg aan. Vol goede moed gingen we van start. Het duurde wel even voor we er goed in zaten. De eerste puzzel snapten we namelijk totaal niet en we zaten al snel vast. We moesten ook snel een noodlotkaart trekken. Gelukkig ging het daarna een stuk soepeler en konden we puzzels oplossen zonder hints. Sommige raadsels waren echter zo lastig dat we wel om een paar hints moesten vragen. En ja, soms ook gewoon om het antwoord.

Wat we erg jammer vonden, was dat je geen uitleg krijgt over het antwoord. Soms als we om het antwoord vroegen, dan kregen we dat, maar dan wisten we nog niet hoe we dat hadden moeten bereiken. Aan de andere kant begrijpelijk, omdat het spel meerdere keren speelbaar moet zijn.

We zijn de eerste keer 3 (!) uur met het spel bezig geweest en toen waren we nog niet klaar. Gelukkig is er dus een mooi schema achterin het boekje zodat we een andere keer het snel weer op konden pakken. Het is echt een zeer uitgebreid en mooi spel en je hebt dus echt waar voor je geld, want hier kun je avonden mee vullen. Absoluut een aanrader als je van puzzels en raadsels en dergelijke houdt. Met Escape Tales – Het Ritueel kun je heel wat avonden vullen! Ik wil niet te veel verklappen over de verhaallijnen, maar laten we het er maar op houden dat we niet de meest positieve verhaallijn hebben afgemaakt uiteindelijk. Vooral zelf ontdekken!

Escape Tales - Het Ritueel

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.