Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Trends

De bekendste bordspellen van de afgelopen 100 jaar

De bekendste bordspellen van de afgelopen 100 jaar 3 februari 2019Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Bordspellen

Bordspellen, ze bestaan al ontzettend lang! En vandaag blikken we terug naar de afgelopen 100 jaar. Wat zijn de bekendste bordspellen en hoe zijn deze ontstaan? Lees je mee?

1900 – Monopoly

Monopoly

Monopoly, iedereen kent het wel. Dit spel is uitgevonden door Elizabeth Maggie in 1903. Je leest het goed ja! Al meer dan 100 jaar wordt dit spel gespeeld en is daarmee het meest populaire bordspel allertijden. En dit zie je terug wanneer je in een speelgoedwinkel op de spellen afdeling gaat kijken. Voor jong en voor oud zijn er verschillende edities uitgebracht.

Onze ervaring met het Monopoly Junior Elektronisch bankieren

1930 – Zeeslag

Zeeslag

Op het spel Zeeslag hebben we langer moeten wachten. Deze kwam in 1967 op de markt, maar heeft wel een langere historie dan dat. Het spel stamt af van een Frans spel ‘L’attaque’ uit WW1 en er wordt gezegd dat Russische officieren het spel zelfs daarvoor al speelden.

1940 – Cluedo

Cluedo

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Cluedo uitgevonden door een Brits stel. Anthony Pratt kwam met het concept en zijn vrouw Eva hielp hem met het design van het bord. Net als bij Monopoly zijn er gedurende de jaren ontzettend veel verschillende Cluedo uitgebracht, zo zit er voor iedereen wel een toffe editie tussen.

1950 – Risk

Risk

Ook van het spel Risk zijn er heel veel verschillende edities uitgebracht. Sinds de jaren ’50 zijn er 25 gelicenseerde bordspellen op de markt gebracht en dit is zonder de speciale verjaardagsedities.

1960 – Dokter Bibber

Dokter Bibber

Dokter Bibber stamt af van een oudere versie van het ‘zenuwspiraal’. Het principe is hetzelfde: raak de draad niet aan. Dokter Bibber is echter een bordspel in de vorm van een operatietafel. Ideaal voor het verbeteren van de fysieke vaardigheden van kinderen.

1970 – Triviant

Triviant

Maar liefst 100 miljoen spellen in 26 laten en in 17 verschillende talen. Dat is indrukwekkend of niet? En dan hebben we het nog niet eens over de meer dan 50 speciale Trivia edities van het spel. Absoluut een klassieker onder de bordspellen.

1980 – Hippo Hap

Hippo Hap

Onder de kinderspellen is Hippo Hap heel populair. Dit spel komt uit de jaren 80 en is bij de meeste volwassenen en kinderen wel bekend. Hamer op de staart van de nijlpaard en probeer de meeste ballen te verzamelen!

1990 – Catan

Catan

Dit strategische spel draait om de ontwikkeling van dorpen. Dit spel is in 1995 uitgebracht en was direct een succes. Catan is beschikbaar in meer dan 30 talen over de hele wereld. Het schijnt zelfs gebruikt te worden als ijsbreker in zakelijke bijeenkomsten.

2000 – Ticket to Ride

Ticket to Ride

Hier in huis ook absoluut favoriet. Ticket to Ride is een spel dat draait om het leggen van een spoorweg. Het spel won in 2004 de verkiezing ‘Speelgoed van het Jaar 2014’. Sindsdien is het uitgegroeid tot een geliefd spel. Er zijn ook diverse uitbreidingssets aan het spel toegevoegd.

Ook interessant: Onze ervaring met het Ticket to Ride bordspel

Wat is jullie favoriete bordspel?

Wij zijn benieuwd! Wat is jullie favoriete bordspel? Staat deze tussen de populairste spellen van de afgelopen 100 jaar? Die van mij wel! Hoewel Monopoly hier in huis ook zeker favoriet is, ga ik toch voor Ticket to Ride! Mocht je een bordspel willen bestellen? Kijk dan eens tussen deze gezelschapsspelen!

Bron: Een eeuw aan bordspellen van Shopalike.nl

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.