Informatief & Tips Speelgoed voor kinderen van 0 t/m 2 jaar

Dit is waarom spelen belangrijk is!

Dit is waarom spelen belangrijk is! 7 september 2019Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Er is ontzettend veel speelgoed op de markt. Loop een speelgoedwinkel in en je hebt ontzettend veel keuze. Van gezelschapsspel tot loopauto, voor iedereen is er wel iets te vinden. Maar spelen is ook heel belangrijk! En daar wordt niet altijd bij stil gestaan, vandaar dat we jullie vandaag vertellen waarom spelen belangrijk is!

Waarom spelen belangrijk is!

Het is wetenschappelijk bewezen dat spelen kinderen slimmer maakt. En dit begint al op jonge leeftijd. Door kinderen vanaf jongs af aan een gevarieerd speelaanbod te bieden kunnen zij de wereld op een positieve en veilige manier ontdekken. Het helpt om vaardigheden te ontwikkelen en talenten te ontdekken! Ger Ramakers (ontwikkelingspsycholoog) pleit er dan ook voor om kinderen minimaal een half uur per dag te laten spelen. Naast dat het kinderen slimmer maakt heeft het nog meer voordelen.

Plezier & ontspanning

Kinderen spelen omdat het leuk is! Na een drukke dag school kan dit ook echt een moment van ontspanning zijn. Hoe heerlijk als je dit met vrienden of familie kunt delen. En je kunt het jezelf natuurlijk wel voorstellen, van leuke dingen worden we vrolijk. Je krijgt er energie van en uiteindelijk kun je minder leuke dingen dan beter aan!

Globbles Crayola Review

Fantasie & creativiteit

Een baby speelt met voorwerpen en bevordert hiermee zijn motoriek. Kleuters ontwikkelen vaak al een fantasiespel, waarbij creativiteit en symbolisch denken komen kijken. Denk hierbij aan het spelen met poppen, auto’s, knuffels of andere speelfiguren. Wist je dat de ontwikkeling van de fantasie ook zorgt voor de ontwikkeling van andere vaardigheden? Kinderen leren op die manier plannen en flexibel denken één van de redenen waarom spelen belangrijk is.

Verbondenheid & samen zijn

Samen zijn en samen spelen zorgt voor verbondenheid. Zowel met vriendjes en vriendinnetjes, maar ook binnen een gezin. Even niets aan je hoofd enkel en alleen het samen spelen. Een goed moment om te communiceren en dingen met elkaar te delen, je bouwt zo een nog betere band met elkaar op. Dit kan een tip zijn als het even moeilijk gaat binnen het gezin, maar het kan ook een tip zijn om eens even lekker met (eenzame) ouderen te gaan spelen!

Rovers van de Noordzee

Niet iedereen kan zich veel speelgoed veroorloven. Heb jij nog speelgoed over en wil je het doneren? Lees hier hoe je dat kunt doen!

Strategisch inzicht, plannen & logisch denken

Veel wat tactische spellen zijn vaak geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. En weet je hoe dit komt? Vanaf 8 jaar worden kinderen steeds beter in het doorzien en toepassen van de spelregels in een spel. Bluffen, vooruit kijken en op het juiste moment toeslaan is wat kinderen vanaf 8 jaar steeds beter kunnen. Veel spellen bevorderen daarmee dan ook het strategisch inzicht, het plannen en logisch denken. Uiteraard ook heel waardevol in het latere leven.

Je hersenen fit houden

We benoemden al even het spelen met ouderen als het gaat om verbondenheid en samen zijn, maar ook voor het fit houden van de hersenen is spelen heel belangrijk. Dus een half uur spelen per dag zou eigenlijk iedereen erin moeten houden, voor jong en oud!

Het speelrecept: speel iedere dag 30 minuten

We hebben nog niet eens alle positieve eigenschappen van spelen en spellen benoemd, maar het mag wel duidelijk zijn dat spelen ontzettend goed is voor kinderen, maar ook voor volwassenen! En waarom spelen belangrijk is, is nu wel duidelijk toch? Ger Ramakers (ontwikkelingspsycholoog) pleit dan ook voor het speelrecept en noemt dit het perfecte recept voor een harmonieuze ontwikkeling van je kinderen en het gezin. Meer over dit speelrecept lees je hier!

Spelen jullie kinderen minimaal 30 minuten per dag?

Leestip: Waarom spelen in coronatijd belangrijk is! + TIPS

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.