Informatief & Tips

Waar kun je speelgoed doneren?

Waar kun je speelgoed doneren? 22 februari 201910 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Waar kun je speelgoed doneren?

Waar kun je speelgoed doneren? Het is een vraag die me geregeld bezig houdt. Onze kinderen hebben (te) veel speelgoed en we proberen dan ook zo nu en dan een flinke schoonmaak te houden. Maar ja, waar moet dat speelgoed dan naar toe? Ik maakte een overzichtje voor jullie!

Waar kun je speelgoed doneren?

Speelgoedbank

Helaas zit er niet in elke plaats een speelgoedbank, maar er zit er vast eentje in jouw regio! Het idee van een speelgoedbank is simpel: mensen doneren er speelgoed en dit speelgoed wordt vervolgens gesorteerd en weer weggeven aan gezinnen die het niet breed hebben. Er zijn speelgoedbanken die alleen voor Sinterklaas inzamelen en het dan weggeven, maar er zijn ook speelgoedbanken die bijvoorbeeld met verjaardagen doneren. Vaak werken deze banken samen met de Voedselbank.

Waar kun je speelgoed doneren?

Het Vergeten Kind

Dit is een goed doel waar veel van jullie waarschijnlijk wel mee bekend zijn. Het Vergeten Kind is een stichting die zich inzet voor kinderen die ‘vergeten’ zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan kinderen die niet meer thuis wonen wegens allerlei problemen. Of kinderen die nog wel thuis wonen, maar dagelijks geconfronteerd worden met allerlei ernstige problemen van hun ouders, zoals (alcohol)verslaving. Op hun site geven ze enkele tips met antwoord op de vraag ‘Waar kan ik speelgoed doneren?’

Kinderafdeling ziekenhuis

Dit ligt misschien niet voor de hand, maar bel het ziekenhuis in jouw stad of dorp! Veel ziekenhuizen zijn hartstikke blij als er mooi speelgoed wordt gedoneerd.

Waar kun je speelgoed doneren?

Crèche / peuterspeelzaal / basisschool / gastouder

Wellicht ook niet erg voor de hand liggend, maar ik heb geregeld speelgoed gedoneerd aan de opvang van onze kinderen. Spellen bijvoorbeeld waar ons zoontje te oud voor is (of gewoon niet leuk vond) of ander speelgoed dat er nog als nieuw uit zag, maar gewoonweg niet meer mee gespeeld werd. Boeken kunnen ook vaak nog een ronde mee. Zo komt het speelgoed op een bekende plek terecht!

Sinterklaas goede doelen

Er zijn specifieke goede doelen die rond de feestdagen in actie komen. Dit jaar was er bijvoorbeeld de actie van PostNL in samenwerking met de Stichting Jarige Job. Laten we hopen dat die actie in 2020 wordt voortgezet! Maar er is ook een landelijke Sinterklaasbank, Sintvoorieder1en Actie Pepernoot van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Waar kan ik speelgoed doneren? Op heel veel plekken dus! Je kunt het bijvoorbeeld ook op een Weggeefhoek op Facebook zetten of aan een AZC in jouw regio doneren!

Geven jullie wel eens speelgoed weg? En zo ja, waar?

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

10 comments

 1. Hallo
  Heel fijn want er zijn aan het opruimen en het liefst geef ik het speelgoed aan kinderen
  die het kunnen gebruiken omdat ze hetzelf niet hebben.
  Nu heb ik nog een paar dingen, die ik wil doneren.
  Groetjes

 2. Goedendag,

  Omdat de kinderen nu thuis zitten hebben wij beide kinderkamers grondig onder handen genomen. Hieruit is een berg met zoveel goed en heel speelgoed gekomen wat wij heel erg graag aan jullie organisatie willen geven. Bijvoorbeeld een PlayStation 3 met controles/portals met bijbehorende poppetjes/games/microfoon. Bakken met peuterlego(geen Duplo maar een variant) Bakken (!) met goede Lego met bijbehorende boekjes zodat je kunt bouwen. Meisjes playmobil en ga zo maar door… heeft u interesse.? Veel liefs M. Prent uit Almere

 3. Ik ben tijdens deze lockdown periode een online kringloopwinkel gestart voor kinderspullen. 50% van onze winst gaan we investeren in de opwekking van duurzame energie en de aanplant van bomen. Zo draagt ieder koopje bij aan een groenere wereld. We zijn natuurlijk altijd op zoek naar leuke spullen:)

  1. Dag Jasper, wat goed zeg!
   Zit u toevallig in (de buurt van)Zuid-Holland? Zo ja, dan heb ik veel dreumes en peuterspeelgoed dat ik wil inleveren. Allemaal nog in prima staat. Ook heb ik zakken vol (gewassen) knuffels, waarvan sommige nog met aangehecht kaartje. Ook heb ik een aantal kinderboeken.
   Mocht u hier iets mee kunnen, hoor ik het graag!

   1. Melissa, ik zit ook in Zuid-Holland, en omdat de kringloopwinkels mijn speelgoed ook niet aannemen, zit ik met hetzelfde probleem als jij. Na wat zoeken heb ik Jasper online gevonden, hij zit in Purmerend:
    Het lijkt er op dat hij nog van alles kan gebruiken, dus ik ben van plan zo af en toe een doos met spullen op te sturen (100x50x50 cm tot 10 kilo voor 7 euro). Als jij ook in Den Haag zit kunnen we misschien de kosten delen? Denk namelijk niet dat ik direct een doos vol heb.

 4. Ik heb hier een redelijk aantal spellen liggen die wij niet meer spelen, ze zijn allemaal in perfecte staat. Het zijn spellen voor de oudere jeugd, vanaf 12 jaar tot … 99 ofzo. Bv escape spellen.
  Ik wil ze aan een goed doel schenken, maar kan ze zelf niet brengen. Moeten dus opgehaald worden.
  Ik woon in Eijsden.
  Kan ik iemand hier een plezier mee doen?
  Gratis op te halen. Gaat om toch wel redelijk aantal spellen.

 5. Ik heb ongeveer 200 legpuzzels van oa Thatslife en King van elk 1000 stukjes om weg te geven…..zijn maar 1x gebruikt tijdens de corona periode,en liggen nu in mijn schuur te liggen…….kan ik er iemand blij mee maken?…..zijn gratis af te halen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.