Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Televisie & film

Villainous | Welke Disney-slechterik ben jij?

Villainous | Welke Disney-slechterik ben jij? 6 september 2020Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Villainous

In het bordspel Villainous van Ravensburger krijg je de kans om een Disney-schurk te zijn. Vond je stiekem Ursula (De Kleine Zeemeermin) of Jafar (Aladdin) heel erg cool al zijn ze slecht? Dan is dit spel zeker wat voor jou. Vandaag lees je onze ervaringen.

Villainous

Villainous is geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder. Het ligt er een beetje aan met hoeveel mensen je het speelt, hoe lang het spel duurt. Maar een uur ben je al snel bezig. Je kunt het spel met 2 tot 6 spelers spelen.

Zoals gezegd kruip je in het spel in de rol van een slechterik uit één van de Disneyfilms. Kruip jij in de huid van de gemene zeeheks Ursula, Jafar (uit Aladdin), de boze stiefmoeder Malificent uit Doornroosje, Prince John (uit Robin Hood), de Queen of Hearts uit Alice in Wonderland of ga je toch voor Captain Hook?

Villainous

Hoe gaat het spel in z’n werk?

Gelijk iets belangrijks: het spel is in het Engels! Zowel de bijgeleverde handleiding als al het speelmateriaal. Via de site van Ravensburger kun je wel een Nederlandse handleiding downloaden of wat extra tips. Heb je dat geregeld? Kies dan allemaal een slechterik.

Villainous

Daarna legt iedere speler zijn eigen unieke speelbord en kaarten, waaronder de schurken- en lotkaarten, voor zich neer. In het schurkenhandboek, dat iedere speler voor zijn gekozen figuur ontvangt, staat je opdracht en inspireert je met strategieën en tips. Iedereen heeft tijdens het spel dus een ander doel. Uiteraard kun je elkaar daarin wel flink proberen te dwarsbomen.

Villainous

Vervolgens ga je aan de slag. Ben je aan de beurt? Dan moet je eerst jouw speelfiguur verplaatsen in jouw rijk (het speelbord). Op dat deel waar je terecht komt, kun je acties uitvoeren. Elk symbool op dat deel slaat op een eigen actie. Zo kun je krachtfiches uit de ketel pakken, kaarten verplaatsen, een tegenstander aanvallen enzovoort. Welke je kiest en in welke volgorde is aan jou.

Het grappige is dat de helden uit de Disneyfilms in Villainous jouw tegenstander zijn. Zo speelde ik als Ursula en kreeg ik bijvoorbeeld prins Erik als held tegenover me. Toch grappig om het zo een keer van een andere kant te beleven!

Villainous

Wat vonden wij van het spel?

Villainous is een schitterend spel. Al het materiaal ziet er fantastisch uit en is prachtig vormgegeven. Grote plus daar. Een nadeel is dat het in het Engels is. De handleiding kun je gratis in het Nederlands downloaden, maar omdat ook alle kaarten in het Engels zijn, kan dat problematisch zijn. Ik game veel en kende de woorden wel, maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen weet wat een ‘realm’ is bijvoorbeeld.

Villainous

De spelregels zijn best lastig om onder de knie te krijgen. Toen ik alles voor het eerst las, begon het me een beetje te duizelen. Als het kwartje eenmaal is gevallen en je gaat spelen, is het echt een superleuk spel. Je moet tactisch zijn, vooruit denken en proberen jouw eigen doel te bereiken. Maar ondertussen probeert jouw tegenstander natuurlijk hetzelfde en moet je proberen daar een stokje voor te steken. Omdat alle karakters zo herkenbaar zijn, bleef het spel me boeien. Voor Disneyfans mag dit spel sowieso niet ontbreken in de verzameling, maar ook voor echte bordspelliefhebbers zou ik dit spel zeker aanraden.

Gek op bordspellen? Ken je Nova Luna al?

Villainous

8.8

Speelplezier

9.0/10

Kwaliteit

10.0/10

Prijs

7.5/10

Pros

  • Schitterende vormgeving
  • Herkenbare karakters
  • Tactisch spel

Cons

  • In het Engels
  • Ingewikkelde spelregels

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.