Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Nova Luna | Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nova Luna | Nieuwe ronde, nieuwe kansen 28 augustus 2020Leave a comment
Nova Luna

In Nova Luna van White Goblin Games plan je jezelf naar de overwinning. Door goed te kiezen en slim te puzzelen ben je de anderen misschien wel te snel af. Wie weet ben jij degene die als eerste alle stenen weet weg te spelen. De tijd zal het leren. Designer Uwe Rosenberg (bekend van onder andere Patchwork, Bonanza en Agricola) heeft dit spel samen ontwikkeld met de Nederlandse spellenontwikkelaar Corné van Moorsel.

Inhoud

In de kleurrijke doos bevinden zich een mysterieuze maancirkel, 68 doeltegels, 84 houten speelstenen en een duidelijk regelblad. De speeltijd ligt tussen een half uur en drie kwartier. Nova Luna is een spel voor twee tot vier spelers en is goed speelbaar voor spellenliefhebbers vanaf acht jaar oud.

Hoe speel je Nova Luna?

Elke speler heeft 21 houten speelstenen in een eigen kleur. Het spel start bovenaan het maanwiel ter hoogte van de positie van de grote maan. Tijdens een speelbeurt moet een speler een van de eerstvolgende drie doeltegels pakken en aanleggen aan zijn eigen tableau. De grote maan wordt dan verplaatst naar die inmiddels lege plaats.

Opdrachttegels bestaan uit nul tot drie opdrachten (gekleurde bolletjes). Het nummer op de tegel staat voor een aantal dagen dat verstrijkt. Als een speler bijvoorbeeld een tegel met het nummer vijf pakt dan moet hij zijn steentje vijf stapjes verplaatsen op het maanwiel.

Dan is het puzzelen geblazen. Hoe je de tegel aanlegt bepaalt namelijk ook of je de doelen behaalt. Een doel dat bijvoorbeeld bestaat uit een rood en een geel bolletje betekent dat die tegel zowel aan een gele als aan een rode tegel moet grenzen. Elk voltooid doel wordt afgedekt met een rond speelsteentje.

In bovenstaand voorbeeld moet er rechtsonder nog een paarse tegel aan worden gelegd aan de paarse 3-tegel om dat doel (lichtblauw, geel en paars) te scoren.

Nu lijkt dit simpel, maar de truc zit hem in de planning. De beurtvolgorde is namelijk afhankelijk van de stand van de maan. De speler die het meest achterop loopt op het maanspoor mag steeds een tegel kiezen. Door een lagere waarde te kiezen kun je soms meerdere malen achter elkaar aan de beurt komen. Haal je de andere spelers op het maanspoor in dan is de speler die dan het meest achterop ligt aan de beurt.

Door slim aan te leggen kun je soms meerdere doelen in een keer scoren. Dit is dan ook vaak het verschil tussen winst of verlies. De speler die als eerste alle 21 stenen kwijt is, wint Nova Luna.

Wat vonden wij ervan?

Qua gameplay deed het me gelijk denken aan een combinatie van de spellen Reef en Patchwork. Beide spellen draaien om slim aanleggen van figuren. Dit puzzelaspect viel bij ons thuis met Nova Luna ook zeker in de smaak.

Het was wel echt even zoeken naar wat precies het thema is. Toch werd al snel duidelijk dat Nova Luna om puzzelen en plannen draait. In die zin snap ik de maan als tijdsindicatie en de doelen als planning, maar het blijft erg abstract.

De spelers waarmee ik het spel speelde, pikten de regels snel op. Mijn twee jongens van negen en twaalf konden ook meteen goed meespelen. Ik verloor het eerste potje dan ook kansloos van mijn jongste rekenwonder. Toch was dat geen beginnersgeluk want hij wist gewoon op een slimme manier verschillende puntencombo’s te creëren.

Voor dit spel is dus wel het nodige ruimtelijke inzicht nodig en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook is de interactie tijdens de eerste keer spelen niet groot omdat iedereen vooral met zijn eigen puzzel bezig is. In latere potjes ben je veel meer gericht op de ander en komt het competitie-element beter tot z’n recht.

Erg sterk vind ik het systeem waarop de beurtvolgorde wordt bepaald. Dit systeem, dat ook in Patchwork wordt gebruikt, geeft het geheel wat meer afwisseling en spanning.

Nova Luna is voor ons zeker voor herhaling vatbaar en zal nog met enige regelmaat op tafel komen.

Meer White Goblin Games? Ken je The Mind al?

Nova Luna

30,-
7.5

Kwaliteit

8.0/10

Prijs

7.0/10

Speelplezier

7.5/10

Pros

  • Speeltijd rond de 3 kwartier
  • Vrolijke en kleurige vormgeving
  • Snel te spelen door simpele regels

Cons

  • Niet voor spelers die ruimtelijk inzicht missen
  • Thema is wat vergezocht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.