Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Tembo | Breng jouw dieren veilig naar de overkant

Tembo | Breng jouw dieren veilig naar de overkant 1 december 2019Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

tembo white goblin games

Kaartspellen; ik vind ze fantastisch. Toch is het lastig om steeds weer nieuwe, originele kaartspellen te vinden die weer anders zijn dan alle andere spellen en blijven boeien. Maar in Tembo van White Goblin Games heb ik zeker een dergelijk spel gevonden. Ik heb nog nooit een spel gespeeld dat hierop lijkt. Ik was dan ook erg blij dat ik dit spel opgestuurd kreeg om te testen!

tembo white goblin games

Tembo van White Goblin Games

In Tembo van White Goblin Games draait alles om gnoe’s, zebra’s en antilopen die de rivier de Mara in Afrika over willen steken. Dit gaat uiteraard niet zomaar; er liggen leeuwen en krokodillen op de loer. Gelukkig zijn er olifanten (tembo’s) die je kunnen helpen de dieren veilig naar de overkant te brengen. Je kunt Tembo met 2 tot 4 spelers spelen. Een potje duurt ongeveer 20 minuten.

Inhoud van het spel

  • 59 speelkaarten
  • 40 blokjes
  • spelregels

Hoe gaat Tembo in z’n werk?

Het spel bestaat uit 42 hoefdieren (gnoe’s, zebra’s en antilopen). Deze zijn elk punten waard en ze hebben allemaal hun eigen nummer (1 t/m 42). Iedere speler krijgt 5 kaarten. In het midden van de tafel liggen ook 5 kaarten omgekeerd. Deze stellen de rivier voor. Ook heeft iedere speler een kleur en krijgt iedereen 10 blokjes in zijn of haar kleur.

tembo white goblin games

Je moet altijd vijf kaarten in je hand hebben, als je hebt neergelegd moet je dus ook weer gelijk dit aantal aanvullen. Daarnaast mag je nooit een leeuw op hand hebben, deze moet gelijk worden gespeeld.

tembo white goblin games

Als je aan de beurt bent, kun je een paar dingen doen. Je kunt een hoefdier spelen. Wil je dit doen? Leg het hoefdier dan bij één van de rivierbeddingen open neer. De hoefdieren mogen qua nummers alleen van laag naar hoog liggen. Je mag verschillende dieren bij elkaar leggen, als de nummers maar oplopen. Heb je bijvoorbeeld nummers 11 en 12 of nummers 29 en 30 in jouw hand? Opeenvolgende nummers mag je achter elkaar spelen, maximaal twee kaarten. Dit geldt ook voor kaarten met één nummer er tussen, bijvoorbeeld 20 en 22. Ook hierbij is een max van twee. Heb je een dier gespeeld? Leg dan een blokje van jouw kleur op jouw gespeelde kaart(en).

tembo white goblin games

Krokodillen, leeuwen en olifanten

Krokodillen, leeuwen en olifanten hebben een speciale rol in Tembo van White Goblin Games. Leeuwen moeten zoals gezegd direct gespeeld worden. Zij eten een rij dieren voor een rivierbedding op. Deze kaarten worden afgelegd en een speler krijgt zijn of haar blokjes terug. Er zijn drie leeuwen in het spel. Is er overigens geen rij met dieren? Dan mag de leeuw een rivierbedding blokkeren; hier mogen dan ook geen dieren meer liggen de rest van het spel.

Er zijn ook krokodillen in het spel. Ook deze brengen niet veel goeds. Er is een superkrokodil die ook een hele rij naar keuze op mag eten. Deze mag de speler dus wel op een moment naar keuze spelen. Er zijn ook normale krokodillen. Deze eten of het dier met het laagste getal op uit een rij óf alle dieren van een bepaalde diersoort op in een rij.

tembo white goblin games

Dat klinkt natuurlijk allemaal niet al te best, maar niet getreurd, ook de olifant, de tembo, doet mee in het spel. Je kunt een olifant inzetten om alle dieren aan een bedding naar de overkant te brengen. Dit mag pas als er drie of meer hoefdieren liggen. Voor elk dier dat van jouw kleur veilig naar de overkant is, krijg je punten. Je moet overigens spelen, als je kunt. Je mag niet passen. Ook moet je er voor zorgen dat je altijd vijf kaarten in je hand hebt. Zijn de kaarten van de trekstapel en van een speler in zijn of haar hand op? Dan is het klaar. Je speelt dit geheel twee keer om een spelletje Tembo te voltooien. Je telt de punten die je haalt van beide rondes bij elkaar op.

tembo white goblin games

Ons oordeel over Tembo van White Goblin Games

Zoals gezegd ben ik gek op kaartspellen, maar soms vind ik de spellen allemaal erg op elkaar lijken. Dat is met Tembo absoluut niet het geval. Het is echt anders dan andere spellen. Het is een grappig spel, omdat je elkaar behoorlijk dwars kunt zitten. Maar ook jezelf kun je behoorlijk benadelen, omdat je niet mag passen. Zo kan het zomaar zijn dat je zelf een leeuw speelt die een rij met dieren op eet waar allemaal dieren van jou bij zitten. Ook dit spel vergt weer de enige tactiek. Sluit je aan bij een rij van een tegenstander of probeer je jouw eigen rij helemaal te maken? Als je bij een ander aansluit en deze rij wordt gered door een olifant, dan krijgt jouw tegenstander dus ook punten. Maar als je een rij voor jezelf begint, dan ben je natuurlijk een doelwit.

Al met al behoorlijk wat denkwerk dus. Plus frustratie, want de kans dat jouw dieren worden opgegeten is reëel. En wil je jouw dieren met een olifant naar de overkant brengen is op zich natuurlijk een uitstekend idee, maar grote kans dat een opponent inmiddels daar ook dieren heeft liggen. Ook dit spel van White Goblin Games is echt weer een aanrader. En het is overigens behoorlijk goedkoop om aan te schaffen!

Meer White Goblin Games? Ken je Ohanami al?

Tembo

11,95
9.2

Speelplezier

8.5/10

Prijs

9.5/10

Kwaliteit

9.5/10

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.