In het voorjaar staat in Japan de sierkers in bloei. Wist jij dat al? Wij niet, totdat we het spel Ohanami van White Goblin Games mochten gaan testen! Wanneer de sierkers in bloei staat trekken de Japanners eropuit om deze bloesempracht te bewonderen en in Japan noemt men dit Ohanami!
Ohanami van White Goblin Games
Bij het spel Ohanami van White Goblin Games gaat het om het aanleggen van prachtige tuinen waarbij uiteraard de sierkers niet ontbreekt. Kan jij de mooiste tuin aanleggen die de sierkers verdiend? Probeer het in dit leuke kaartspel Ohanami.
De inhoud
We zeiden het al even snel, Ohanami is een kaartspel. Het spel bevat 120 kaarten die de getallen 1 t/m 120 bevatten. Daarnaast ontvang je een scoreblok en de spelregels. Het is een klein doosje, wat je dus eenvoudig meeneemt ergens naar toe!
Hoe werkt het?
Ohanami van White Goblin Games heeft eigenlijk een aantal hele simpele spelregels. Je speelt dit spel in 3 rondes waarin je in totaal 3 tuinen mag maken. Het kan zijn dat je in de eerste ronde al met 3 tuinen speelt, maar dit zou ook pas in de derde ronde kunnen zijn. Zolang het er maar niet meer worden zit je goed!
Je begint het spel door alle 120 kaarten te schudden en elke speler 10 kaarten te geven. Elke speler kiest vervolgens 2 kaarten uit en geeft de rest van de kaarten aan de speler rechts van hem. Vervolgens mag je de twee gekozen kaarten spelen. Spelen betekent de kaarten in je tuin leggen of één of beide kaarten afleggen op de aflegstapel. Heb je de twee kaarten neergelegd dan pak je de stapel die je van je buurman of buurvrouw hebt gekregen en pak je weer twee kaarten en geef je de stapel weer door.
Maar waar moet je nou opletten bij het spelen van Ohanami van White Goblin Games? Welke getallen leg je af? Dat is eigenlijk waar het spel om draait. Je maakt verticale tuinen door kaarten zichtbaar over elkaar heen te leggen. Daarbij mag je alleen maar hoger of lager dan het getal dat al zichtbaar is. In het spel zitten de getallen van 1 t/m 120 dus in elke beurt en in elke ronde moet je goed nadenken welke kaarten je het beste neer kunt leggen.
Wanneer je in elke ronde alle 10 de kaarten hebt neergelegd, danwel in je tuin of op de aflegstapel, is het tijd om punten te gaan tellen. In de eerste ronden tel je alleen de blauwe kaarten en vermenigvuldig je deze met drie. In de tweede ronde doe je dit voor de blauwe (x3) en groene (x4) kaarten en in de derde ronde tel je de blauwe kaarten (x3), de groene kaarten (x4), de grijze kaarten (x7) en de roze kaarten. Voor de roze kaarten de sierkers is er een aparte puntentelling die je onder op het scoreblok ziet staan. De winnaar is de speler met de meeste punten.
Ook leuk om te lezen: Narabi van White Goblin Games
Naast het feit dat je dus goed op de getallen moet letten is het ook aan te raden om op de kleur van de kaarten te letten en dat geeft een bijzondere twist aan dit spel!
Wat vinden wij van Ohanami van White Goblin Games?
Dan volgt nu ons oordeel! En ik moet eerlijk bekennen dat ik bij het zien van het doosje dacht ‘is dit wel wat voor ons’? Het spel heeft een prachtige opmaak en het verhaal erachter is ook erg leuk, maar toch trok het ons niet. Als je dan vervolgens na twee potjes spelen je man hoort zeggen ‘dit is toch eigenlijk wel een heel leuk spel’ dan komt je tot de conclusie dat schijn bedriegt! Want wij vinden Ohanami van White Goblin Games allebei ontzettend leuk!
We hebben het spel met zijn tweeën getest en dat is goed te doen. Sommige spellen zijn met twee spelers echt beduidend minder leuk dan met meerdere spelers, maar dat is hier niet het geval. We wilden toch steeds weer een potje spelen om te kijken hoe we dit tactisch beter kunnen spelen. Het is natuurlijk ook een kwestie van geluk, je moet net de juiste kaarten in handen krijgen, maar ook slim nadenken is nodig. We hebben er zin in om het meerdere mensen te spelen, want dan wordt het een nog spannendere uitdaging om de meeste punten bij elkaar te verzamelen!