999 Games Reviews Speelgoed van het Jaar 2018 Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Review | Manhattan – het bouwspel voor het hele gezin

Review | Manhattan – het bouwspel voor het hele gezin 21 september 20181 Comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Manhattan 999 Games

Manhattan, het driedimensionale bouwspel voor het hele gezin! Dat klinkt leuk of niet? Wij mochten van 999 Games het bordspel Manhattan testen en we vertellen je er graag meer over! Vinden wij dat het bordspel terecht is genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar 2018?

Manhattan van 999 Games

Het spel Manhattan van 999 Games is een familiespel dat met maximaal vier familieleden gespeeld kan worden. Het is de bedoeling dat je zoveel en zo hoog mogelijke wolkenkrabbers weet te bouwen in de verschillende wijken van Manhattan. Hoe je dit doet? Door heel goed na te denken en tactisch te spelen, maar ook felxibiliteit is heel belangrijk!

De inhoud van het spel

Manhattan bordspel inhoudWolkenkrabbers bouwen in verschillende wijken, wat heb je daar dan eigenlijk voor nodig? Het spel Manhattan bevat één speelbord, 45 bouwkaarten, 4 spelers kaarten, 4 scoreblokken, 96 bouwblokken (24 van iedere kleur), 1 startspeler blok en de spelregels.

De spelregels van het bordspel Manhattan

Aan het begin van het spel kiest iedereen een spelerskaart en de bijbehorende bouwblokken. Deze bouwblokken zijn er in vier niveaus en moeten tactisch worden ingezet tijdens het spel. Naast de bouwblokken zijn er bouwkaarten nodig, zodat je weet waar je mag gaan bouwen. Iedere speler krijgt vier bouwkaarten in zijn/haar hand en de overige bouwkaarten worden op een stapel naast het spelbord gelegd. Alle spelers kiezen vier blokken om in de eerste ronde mee te bouwen (in totaal worden er vier rondes gespeeld). Speel je met twee spelers dan kies je bij aanvang van het spel twee kleuren bouwblokken en kies je per ronde van allebei de kleuren vier bouwblokken om te bouwen.

Bordspel Manhattan review

De startspeler (krijgt het zwarte startblokje) begint het spel, door aan de hand van de locaties op de bouwkaarten, een bouwblok te plaatsen. Alle andere spelers volgen, net zo lang totdat alle gekozen bouwblokken zijn gebruikt. Bij het spelen van een bouwkaart mag je een bouwblok op een lege locatie bouwen, staat er al een blok van een tegenspeler dan gelden er andere regels! In dat geval mag je proberen een hogere wolkenkrabber te bouwen, hiervoor dient jouw gebouwde blok wel net zo groot te zijn als die van jouw tegenstander.

Is de ronde afgelopen? Dan is het tijd om punten te tellen! Voor de hoogste wolkenkrabber krijgt de eigenaar van deze toren 3 punten! In elk wijk (totaal 9 op het spelbord) wordt er gekeken naar alle wolkenkrabbers. Wie de eigenaar is van de meeste wolkenkrabber krijgt per wijk 2 punten. En tot slot worden alle wolkenkrabbers bekeken, voor iedere wolkenkrabber van jouw kleur krijg je 1 punt. Na vier rondes is de speler met de meeste punten de winnaar!

Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018

Het bordspel Manhattan is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018. En een nominatie krijg je niet zo maar! Een vakjury, bestaande uit journalisten, inkopers en speelgoed- en spellendeskundigen beoordeelt het speelgoed in verschillende leeftijdscategorieën. Over het bordspel Manhattan zegt de jury het volgende:

Dit spel is een verrassende hoogvlieger. Je kunt verschillende strategieën volgen: ga je voor de korte of de lange termijn? Ook kun je meeliften op je medespelers. Leuk dat het de hoogte in gaat. Goede vormgeving!

Ook leuk om te lezen: Gesjaakt van 999Games

Wat vinden wij van het bordspel Manhattan?

Samen met Jamie (6 jaar) begon ik enthousiast het spel te testen. Allereerst is de vormgeving van de doos, evenals de inhoud heel vrolijk gekleurd. Je krijgt meteen zin om met het spel aan de slag te gaan. De voorbereidingen van het spel zijn eenvoudig, iedere speler krijgt de juiste benodigdheden en je kunt aan de slag. De bijgeleverde spelregels zijn heel duidelijk en je kunt na het lezen meteen gaan spelen. Het spel is voor kinderen vanaf 8 jaar oud, dus Jamie was eigenlijk nog iets te jong. Dit hield hem echter niet tegen en al snel was hij heel fanatiek aan het spelen. De bouwkaarten laten je de juiste positie op het spelbord kiezen, dus er moet slim nagedacht worden waar je een bouwblok wilt plaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat je voorafgaand aan een ronde de juiste bouwblokken kiest. Je kan tenslotte niet alle bouwblokken overal plaatsen. Het spel vereist inzicht, flexibiliteit en geduld. Je kan proberen te plannen, maar het blijft een verassing welke bouwkaarten je in handen krijgt. Dit verrassingselement zorgt ervoor dat het spel spannend blijft tot aan het einde!

Manhattan 999Games

Dit spel is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen! Met Jamie hebben we veel plezier beleeft aan het spel, maar later werd ik ingemaakt door manlief en dat was natuurlijk niet de bedoeling. We hebben het tot nu toe met twee spelers gespeeld, maar volgens mij wordt het nog leuker wanneer je het met meerdere spelers speelt. Een spelletje duurt gemiddeld 30 minuten, dus het heeft een fijne doorlooptijd. Wat ons betreft een absolute aanrader.

Mocht je op het bordspel Manhattan van 999 Games willen stemmen, dit kan van 5 september t/m 4 november 2018 op de website van de Speelgoed van het Jaar 2018 verkiezing!

Ook leuk om te spelen: het Vlotte geesten spel van 999 Games

Manhattan

€29,95
9

Prijs

9.0/10

Kwaliteit

9.0/10

Speelplezier

9.0/10

Pros

  • Vrolijk
  • Tactisch
  • Uitdagend

Cons

  • Met maximaal vier spelers te spelen

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.