Boeken, School en Vrije tijd

Juf Braaksel en de geniale ontsnapping!

Juf Braaksel en de geniale ontsnapping! 27 november 2020Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Wie is er niet opgegroeid met de boeken van schrijfster Carry Slee? Ik heb zelfs nu ik volwassen ben, nog al haar boeken van vroeger bewaard voor als Vayèn (7) groot genoeg is om ze zelf te lezen. Hoe leuk is het dat de Nederlandse schrijfster zelfs nog generaties later de jeugd weet te boeien met haar boeken? Dat bewijst ze in ieder geval met de serie boeken ‘Juf Braaksel‘. Inmiddels is daar al een derde deel van uit; ‘Juf Braaksel en de geniale ontsnapping‘.

De boekenserie gaat over Lotte en haar beste vriend Thijs. Zij zitten in de klas bij de lieve juf Evi. Maar dan krijgen ze opeens een nieuw schoolhoofd: Juf Brakel. En dat nieuwe schoolhoofd verbiedt alle leuke dingen op school. Zo mag trakteren niet, zingen ook niet en het aquarium moet weg. Daarom krijgt ze de naam: Braaksel.

Al drie boeken lang beleeft hoofdrolspeelster Lotte avonturen met haar beste vriend Thijs. Hoofddoel is Juf Braaksel van school verjagen, wat tot nog toe helaas niet is gelukt. Onderweg komen ze allerlei problemen tegen, maar dankzij lieve vrienden komt het aan het einde altijd goed. De boeken zijn voor kinderen van acht jaar en ouder. De boeken over Juf Braaksel zijn geschikt om door de kinderen zelf te lezen maar als ouder of juf, zijn ze ook zeer geschikt om voor te lezen.

Juf Braaksel en de geniale ontsnapping

In het derde deel proberen Lotte en Thijs opnieuw om de geniepige juf Braaksel van hun school te verjagen. Het schoolhoofd blijft maar valse plannen maken: nu heeft ze weer een belachelijk nieuw schooluniform bedacht. En ze wil alle beste vrienden en vriendinnen uit elkaar halen en in andere klassen zetten. Dat mag toch niet gebeuren?! Braaksels enge vriendinnen Greta en Alie zijn ondertussen vrijgelaten uit de gevangenis en hebben hun eigen geheime plan waar Thijs een rol in speelt… En dan komt Thijs er thuis ook nog achter dat zijn ouders een geheim voor hem verborgen houden. Kan hij uitvinden wat het geheim is en uit de handen van Braaksel en haar vriendinnen blijven?

Wat vinden we ervan?

Het is een spannend boek. Spannender dan we tot nog toe gewend waren. Dat zorgde er aan de ene kant voor dat sommige hoofdstukken met de handen voor de ogen werden aangehoord. Maar aan de andere kant was het moeilijk wegleggen. Het deed mijzelf een beetje denken aan Mathilda; waar natuurlijk ook een supergemene schooldirectrice de dienst uitmaakte. Maar dat is dan eigenlijk ook wel de enige overeenkomst.

Op de achterkant van het boek staat dat dit boek ook in teken staat van vriendschap. Dat zie je goed aan de band tussen Lotte en Thijs. Hoe ze met elkaar omgaan, is leerzaam. Ook als de vriendschap stroef verloopt, staan ze alsnog klaar voor elkaar. Een goed voorbeeld. Ook zie je dat als de klas samenwerkt, ze veel meer kunnen bereiken dan in hun eentje.

De manier waarop Carry Slee schrijft; een combinatie van humor en spanning. Dat zijn allemaal ingrediënten wat dit tot een supertof boek maakt. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Je zou de boeken los van elkaar kunnen lezen. Maar dat maakt sommige verhaallijnen lastig te volgen. Ik zou dus aanraden om de serie vanaf het begin te lezen voor de volle ervaring.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.