Boeken, School en Vrije tijd Reviews

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…. ROZE

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…. ROZE 29 september 20202 Comments

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Ondanks dat ik hard mijn best doe om mijn twee dochters bij te brengen dat er meer kleuren op aarde zijn dan roze, telt geen andere kleur dan… roze. Alles wat ze dragen, gebruiken of zien, moet in ieder geval roze zijn; kleren, borden waarvan ze eten, bekers waaruit ze drinken, dekbedovertrekken enz enz enz. En als het niet roze is, dan is het foute boel. Daarom werd de vraag of wij ‘Maak dit boek Roze‘ van schrijfster Elise de Rijck wilden uitproberen met een volmondig JAAAAA beantwoord.

Het woord boek moet eigenlijk tussen aanhalingstekens staan, want schrijfster Elise ziet Maak dit boek Roze niet als een boek. Op de achterflap lees je in dikgedrukte letters: “Dit is geen boek! Het lijkt misschien wel zo, want het heeft pagina’s, woorden en een omslag. Maar vergis je niet! Dit is geen echt boek. Het is aan jou om van dit boek, dat overduidelijk geen boek is, een verzameling te maken van smerige, mooie, nutteloze en absurde dingen in de mooiste kleur van alle kleuren… Roze!”

En dat er absurde dingen instaan wordt Vayèn al snel duidelijk. “Nou mam, dat ga ik echt niet doen.” Ze heeft het over een tongschilderij. De bedoeling is dat je roze snoepjes eet of op een rode biet kauwt en vervolgens een getekende tong roze maakt door aan het papier likken. Deze opdracht is illustrerend voor het boek; het is origineel, out of the box en zorgt ervoor dat de creativiteit aangewakkerd wordt.


Wij beginnen hier in huis om alles wat roze is naar beneden te slepen. Het blijft niet alleen bij kleurpotloden, gellpennen en stiften. Maar ook alle lipglossjes en nagellakken worden uit de make-up la getrokken en we gaan aan de slag. Het tongschilderij laten we voorlopig even voor wat het is. In plaats daarvan stiften we onze lippen en gaan een hele bladzijde volkussen, we vullen een vaas vol met roze bloemen, waaronder een exemplaar uit de tuin. Daarna verven we een hand roze en geven één van de pagina’s een high five.

Morgenmiddag gaan we op supermarktspeurtocht; dan gaat het boek mee naar de supermarkt en mag ze zeven roze dingen uitzoeken die ze lekker vindt, kopen we roze fruit en plakken we de stickers van het fruit in het boek en gaan we op zoek naar roze snoepjes om die tong uit het boek te likken. De papiertjessnoepjes bewaren we weer voor een andere creatieve opdracht. We zijn dus nog wel even zoet met dit doeboek.

Ik vind ‘Maak dit boek roze’ superleuk en origineel. Ik heb het nu al aan één vriendin aangeraden als cadeau voor haar dochter. De prijs is 11 euro, dat maakt het ook zeer geschikt als verjaardagscadeau of straks voor de feestdagen. Daarnaast is de kwaliteit van het papier en de kaft echt hoog. Ik vind het echt een aanrader. En mocht de favoriete kleur van jouw kind nou niet roze zijn? Het boek is ook verkrijgbaar in een blauwe, gele en groene editie!

Meer doeboeken? Check hier een overzicht!

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.