DIY Knutselen en Educatief Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar

DIY – Zelf een knikkerbaan maken met wc-rollen

DIY – Zelf een knikkerbaan maken met wc-rollen 15 maart 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Zelf een knikkerbaan maken doe je zo!

Knikkerbanen zijn bij kinderen ontzettend populair! En of je de aantrekkingskracht nou begrijpt of niet, je kan ze er in ieder geval uren zoet mee houden. Je kunt ervoor kiezen om een knikkerbaan van bijvoorbeeld Gravitrax of Hubelino in huis te halen. Maar wist je dat zelf een knikkerbaan maken heel eenvoudig is? We leggen het in een aantal simpele stappen aan je uit!

Zelf een knikkerbaan maken

Zelf een knikkerbaan maken hoeft helemaal niet duur te zijn! De meeste benodigdheden heb je in huis of kan je bij elkaar verzamelen. Even slim nadenken en je kan aan de slag!

De benodigdheden

Wij gingen aan de slag met de volgende items:

  • Wc-rollen of keukenrollen
  • Kartonnen doos
  • Schaar
  • Lijm
  • Knikkers
  • Plakband/tape
Knikkerbaan maken, de benodigdheden

De wc-rollen hebben we een tijdje opgespaard en de overige benodigdheden hadden we allemaal al in huis. In plaats van wc-rollen kun je ook aan de slag met keukenrollen. Hoe meer rollen je tot je beschikking hebt hoe groter de knikkerbaan gemaakt kan worden!

Stap 1 – Maak een (kartonnen) achterwand

Voordat je aan de daadwerkelijke baan kan beginnen is er een achterwand nodig waarop je de wc rollen kan bevestigen. Wij hebben hiervoor een doos gebruikt die wij nog in huis hadden.

De achterwand van de knikkerbaan

De achterwand hebben wij met tape op de deur bevestigd. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een stevige achterwand gewoon rechtop tegen een deur of muur te zetten.

Stap 2 – Ga aan de slag met de wc-rollen

Het is nu tijd om met de wc-rollen aan de slag te gaan. En hier komt je eigen creativiteit bij kijken. Je kunt de wc rollen heel laten of halveren om zo de baan op te bouwen. Maar je kan bijvoorbeeld ook een soort trechter proberen te maken. Wij hebben een starttrechter gemaakt door een wc rol tot de helft in te knippen en deze stukjes aan elkaar te lijmen (zie linksboven op de onderstaande foto).

Zelf een knikkerbaan maken doe je zo!

Stap 3 – Bevestig de wc-rollen aan de achterwand

Alles wat we hebben gemaakt is met lijm aan de kartonnen achtergrond bevestigd. De lijm in Jamie zijn handen op de bovenstaande foto was niet sterk genoeg. Dus zorg voor een krachtige lijm die geschikt is voor karton!

Stap 4 – Test de gemaakte knikkerbaan

Het is even knutselen, maar al snel begint de knikkerbaan ergens op te lijken! Zorg ervoor dat je niet te snel werkt zonder te testen, want de kans is groot dat de knikkers zo de baan uit vliegen.

Zoals je op de foto hierboven ziet zijn er dichte en open stukken met soms extra opvang stukken. Dit voorkomt dat de knikkers uit de baan vliegen. Wij kozen ervoor op tijdens het maken van de knikkerbaan te kiezen voor een splitsing zodat het extra spannend is welke kant de knikkers op gaan!

Splitsing

Stap 5 – Spelen met de knikkerbaan

Tot slot is het natuurlijk tijd om te spelen! Niet alleen het maken van de knikkerbaan is ontzettend leuk, maar natuurlijk ook het testen en spelen! De knikkerbaan hangt hier al enkele weken aan de deur en wordt nog steeds gebruikt.

Knikkerbaan maken met kinderen

Vervelen de kinderen zich en wil je ze even zoet houden? Dan is het maken van een knikkerbaan niet alleen heel leuk, maar ook heel eenvoudig. En zoals je ziet hoeft het ook helemaal niet duur te zijn! En voor wat extra uitdaging zou je er zelfs nog voor kunnen kiezen om de knikkerbaan te versieren, te schilderen of te kleuren!

Ben je niet van het knutselen en koop je liever een knikkerbaan? Bekijk dan eens deze toffe knikkerbanen!

Hebben jullie al eens geprobeerd om zelf een knikkerbaan te maken?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.