Bouw en Constructie Reviews Speelgoed van het Jaar 2018 Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

GraviTrax, hét nieuwe kogelbaan-systeem

GraviTrax, hét nieuwe kogelbaan-systeem 24 september 201810 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

GraviTrax review

GraviTrax, is het nieuwe kogelbaan-systeem! Hebben jullie het al voorbij zien komen? De GraviTrax starterset van Ravensburger is genomineerd voor de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2018’ en wij mochten deze testen.

GraviTrax, wat is het?

Met GraviTrax bouw je snel en simpel jouw eigen unieke kogelbaan! Door creatief gebruik te maken van de wetten van zwaartekracht bouw je een eigen kogelbaan. Met de bijgeleverde bouwstenen, vloerplaten, rails en allerlei andere speciale onderdelen bouw je een kogelbaan. Je kan je eigen creativiteit testen door gewoon te gaan bouwen, maar je kunt ook gebruik maken van opdrachten en bouwschema’s. En als je de smaak te pakken hebt kun je de kogelbaan uitbreiden met diverse uitbreidingssets. De GraviTrax starterset is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud.

De inhoud van de GraviTrax starterset

Gravitrax InhoudWij mochten de GraviTrax starterset testen en maakten heel enthousiast de doos open. De starterset is een flinke doos en wordt geleverd met een flink aantal bouwelementen. De GraviTrax starterset bestaat uit 4 vloerplaten, 18 stukken rails, 12 kleine hoogteblokken, 40 grote hoogte blokken, 6 kogels, 1 start, 21 bochten, 4 basisblokjes, 1 finish, 1 finishladder, 3 kruisingen, een magnetisch kanon en nog een aantal speciale bouwelementen!

Hoe werkt het?

Bij het uitpakken van alle bouwelementen is het al snel zichtbaar wat de bedoeling is. Als je niet kunt wachten kan je meteen beginnen met bouwen. Weet je niet hoe je moet beginnen, dan kun je gebruik maken van de bijgeleverde bouwhandleiding. De bouwhandleiding leert je stap voor stap om een toffe kogelbaan in elkaar te bouwen.

GraviTrax bouwen

Is je  kogelbaan klaar dan kan je kijken hoe de kogels hun weg vinden. Je kunt meteen ook nadenken hoe je de baan kunt uitbreiden of nog toffer kunt maken. De GraviTrax app, beschikbaar voor Android en iOs, maakt het spelen met de kogelbaan nog leuker. Je kunt de app gratis downloaden en ook in de app vindt je handleidingen voor het bouwen van de coolste banen. Maar de app kan nog meer! Wil je de GraviTrax kogelbaan overal mee naar toe nemen? Of wil je de baan ervaren vanuit de kogel? De app laat je de baan interactief beleven en de kogel volgen vanuit verschillende camerastandpunten. Met de Virtual Reality functie kun je de baan beleven zoals de kogel dat doet. Let op: voor de Virtual Reality functie wordt een VR hoofdset aanbevolen.

De GraviTrax uitbreidingssets

Met de starterset kan je al heel veel toffe banen bouwen, maar wil je nog wat extra’s toevoegen aan de baan? Dan zijn de uitbreidinssets zeker aan te raden. Met de hamerslag geef je de kogel nog een extra slinger of wat dacht je van een katapult?  En ook een looping kan natuurlijk eigenlijk niet ontbreken! Genoeg leuks om de baan te kunnen uitbreiden!

Ook leuk! La Cucaracula van Ravensburger

Speelgoed van het Jaar 2018

De GraviTrax starterset is genomineerd voor de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2018’. En een nominatie krijg je niet zo maar! Een vakjury, bestaande uit journalisten, inkopers en speelgoed- en spellendeskundigen beoordeelt het speelgoed in verschillende leeftijdscategorieën. Over de GraviTrax starterset van Ravensburger zegt de jury het volgende:

Old school in een nieuw jasje. Dit is eindelijk een coole knikkerbaan met nieuwe trucjes! Beetje technisch, zelf bepalen hoe de baan wordt en je kunt zowel een eenvoudige als ingewikkelde baan bouwen. Heel veel speelplezier. Er zitten verschillende boekjes met voorbeelden bij.

Wat vinden wij van de GraviTrax starterset?

Gravitrax handleidingTof! Wat ontzettend leuk is de GraviTrax starterset! En ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet weet wie er enthousiaster is, Jamie of zijn ouders. Jamie is met zijn 6 jaar nog iets te jong om zonder hulp een baan in elkaar te zetten, maar wij helpen hem maar al te graag! De eerste baan hebben we gebouwd met behulp van de handleiding. Op elke pagina van de handleiding staat welke onderdelen je nodig hebt, als je goed naar het voorbeeld kijkt bouw je het vervolgens zo in elkaar. Af en toe is het even goed kijken, maar je merkt het snel genoeg wanneer je een onderdeel bent vergeten of op de verkeerde positie hebt geplaatst.

Handleiding vs. de app

Mocht je de handleiding dan toch wat lastig vinden, download dan de app. De tweede baan bouwde wij met behulp van de app en ook dat werkt eenvoudig. Het downloaden is gratis en de app begeleidt je stap voor stap bij het bouwen van een baan. Je beleeft de baan door de baan te bekijken vanuit de kogel. Je kan ook extra achtergronden toevoegen en van de kogel een vuurbal maken!

De verschillende onderdelen

De verschillende onderdelen maken het bouwen van de baan een uitdaging. Je hebt natuurlijk niet van alles evenveel, maar dat maakt het wel uitdagend. De onderdelen zijn wat ons betreft van een goede kwaliteit. Je bouwt ze zonder problemen op elkaar en wanneer je iets laat vallen op de grond is het niet meteen kapot. Sterker nog, ik denk dat je deze onderdelen überhaupt niet zo snel kapot krijgt.

Gravitrax knikkerbaan

Creativiteit en ruimtelijk inzicht

Deze kogelbaan zorgt ervoor dat je creatief bezig bent en daarnaast spelenderwijs wordt getraind in het vergroten van het ruimtelijk inzicht. En speelgoed waarbij kinderen worden uitgedaagd om zichzelf te ontwikkelen vallen bij ons in de smaak! Evenals het spelelement, de starterset is zeer geschikt om er een wedstrijd van te maken. Met de bochten, bruggen en hoogte verschillen kan je een wedstrijd bouwen voor de gekleurde kogels. Het startelement zorgt ervoor dat er drie kogels tegelijkertijd kunnen starten, dus kunnen ze tegen elkaar racen! Lukt het jou om alle kogels tegelijkertijd te laten finishen?

Hebben jullie de Gravitrax starterset al in huis?

GraviTrax

€49,95
9.2

Prijs

8.0/10

Kwaliteit

10.0/10

Speelplezier

9.5/10

Pros

 • Stevige kogelbaan
 • Spelenderwijs aan de slag met ruimtelijk inzicht
 • Uitdagend
 • Ook leuk om de app te gebruiken

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

10 comments

 1. Supergaaf dit is nou echt iets voor Job. Techniek, inzicht en dynamisch!
  Ik doe graag mee en zal jullie ook gaan volgen op Twitter, rest gebeurd al?

 2. Hier zal mijn kleinzoon heel erg blij van worden maar zijn grote zus ook.. Alleen al het in elkaar zetten is leuk. Old school in een moderne versie.

 3. Dit lijkt mij nog best lastig haha! Maar gelukkig heeft mijn dochter van 8 (bijna 9) een heel creatief en logisch inzicht en zou ze dit heel erg leuk vinden!!

 4. Dit ken ik helemaal niet. Het lijkt me creatief uitdagend speelgoed voor mijn zoontje. Hij heeft zeker wel ruimtelijk inzicht, dat heeft hij niet van zijn moeder 😉 Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de app.

 5. ?Rolling rolling rolling ?

  “Zoonlief aan de GravitrAX…dan schrijf ik voor jullie een review in standje relAX”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.