Boeken, School en Vrije tijd

De Grijze Jager | Guilty pleasure

De Grijze Jager | Guilty pleasure 31 december 20201 Comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

De Grijze Jager

Een guilty pleasure; dat is de boekenserie over De Grijze Jager voor mij. Een zogenoemde Young Adult-serie voor jongeren vanaf 11 jaar. Ik ben inmiddels al drie keer zo oud en heb alle veertien delen in een jaar versleten. En niet alleen ik; ook mijn ouders (60+) en mijn tante (50+) hebben alle delen en inmiddels alle spin-offs gelezen die er van de serie zijn uitgebracht. Je kunt dus wel de conclusie trekken dat de Grijze Jager van de Australische schrijver John Flanagan voor alle leeftijden is.

Waar gaat het over?

In het eerste deel – de ruïnes van Gorlan – leren we de 15-jarige Will kennen. Hij woont in een weeshuis, maar al snel wordt hij uitgekozen om deel uit te maken van de beruchte Grijze Jagers; een geheimzinnige elitegroep onder leiding van de koning. Hij begint als leerling van de bekendste grijze jager in het rijk; Halt. Hij leert hem alles wat een grijze jager moet weten waaronder boogschieten. Daarnaast zijn de Grijze Jagers echte tactische krijgers.

Het verhaal speelt zich af in het fictieve land Araluen, een eiland dat lijkt op Engeland. Will en zijn leraar grijze jager Halt zijn de hoofdrolspelers. Maar daarnaast speelt Arnaut ook een belangrijke rol als zijn beste vriend. Ook Alyss, die hij al zijn hele leven kent speelt een terugkerende rol. En ik mag natuurlijk zijn paard Trek niet vergeten wat misschien nog wel zijn allerbelangrijkste vriend is. Maar in de loop der tijd, leer je steeds meer personages kennen uit landen die geinspireerd zijn uit landen in het huidige Europa en zelfs daarbuiten. Je leert verschillende volkeren en hun gebruiken kennen zoals de Skandiërs (vinkingen), Skoti (schotten), Nihon-Ja (samourai) en Temujai (mongolië).

Wat maakt deze boekenserie zo leuk??

Vriendschap, avontuur en een gezond portie spanning maar wel voor jonger publiek. Er wordt behoorlijk oorlog gevoerd in het boek. Maar die scenes zijn niet expliciet. Je leest dus niet hoe ledematen van het lijf worden gerukt bijvoorbeeld. Je leert ook dat ongeacht je afkomst of je gebruiken; je van elkaar kunt leren en dat wanneer je samenwerkt meer bereikt dan alleen ten strijde trekken.

De fantasy-genre is best bekend in het land van de schrijver; Australië. Er zijn inmiddels veertien boeken in de serie over de Grijze Jager en er komen er nog twee aan. Daarnaast hebben de Skandiërs hun eigen spinoff gekregen; de Broederband. Dat telt inmiddels vijf boeken. Ook is er een prequel van de Grijze Jager ‘de vroegere jaren’. Hierin diept Flanagan uit hoe de wereld van de Grijze Jagers eruitzag vóór het eerste boek. Die serie bevat enkele hoofdpersonen die ook in de Grijze Jagerreeks een rol spelen. Daarnaast is de verfilming van het boek in juni begonnen. Wanneer die uitkomt, is nog niet bekend.

Meer lezen? Lees hier meer over Hilda en de grote parade!

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.