Maak jij je ook wel eens druk om het feit dat jouw zoon of dochter wel heel graag of heel veel achter een spelcomputer te vinden is? Hoe ga je om met gamende kinderen is dan ook een veel gestelde vraag! Wij helpen je om daar een antwoord op te vinden.
Het onderzoek van Rule the Game
Rule the Game is een platform dat videogamen leuk maakt voor het hele gezien, maar tegelijkertijd ook een platform waar je terecht kan met vragen over videogames en verantwoord gamegedrag. Jaarlijks voeren zij een onderzoek uit naar het videogamegedrag van kinderen en dit zijn de resultaten.
Stijgende lijn in de ontwikkeling van het kind
Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de ouders de voordelen ziet van het spelen van videogames, zij zien een stijgende lijn in de ontwikkeling van hun kind in vergelijking met de voorgaande jaren. Deze ouders zien de volgende ontwikkelingen:
- 58% van de ouders ziet gamen als een goed middel om de Engelse taalvaardigheid van kinderen te verbeteren
- 56% vindt gamen een goede manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren
- 33% beschouwt gamen als bevorderlijk voor de intelligentie van hun kind
- 30% ziet een verbetering in de sociale vaardigheden van hun kind
- En slechts 15% ziet geen voordelen van een gamend kind
Grip op het gamegedrag van kinderen
Het gamegedrag van kinderen is ook goed onder controle bij deze ouders. Slechts 2% van de ouders zegt niet op de hoogte te zijn van het gamegedrag en maar liefst 86% zegt grip te hebben op het gamegedrag van zijn of haar kind. Toch hebben de ouders ook nog vragen.
- 52% van de ouders hebben nog vragen over de hoeveelheid tijd die kinderen besteden aan gamen
- 42% heeft vragen over de eventuele effecten van het spelen van videogames op de gezondheid
- 36% heeft vragen over het soort games dat gespeeld wordt
- En tot slot vraagt 37% van de ouders zich af of gamen invloed heeft op de schoolprestaties van de kinderen
En dat ouders deze vragen hebben is goed én heel belangrijk!
We vinden het geweldig om te zien dat ouders ieder jaar meer grip krijgen op het videogamegedrag van hun kind, maar dat zij tegelijkertijd ook kritisch blijven. De vragen die ouders hebben, zijn veelal inhoudelijke vragen over de videogame of -mechanieken. Alleen als je als ouder of verzorger betrokken bent bij je videogamende kind leer je hier meer over en kun je makkelijker het gesprek aangaan om samen met je kind heldere afspraken te maken. Het is dus belangrijk om interesse te tonen en ook om eens mee te spelen. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens leuk voor het hele gezin.
Martijn Schenderling van Rule the Game
Hoe ga je om met gamende kinderen?
Maar dan de belangrijkste vraag, hoe ga je om met gamende kinderen? Hierbij zijn een aantal aspecten van belang en dat heeft alles te maken met het krijgen van inzicht in het gamegedrag.
- 66% van de ondervraagden is bekend met parental controles en passen dit ook daadwerkelijk toe op apparaten waar kinderen videogames op spelen. Dit is een sterke toename, in 2019 was dit 47% en in 2018 44%.
- 88% van de ouders maakt duidelijke afspraken, bijvoorbeeld pas gamen zodra het huiswerk af is (66%) of pas spelen als de rapportcijfers goed zijn (36%) of als de kamer is opgeruimd (31%).
- Ouders maken ook afspraken over waar, wanneer en hoe lang hun kind mag gamen. Zo mogen de meeste kinderen tussen de 4-9 jaar minder dan 7 uur per week gamen. En 60% van de kinderen mogen niet zonder aanwezigheid van een ouder videogamen. 77% van de kinderen mag dan ook alleen gamen in de huiskamer.
Het is dus heel belangrijk dat je in gesprek gaat met kinderen en duidelijke afspraken maakt. Op die manier wordt gamen leuk voor zowel ouders als kind.
Rule the Game
Het onderzoek is uitgevoerd door Rule the Game en gebaseerd op de ervaring van 1.030 ouders in de leeftijdscategorie 25 t/m 60 jaar. Al deze ouders hebben een gamend kind in de leeftijdscategorie 4 t/n 17 jaar oud.
Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website rulethegame.nl en op die website is ook een video te vinden waarin Ruud Gullit 5 tips geeft voor het instellen van ouderlijk toezicht!
Wil je meer weten over (educatieve) games? Regelmatig geven wij onze mening over de nieuwste videogames!