Bouw en Constructie

Clicformers & Clics – Rondleiding in de fabriek

Clicformers & Clics – Rondleiding in de fabriek 22 maart 201919 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Clicformers Clics

Soms krijgen we bij Alles Over Speelgoed bijzondere kansen. Zo kregen we onlangs de mogelijkheid om de fabriek van Clics Toys bij Wuustwezel in België te bezoeken. We kregen een exclusieve rondleiding! In de fabriek worden de Clicformers en Clics gemaakt. Zijn jullie al bekend met dat toffe constructiespeelgoed?

Over Clicformers

Clicformers Clics

Clicformers is bouwspeelgoed voor kinderen vanaf 4 jaar. Het zijn allemaal blokjes die je in elkaar kunt klikken. Op deze manier kun je eindeloos combineren en kunnen kinderen hun creativiteit kwijt. Clicformers zijn als het ware de vernieuwde clics. Ze zijn groter en kunnen ook op elkaar worden vastgeklikt. Ze zijn ook van een ander materiaal gemaakt. Je kunt Clics en Clicformers overigens niet met elkaar combineren. Clicformers bestaan sinds 2017.

Over Clics

Clicformers Clics

Clics bestaan al een stuk langer, sinds 2001! Sindsdien spelen heel veel kinderen met dit speelgoed dat al vele malen in de prijzen is gevallen. Er wordt in al meer dan 40 landen met de Clics gespeeld! Clics kunnen ook aan elkaar worden geklikt, maar niet op elkaar zoals de Clicformers wel kunnen. Clics zijn in 22 kleuren beschikbaar. Kinderen vanaf 3 jaar en ouder kunnen met de Clics spelen. Er zijn ook metallic versies en zelfs Clics met glitters te koop!

De fabriek

Onlangs zijn wij met onze twee gezinnen afgereisd naar Wuustwezel (nabij Antwerpen) om de fabriek te bezoeken. Hartstikke tof natuurlijk, want normaal gesproken is de fabriek niet open voor publiek!

De fabriek in Wuustwezel

In de fabriek worden meer dan 150 miljoen Clics per jaar gemaakt! Het begint met een heel klein korreltje plastic. Uiteindelijk wordt dit omgesmolten tot een Clics-blokje. De kleine stukjes plastic worden door hele lange buizen door de fabriek vervoerd.

Clicformers bezoek fabriek

Het proces is bijna helemaal geautomatiseerd. Bijna alles gebeurt met robots. Zelfs het heen en weer brengen van de blokjes van de één naar de andere machine. Deze robots rijden over een rails en halen de Clics op. Kijk hoe cool! Hier hoeven dus geen mensen aan te pas te komen.

Robot in de Clics fabriek

Alle Clics moeten natuurlijk in de juiste set terecht komen. Alles wordt daarom gewogen zodat je zeker weet dat je geen blokje te weinig hebt. Dit was echt heel gaaf om te zien, als een zakje te licht of te zwaar was, duwde een robotarm deze automatisch van de lopende band af in een bak! Zelfs dat gaat automatisch!

Clics in de verpakking

Lessen met Clics in Zuid-Korea

Eén van de meest interessante dingen om te horen vonden wij het feit dat Clics in Zuid-Korea worden gebruikt tijdens de lessen op school. Met de Clics leren de kindjes daar van alles, zoals kleuren, vormen en natuurlijk kunnen ze hun creativiteit kwijt in het bouwen. In Zuid-Korea hebben al meer dan 100.000 kinderen een echt Master CLICS-diploma. Tof hè!

De producten

Veiligheid & het milieu

Wij zijn groot voorstander van veilig speelgoed. Speelgoed zonder terugroepacties en speelgoed dat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. En dat is het geval bij Clics! Om de veiligheid van de Clics blokjes te garanderen worden ze regelmatig getest door een extern erkend laboratorium. Dit laboratorium onderzoekt of alle onderdelen in overeenstemming zijn met de wetgevingen in Europa, USA, Canada, Australië en ook die van Japan, Zuid-Korea, China, Brazilië, eigenlijk overal ter wereld! In de Clics fabriek worden ook producten geproduceerd die in de voedingsindustrie worden gebruikt, wat betekent dat de Clics blokjes ook aan die voorwaarden voldoen!

Clicformers voedingsindustrie

In de fabriek worden de laatste nieuwe machines gebruikt die niet meer energie verbruiken dan een goede stofzuiger. En de Clics matrijzen worden gekoeld met water dat gerecycled wordt in een gesloten circuit. Clics blokjes die niet voldoen aan de gestelde eisen worden hergebruikt. Door ze fijn te malen kunnen ze hergebruikt worden! En tot slot komen we bij het verpakkingsmateriaal, dit bestaat uit papier en karton , dat enkel van producenten komt die zijn aangesloten bij het herbebossingsprogramma FCS of PEFC. We kunnen concluderen dat ze bij Clics Toys absoluut rekening houden met het milieu!

Wij vonden het ontzettend tof om de fabriek te bezoeken en hopen dat jullie het ook leuk vonden om dit artikel te lezen!

Hebben jullie al Clics in huis? En wist jij dat dit in lesprogramma’s op school wordt gebruikt?

Vond je dit leuk om te lezen? Lees hier meer over GraviTrax, een supergaaf kogelbaan-systeem.

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

19 comments

 1. Wat supergaaf om een kijkje te mogen nemen in de fabriek! Zoiets lijkt me ook superleuk.
  Ik ga snel meedoen aan de winactie voor mijn klas!

 2. Dat was vast tof om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Natuurlijk doe ik mee want het is echt heel leuk speelgoed. Lekker bouwen en allerlei dingen ontwerpen dat vindt mijn zoontje helemaal leuk.

 3. Dat moet een super interessant uitstapje zijn geweest voor jullie (en de kinderen!). Ontdekken waar je speelgoed vandaan komt 🙂 En er daarna mee spelen natuurlijk. LIjkt me echt wat voor onze zoon van 5.

 4. Wat een geweldige leuke en mooie prijs is dit om te mogen winnen, echt super. Ik doe er graag voor mee, een pracht cadeau voor mijn kleinkind, die is al een echte klein bouwertje in de dop!

 5. Ik heb geen Facebook, Instagram of Twitter om privéredenen, maar volg wel Bloglovin.
  Hoop ondanks dat mee te mogen doen met deze winactie voor mijn kleinzoon.
  Hij is vast heel benieuwd hoe het bouwen met deze Clics is.
  Hoop een kansje te mogen wagen.

 6. Wat een geweldige leuke prijs dat zal ik super graag willen winnen wand ja met 6 kleinkinderen en daarom doe ik mee

 7. Wat een geweldige leuke actie! Ik denk dat het perfect is voor kinderen met een iets mindere motoriek want dit is een hele goeie oefening!Ik doe heel graag mee voor mijn dochtertje!

 8. O wauw dit zou echt te gek zijn!!!
  Ik begeleid kinderen met ontwikkelings en gedragsproblematiek. Deze kinderen komen bij mij thuis.
  Een van deze jongens heeft thuis de clicformers en is hier helemaal gek van. De laatste tijd is hij een beetje zoekende wat hij wel/niet leuk vindt om hier bij mij thuis te doen. Het zou echt geweldig zijn om deze prachtige prijs te mogen winnen voor hem 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.