Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

UNO en Take 5! hebben een broertje: Flits!

UNO en Take 5! hebben een broertje: Flits! 18 november 2023Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Een kaart opleggen die een hoger getal heeft, dezelfde kleur ster heeft of de joker is. De laatste speler die een kaart speelt wint. Zo simpel is het eigenlijk. Nou vooruit iets ingewikkelder 😉 Maar Flits van 999 Games is een makkelijk spelletje om uit te leggen en ook voor kinderen vanaf een jaar of 7/8 goed te begrijpen. Leuk en simpel voor jong en oud!

Zo werkt Flits!

In het doosje van Flits vind je 55 kaarten. Namelijk 50 speelkaarten en vijf jokers. Je kunt het spelletje spelen met drie tot zes spelers. Een potje duurt ongeveer een kwartier als je het doorhebt, maar aan het begin nog wel wat langer. Laten we zeggen een half uurtje.

Aan het begin schud je alle kaarten, dus ook de jokers, en geef je iedere speler er vijf. De spelers nemen die kaarten op hun hand en de rest wordt op een stapel op tafel gelegd. Volgens de regels wordt de speler met het meeste inzicht de startspeler. Succes met het bepalen daarvan 😉

De kaartjes zijn verschillend. Er staan cijfers op (van 1 tot en met 50), er staan sterren op en kleurtjes. Maar niet altijd tegelijk. Dus soms heeft een kaart bijvoorbeeld alleen een cijfer en een kleur, maar geen sterren.

De gekozen startspeler legt een kaart naar keuze uit zijn hand in het midden van de tafel. Daarna leggen de andere spelers met de klok mee een passende kaart op de zojuist neergelegde kaart.

Een passende kaart is een kaart die:
– Een hogere waarde heeft en/of
– Een ster van dezelfde kleur heeft (dan mag de kaart ook een lagere waarde heeft)
– Of een joker. Die heeft geen waarde, maar heeft alle kleuren sterren erop staan. Die joker mag alleen worden neergelegd op een kaart waar een ster op staat. Op onderstaand voorbeeld kan dus geen joker worden gelegd, maar wel een kaart met een hoger getal.

Als je geen passende kaart kunt leggen, dan pas je. Dat moet je dan ook hardop zeggen en in die ronde mag je geen kaart meer spelen.

Een ronde is vervolgens voorbij als je alle spelers, op één na hebben gepast, of als alle nog deelnemende spelers hun laatste kaart hebben neergelegd. In beide gevallen is de speler die als laatste nog een kaart in zijn handen heeft de winnaar van die ronde. Die speler krijgt dan één punt. Daarna trekt hij kaarten van de stapel tot hij weer vijf kaarten heeft. Iedere andere speler mag zoveel handkaarten als ze willen afleggen en dan hun hand weer tot vijf aanvullen.

Alle afgelegde kaarten worden open op tafel gelegd, bovenop de gespeelde kaarten van de afgelopen ronde. Dat is dan de aflegstapel. Als de gedekte stapel op is, dan wordt de aflegstapel geschud en de nieuwe gedekte stapel.

De winnaar begint de volgende ronde. Zodra een speler drie punten heeft, wint hij direct en mag hij zichzelf voortaan een superster noemen!

Dit vinden we van het spel

Flits is eigenlijk een vrij simpel spel, maar toch heb je tactiek nodig. Want welke kaart bewaar je tot het laatst? Juist een hoge kaart of een lage? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Het doet mij heel erg denken aan kaartspellen als UNO en Take 5. Makkelijk en vlot.

Grappig is dat op de achterkant het woord Claro staat in plaats van Flits. Dat komt omdat het oorspronkelijke spel zo heet. Dus de kaartjes lijken niet te zijn aangepast naar het Nederlands. Overigens is het spelletje Claro wel iets anders, want in de Spaanse versie krijg je er ook houten sterretjes bij. Ik heb alleen niet kunnen achterhalen, wat de bedoeling van die sterren is.

Het spel is prima vormgegeven en ik vind het altijd leuk als er een tikkeltje humor in spelregels zit. Dat is hier het geval. Zoals dat de startspeler degene is die het meeste inzicht heeft. En de eindtekst over de winnaar: ”Mocht iemand echter beweren dat het allemaal maar geluk was, dan kan hij dat met een revanche proberen te bewijzen.”

Meer 999 Games? Lees hier de review van Exit: Adventskalender.

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.