Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Trails of Tucana | Review

Trails of Tucana | Review 5 augustus 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Trails of Tucana

Onbekende spelletjes testen, we love it! En zo gingen we dit keer aan de slag met het spel Trails of Tucana van Jumping Turtle Games. Een (kaart)spel waarbij je punten scoort door dorpen en bezienswaardigheden op jouw eiland met elkaar te verbinden. Lees je mee?

Trails of Tucana

In het spel Trails of Tucana draait het dus om dorpen en bezienswaardigheden, maar nog belangrijker de verbindingen! Iedereen speelt op hetzelfde moment en het spel is maar liefst met 8 spelers te spelen!

De inhoud

Trails of Tucana zit verpakt in een compacte verpakking en bevat de volgende onderdelen: 8 potloden, 1 scorebundel, 27 terreinkaarten, 13 spelopzetkaarten 10 blauwe bonuskaarten, 5 rode bonuskaarten en de speluitleg. En dit alles in een prachtig geïllustreerde opbergdoos!

De inhoud

Hoe werkt het?

Trails of Tucana van Jumping Turtle Games werkt heel makkelijk en heeft vier verschillende spelmodus. Zo bestaat de scorebundel uit heel veel plattegronden van een eiland. Op de voorkant van het blad Isla Petit (spelvariant 1) en op de achterkant Isla Grande (spelvariant 2), de bijgeleverde rode bonuskaarten zorgen uiteindelijk voor spelvariant 3! Tot slot is het spel ook nog alleen te spelen, spelvariant 4.

Om te beginnen is het aan te raden het spel te leren kennen door Isla Petit te spelen. En dit werkt vrij eenvoudig! Ter voorbereiding van het spel krijgt iedere speler een scorekaart (leg dus de zijde met Isla Petit naar boven) en een potlood. Er wordt een burgemeester (spelleider) gekozen. De burgermeester zal de terreinkaarten onthullen, maar mag beginnen om deze te schudden. De terreinkaarten zijn de vijf rechterkaarten op de afbeelding hieronder.

Trails of Tucana - de spelkaarten
Trails of Tucana - Jumping Turtle Games
Scorekaart

Deze kaarten staan symbool voor woestijn, water, bos en bergen. Deze vakjes zie je ook terug op de scorekaart. Na het schudden van de terreinkaarten worden de spelopzetkaarten (linksboven op de afbeelding) geschud en er wordt er één getrokken. Beginnend bij de letter in het rode vakje worden deze voorgelezen en genoteerd op de scorekaart bij de nummers 1 t/m 10. Speler 1 schrijft de eerste letter bij nummer 1, speler 2 begint met schrijven bij nummer 2, etc. Zo creëert iedere speler een uniek eiland! Tot slot worden de blauwe bonuskaarten op tafel gelegd.

Bonuskaarten

Afhankelijk van het aantal spelers liggen hier enkel de kaarten met #1 (2 tot 4 spelers) of kaarten met #1 en #2 (5 tot 8 spelers). Deze bonuskaarten staan voor routes tussen de dorpen (waar je eerder letters in hebt geschreven).

Het is nu tijd om te beginnen! Trails of Tucana bestaat uit twee rondes en die worden bepaald door de terreinkaarten. De burgemeester draait elke beurt twee terreinkaarten om en benoemt deze hardop, bijvoorbeeld water en woestijn. Dit betekent het volgende: alle spelers mogen nu een lijn trekken van water naar woestijn, hierbij begin je in het midden van het vakje water en eindig je in het midden van een aangrenzend vak woestijn! Als alle spelers een lijn hebben getrokken worden er twee nieuwe terreinkaarten omgedraaid. Na een aantal beurten ziet je kaart eruit zoals hieronder:

Scorekaart

Hoe scoor je punten?

In Trails of Tucana draait het om routes maken, maar ook om het claimen van punten. De speler met de meeste punten wint namelijk het spel! Het scoren van punten kan op verschillende manieren:

  1. Verbind een bezienswaardigheid met een dorp. De dorpen zijn de rondjes met letters erin, wanneer je een route weet te maken naar bijvoorbeeld de toekan, het boek of de draak dan scoor je punten. Maak je één verbinding naar de draak dan mag je het eerste getal (4) naast de draak omcirkelen. Maak je vanuit een ander dorp nog een verbinding dan mag je het tweede getal (5) omcirkelen en mag je nog een extra route tekenen. Dit geldt voor alle bezienswaardigheden!
  2. Verbind dorpen met elkaar! Lukt het jou om bijvoorbeeld dorp A met dorp A te verbinden? Dan krijg je de punten die op je scoreblad staan, maar ook de extra punten van de blauwe bonuskaarten die op tafel liggen. Afhankelijk van het aantal spelers is een bonuskaart maar 1 of 2 keer te claimen.
Scorekaart

Je hebt twee rondes de kans om punten te scoren (als je Isla Petit speelt). Na de tweede ronde is het punten optellen en kijken wie er de meeste punten heeft gescoord!

Wat vinden wij van Trails of Tucana?

Samen met mijn man ging ik aan de slag! Speluitleg erbij en beginnen maar! We hebben één keer de uitleg doorgenomen en konden direct aan de slag. Wij houden van spelletjes met een snelle doorlooptijd en dat is bij Trails of Tucana het geval! Je bent tegelijkertijd aan het spelen, dus dat speelt lekker door. Soms is het even op elkaar wachten, want een route tekenen is makkelijk gezegd dan gedaan. Daar moet natuurlijk wel goed over nagedacht worden, want wat is nou het slimste om te doen?

Review Trails of Tucana

Ook leuk om te lezen: Welcome to… van Jumping Turtle Games

Wij speelden het spel met zijn tweetjes, maar volgens mij wordt het nog leuker en uitdagender als je dit met meer spelers gaat spelen. En dit kan met tot wel 8 spelers! Maar het spel is ook alleen te spelen en dat is ook leuker dan je vooraf misschien denkt. Oh, en laten we de verschillende versies niet vergeten. Je kan het spel zelf zo spannend maken als je wil! Wij zijn aangenaam verrast door het spel, dit zal hier niet achterin de kast belanden!

Snel, tactisch en eenvoudig! Zijn dit kenmerken die bij jou passen? Dan is het spel Trails of Tucana van Jumping Turtle Games echt iets voor jou!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.