Dagje uit Spellen en Puzzels

Top 10: Het beste van SPIEL ’22

Top 10: Het beste van SPIEL ’22 18 oktober 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Spiel

Begin oktober werd in Essen (D) de jaarlijkse megagrote spellenbeurs SPIEL ’22 gehouden. Samen met mijn oudste zoon Samuel heb ik de ogen weer uitgekeken naar de nieuwste bordspellen, kaartspellen en andere merchandise. Alles wat ook maar een beetje met gezelschapsspellen te maken heeft, was daar aanwezig. Met 147.000 bezoekers over 4 dagen en met presentaties van meer dan 1800 nieuwe spellen door bijna 1000 aanbieders is SPIEL zo ongeveer de grootste spellenbeurs ter wereld. Jammer van de verplichte mondkapjes, maar dat mocht de pret niet drukken en gaf eigenlijk wel een veilig gevoel.

Top 10

Het is natuurlijk onmogelijk om alle spellen te spelen op zo’n giga-groot event zoals SPIEL. Toch konden we bij een flink aantal uitgevers en standhouders even proeven aan de gameplay of over de schouder meekijken met een groepje spelers. Misschien zullen niet alle spellen in het Nederlands worden uitgebracht, maar voor deze top 10 sta ik zeker op de uitkijk:

1. Wingspan Asia

Met mijn vogelverrekijker in de hand kijk ik reikhalzend uit naar Wingspan Asia. Dit is een uitbreiding op een van mijn favoriete bordspellen: Wingspan. Deze versie is niet alleen in combinatie met het bestaande spel te spelen, maar ook als volledig losstaande 2-spelersversie. Ook dit keer zit alles erop en eraan: nieuwe vogels, nieuwe spelersborden en extra scoringskansen. Wat helemaal fantastisch is: Wingspan kan met deze uitbreiding gespeeld worden in teams! Wingspan Asia maakt het mogelijk om met zes of zelfs zeven spelers tegelijk te spelen zonder dat het spel langer duurt. Ik kan niet wachten.

2. The Wolves

Dit spel voor twee tot vijf spelers ziet er supergaaf uit en heeft wat mij betreft een erg origineel thema. Je kruipt in de huid van een roedel wolven en probeert je territorium in de bossen, bergen en vlakten te vergroten. Elke speler heeft een ander ras en heeft weer andere eigenschappen. Door je acties goed in te zetten kun je ook wolven van de tegenstander overnemen. We zullen in de toekomst moeten zien of The Wolves van Pandasaurus Games zich ook in Nederland gaan vestigen.

3. Ice Floes and Foes

Dit zou wel eens een hit kunnen worden. Ice Floes en Foes spreek je uit als ‘ijsfloos en foos’ en betekent in het Nederlands zoiets als: ijsschotsen en slechteriken. Ice Floes and Foes van Keep Exploring Games is een familiespel voor twee tot zes spelers. Het spel doet een beetje denken aan zo’n kersmisattractie waarbij je geldmuntjes moet schuiven in de hoop dat er aan de ander kant nog meer vanaf valt. In dit geval schuif je ijsschotsen het veld in en hoop je dat de zeehondjes blijven liggen en de pelsjagers eraf vallen. Ik vond het erg leuk om met Dennis Merkx, een van de twee bedenkers van het spel, een potje te doen. Ice Floes and Foes is echt een spel voor jong en oud, speelt snel en het materiaal is behoorlijk solide. De coole vormgeving is echt een eyecatcher.

4. Planet B

Helaas heb ik dit spel nog niet kunnen uitproberen, maar de verwachtingen zijn hoog. Op SPIEL waren er meerdere spellen in het genre ‘dramatisch einde van de wereld’. In Planet B heeft de mensheid een tweede planeet gevonden en, omdat de eerste soort van stuk is gegaan, koloniseren ze een tweede. De overheid begon goed, maar al snel blijkt alles fout te gaan. In dit qua gameplay wat zwaardere spel speel je de rol van corrupte bestuurder en probeer je zelf zoveel mogelijk macht te verzamelen. Het schijnt dat 999 Games Planet B binnenkort in het Nederlands uit gaat brengen. Het is dus nog even wachten totdat wij de kans krijgen om onze mooie nieuwe planeet tot een beter einde brengen. Of niet…

5. Splendor Duel

Splendor, maar dan speciaal voor twee spelers. Dit op zichzelf staande spel was erg populair op de beurs en ik begrijp wel waarom. Als ik maar tien spellen mocht hebben dan was de originele Splendor van Space Cowboys er waarschijnlijk een van. Prachtige vormgeving, eenvoudige regels, maar diep genoeg voor echte gamers. Deze twee spelers versie is iets complexer. Meer mogelijkheden, meer interactie en… parels!

6. Woodcraft

In Woodcraft van Delicious Games probeer je zo mooi mogelijke houten werkjes te maken in je werkplaats. Door in het bos de goede soorten hout te verzamelen en deze met de juiste gereedschappen te bewerken, maak je de meest waardevolle creaties. Wie is de beste houtbewerker aan tafel? Dit spel ademt als het ware alles wat ik zoek in een spel: diepgang, interactie, mooie vormgeving en een origineel thema.

7. Disc Cover

Wat kan ik zeggen… Ken je Dixit? Bedenk dan eens dat je dat spel zou spelen als DJ. In Disc Cover van Blue Orange Games (wat overigens een briljante naam is voor dit spel) geef je hints over een liedje dat je laat horen uit een eigen samengestelde playlist. Dit doe je met vreemde afbeeldingen die misschien wel helemaal niets zeggen over het liedje zelf. Andere spelers moeten in jouw hoofd kruipen om te raden welke albumhoes (cover) jij het beste vond passen. Dit spel werd op de beurs met een echte DJ gespeeld en was hilarisch om te zien. Af en toe werd het meer karaoke dan bordspel, maar dat was waarschijnlijk alleen maar de bedoeling.

8. Gasha

Bij de Gamin’ Biz stand stond een ballenautomaat. Je weet wel, zo eentje met sleutelhangers en kleine speeltjes erin. In Japan schijnen deze zogenoemde Gacha Toys erg populair te zijn bij kinderen. Ik heb een tijdje kunnen praten met de eigenaar van Gamin’ Biz: Michiel de Wit. Dat kan zomaar op een spellenbeurs zoals SPIEL. Gamin’ Biz heeft een leuk kaartspelletje met dit ballenautomaat-thema naar Nederland gebracht. Ik heb zelf een exemplaar mee naar huis genomen, want het spelmechanisme sprak me erg aan. Er zijn zelfs regels om als volwassene met kinderen vanaf maar liefst vier jaar te kunnen spelen. Binnenkort zal ik mijn bevindingen met jullie delen.

9. Turning Tides

Hoewel in Essen helaas alleen de demo beschikbaar was, heb ik met mijn oudste tiener Samuel toch een potje Turning Tides van Never Be board Games kunnen spelen. Ik was hier wel benieuwd naar, want dit spel is in Nederland gekozen tot een van de drie Kennersspellen van het Jaar en is in de race voor de prestigieuze prijs: Speelgoed van het Jaar 2022. In Turning Tides boots je een zeeslag na tussen twee schepen. Door kaarten te spelen verplaats je kanonnen en matrozen en kun je elkaars schip aan flarden schieten. Na een eerste passage draaien de schepen zich om en moet je zorgen dat je jouw vuurkracht letterlijk over een ander boeg gooit. Het was en spannend gevecht en ik ging uiteindelijk genadeloos ten onder tegen mijn eigen huisfotograaf/dekzwabber :).

10. Dutch Resistance: Orange shall overcome

Als laatste ben ik erg benieuwd naar het uitkomen van Dutch Resistance: Orange Shall Overcome van Liberation Game Design. Ik sprak de designer Marcel Köhler vorig jaar al tijden SPIEL ‘21 en de verwachting is dat OSO in 2023 op de markt zal verschijnen. OSO is een coöperatief spel waarbij je op een groot speelbord diverse spannende scenario’s naspeelt uit de tweede wereldoorlog. De karakters zijn gebaseerd op echte verzetshelden en elk scenario zijn er weer andere opdrachten uit te voeren. Je merkt bij de designers dat er met ontzag en respect voor het verleden is gewerkt aan dit spel. We hopen voor Bevrijdingsdag volgend jaar meer te kunnen laten horen.

Op naar Spellenspektakel 2022

Vanzelfsprekend zullen we 5 en 6 november vanuit Alles Over Speelgoed ook weer van de partij zijn op het Nederlandse Spellenspektakel in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Een aantal van bovenstaande spellen die we tijdens SPIEL hebben gezien, zal daar ook getoond worden, dus hopelijk tot ziens in Utrecht.

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.