Bij de meeste spellen is het wel duidelijk wat het thema is. Bij Dixit kun je lang zoeken, maar raak je waarschijnlijk snel verstrikt in zelfgecreëerde droomwerelden van sprookjesachtige visioenen en misleidende vergezichten. Welke speler creëert het best zijn eigen thema en weet de andere spelers mee te slepen in een verzonnen verhaal? Wij hebben het fysieke spel voor je gerecenseerd, maar het leuke is dat jij ook thuis met Print & Play van Asmodee gratis thuis aan de slag kunt met Dixit en nog veel meer spellen!
Inhoud:
Dixit bestaat uit 84 kaarten, 36 stemfiches en 6 houten speelfiguren. De binnenkant van de doos is het speelbord.
Hoe speel je Dixit?
Deze creatieve partygame is inmiddels bij veel spellenliefhebbers bekend en niet zonder reden. Dixit kent vrij eenvoudige regels en is daarom snel aan te leren. Toch zul je goed je best moeten doen om te winnen. Het komt aan op creatief denken en andere spelers goed inschatten.
In de spelersgroep van drie tot zes personen krijgt iedere speler zes kaarten met vreemde artistieke afbeeldingen. Ook ontvangt iedereen een aantal stemfiches. In de doos bevind zich een puntenspoor van nul tot dertig. Alle spelers krijgen een houten konijntje en deze wordt aan het begin van het puntenspoor gezet. Waarom deze figuurtjes konijntjes zijn is mij compleet onduidelijk, maar eigenlijk past dat wel in het vreemde en mysterieuze karakter van Dixit.
Speelbeurt
Aan het begin van een speelbeurt selecteert de startspeler een van de zes kaarten en legt deze gedekt in het midden. Daarbij vertelt hij een passend verhaaltje, noemt hij een woord of beeldt hij iets uit. Je mag daarbij zelfs zingen of andere geluiden maken. Vervolgens selecteren de andere spelers een kaart die past bij dit ‘verhaal’ en leggen hun kaart ook gedekt in het midden. De kaarten worden geschud en daarna open op een rij gelegd. Iedereen kan nu proberen te bedenken welke afbeelding van de verteller is. Toch valt dit soms vies tegen.
Alle spelers proberen nu te raden welke kaart van de hintgever is door te stemmen met de stemfiches. Simpel toch? Niet helemaal. De kaarten zijn natuurlijk allemaal gekozen om te passen bij het verhaal van de verteller.
De puntentelling
Een beetje ervaren verteller zal proberen om genoeg hints weg te geven maar ook niet al te duidelijk te zijn. Als alle spelers namelijk stemmen op de kaart van de verteller dan krijgt hij geen punten en alle andere spelers twee. Hetzelfde gebeurt als de hint te moeilijk was en niemand de kaart van de verteller raadt. In elk ander geval krijgt de verteller drie punten en degenen die goed gokten ook. Het allerleukste is als iemand op jouw kaart stemt terwijl jij niet de hintgever was. Je krijgt dan namelijk een punt per stem.
De kaarten die zijn gebruikt, worden afgelegd en iedereen vult de hand weer aan tot zes. De volgende speler is aan de beurt. Het spel eindigt aan het eind van een speelbeurt waarin een of meerdere spelers dertig of meer punten hebben behaald. Degene met de meeste punten wint Dixit.
Wat vonden wij er van?
De regels zijn zo eenvoudig dat je al snel een potje te kunnen starten. Dit voordeel is een van de redenen dat Dixit in verschillende situaties bij ons op tafel is gekomen. Het is een leuke activiteit met het gezin maar bijvoorbeeld ook met vrienden op verjaardagen. Ik heb het zelfs een keer gespeeld tijdens een teambuildingsdag op het werk. De verrassende momenten als iemand verkeerd stemt zijn vaak erg grappig. Het is ook super spannend als je nét de goede kaart op handen hebt terwijl de verteller zijn kaart beschrijft.
Toch is Dixit niet geschikt voor elk type speler. Als je van nature niet zo creatief aangelegd bent of weinig fantasie hebt, zul je het misschien moeilijk vinden om als verteller een goede hint te geven. Je wilt niet direct beschrijven wat er op je afbeelding staat maar ook niet compleet vaag blijven. Dan raadt natuurlijk niemand het.
Na een aantal potjes zullen ook dezelfde kaarten steeds terug komen. Dat komt de herspeelbaarheid niet ten goede maar Dixit kent inmiddels meer dan zeven uitbreidingsets. Echte fans kunnen dus nog wel even vooruit, dromend over gekke werelden, stoere avonturen en houten konijntjes.
Print & Play van Asmodee
Nu we allemaal thuiszitten door corona, heeft Asmodee iets ontzettend leuks: Print & Play. De gratis downloadbare Print & Play bordspellen bieden een gevarieerd aanbod van competitieve en coöperatieve spellen om met de hele familie te spelen. Denkbeeldige, strategische en echte hersenkrakers, er zit voor iedereen wel wat bij. De printbare edities zijn ontworpen op basis van de populaire spellen, soms met een kleine aanpassing. Om welke spellen het allemaal gaat? Naast Dixit kun je bijvoorbeeld Dobble of Unlock! spelen. Een supertof initiatief van Asmodee dat iedereen iets leuks (en gratis!) biedt in deze lastige coronatijden. Heb jij al een gratis spel gescoord?