Informatief & Tips Trends

Stokstaartjes | Nieuwe podcast voor en met kinderen over wetenschap 

Stokstaartjes | Nieuwe podcast voor en met kinderen over wetenschap  3 maart 2022Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Stokstaartjes podcast 2

Podcasts zijn de laatste jaren enorm in opkomst! En er zijn ook podcasts voor kinderen. Stokstaartjes is een nieuwe podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap! Het doel van Stokstaartjes is dat alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar de kans krijgen om laagdrempelig kennis te maken met wetenschap.

Podcast Stokstaartjes

Alle wetenschap begint met nieuwsgierigheid en vragen stellen, en daar zijn kinderen nu juist heel erg goed in. Stokstaartjes sluit aan bij de nieuwsgierige en onderzoekende houding die kinderen van nature hebben. De eerste serie van Stokstaartjes gaat over dinosaurussen en bestaat uit vier afleveringen. Vanaf vrijdag 4 maart is er op iedere vrijdag in maart een nieuwe aflevering te beluisteren. Afleveringen duren tussen de 10 en 15 minuten en zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. De podcast is gratis te beluisteren via de bekende podcast-apps.

Het uitgangspunt van Stokstaartjes zijn steeds de vragen van de kinderen zelf. In iedere aflevering is de vraag het startpunt, waarna Wendy (zelf ex-wetenschapper) op zoek gaat naar het antwoord. Dit doet zij door experts als wetenschappers te interviewen, maar ook door zelf op onderzoek uit te gaan. Bijvoorbeeld, naar aanleiding van de vraag of kippen familie van dino’s zijn (aflevering 1.3), praat Wendy niet alleen met een paleontoloog, maar ook met een kippenboer. Want als kippen inderdaad familie van dino’s zijn, kunnen we dan nog iets van dino’s terugzien in de kippen van nu?

Stokstaartjes podcast 2

Stokstaartjes gaat niet alleen om de wetenschappelijke feiten, maar vooral over hoe die feiten tot stand komen. Waar komt kennis eigenlijk vandaan? De vraag hoe oud een dinosaurus werd (aflevering 1.2) is op zichzelf eenvoudig te beantwoorden, maar hoe kun je dat eigenlijk weten? Door de vraag te stellen hoe je iets kunt weten, leren kinderen kritisch en zelfstandig te denken. Wetenschap is meer dan alleen de feiten zelf, er gaat een heel proces van vragen en onderzoeken aan vooraf. Stokstaartjes laat kinderen kennis maken met dat proces.

Meer leren? Lees hier meer over educatieve spellen.

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.