Informatief & Tips

Rouwspeelgoed – verwerk verlies via speelgoed

Rouwspeelgoed – verwerk verlies via speelgoed 29 juni 20182 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

rouwspeelgoed

Rouwspeelgoed. Toen ik het per toeval voor het eerst ergens tegen kwam, schrok ik wel een beetje. Er bestaan dus hele rouwkoetsen en dergelijke van LEGO en er zijn zelfs speciale websites voor rouwspeelgoed/uitvaartspeelgoed.

Rouwspeelgoed

Wat is rouwspeelgoed dan precies? Het is bedoeld om de dood bespreekbaar en begrijpelijk te maken voor kinderen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld allerlei LEGO-figuurtjes gebruiken om de begrafenis uit te leggen aan hun kinderen, zodat ze snappen wat er gaat gebeuren. Ook zijn er speciale boxen verkrijgbaar voor families waarin de dood aan kinderen moet worden uitgelegd.

Wat is er er allemaal verkrijgbaar?

De bekendste website als het gaat om rouwspeelgoed is de site van Richard Hattink. Hij is rouwpedagoog. En hij heeft samen met LEGO speciale rouwsets ontworpen. Op zijn site kun je zien wat er allemaal beschikbaar is. Er is een aula van LEGO, een crematieoven, een doodskist, een begraafplaats, een kerk en zelfs een euthanasiepoppetje. Het gaat allemaal vrij ver dus en er zit nergens een taboe op. In een interview met uitvaartorganisatie Yarden vertelt Hattink over hoe hij met de LEGO de uitvaart van een opa van een autistische jongen aan de jongen heeft kunnen uitleggen. Hij zegt de jongen en de familie zo enorm te hebben geholpen.

rouwspeelgoed

Maar Hattink is niet de enige die in het rouwspeelgoed zit. Er is ook zoiets als de DAG-box. Dit is spelmateriaal waarmee kinderen hun eigen verhaal kunnen uitbeelden. Het is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In een interview met Omroep Zeeland vertelt bedenkster Bonnie Jansen over haar initiatief. Ze vindt het LEGO te plastic, donker en verdrietig. De DAG-box is van hout en heeft vriendelijkere kleuren. Kinderen kunnen de uitvaart naspelen, bijvoorbeeld met het houten doodskistje dat erbij zit.  De box is (net als het bovengenoemde LEGO overigens), niet goedkoop en kost 139,95.

Wisten jullie van het bestaan van rouwspeelgoed?

 

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

2 comments

  1. Ik vind het een mooie manier om een dit thema bespreekbaar te maken voor kinderen. Knuffels en speelgoed maakt het thema overlijden wat eenvoudiger en minder zwaar beladen denk ik zelf. Ook goed dat speelgoedmerken hierop inspelen.

  2. Erg mooi om te lezen dat er rouwspeelgoed bestaat. Ik denk dat het veel kinderen kan helpen om met het thema overlijden om te gaan en dit te begrijpen. Goed om te lezen dat er geen taboes op rusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.