Reviews Spellen en Puzzels

Review | Tiny Towns uitbreidingen Experts en Bomen

Review | Tiny Towns uitbreidingen Experts en Bomen 29 juli 2021Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Yes! Er is weer een nieuwe uitbreiding van één van mijn lievelingsspellen Tiny Towns. Namelijk Tiny Towns Experts, waarin overal wordt gesproken over een bloeiende kleine beschaving in het bos. Wezens met ongelooflijke deskundigheid, van ingenieurs tot handelaren, komen naar de steden om te bepalen waar zij zich willen gaan vestigen. Ze bieden de scherpzinnige burgemeesters hun vaardigheden aan, zoals het renoveren van gebouwen, het controleren van de goederenstroom en het uitvoeren van indrukkende architectonische hoogstandjes. De wereld van Tiny Towns groeit en bloeit verder!

Dit krijg je bij de uitbreiding Tiny Towns Experts

In de mooi vormgegeven doos zit weer een leuke aanvulling op de eerdere spellen, namelijk:

  • De spelregels
  • 6 herbergborden
  • 20 arbeiders
  • 18 gebouwenkaarten
  • 5 monumentenkaarten
  • 7 arbeiderskaarten

Zo speel je Experts!

Omdat Experts een uitbreiding is op Tiny Towns en je hem dus alleen kunt spelen als je het basisspel al hebt, wil ik in deze blog niet weer helemaal ingaan op het basisspel. Als je wil weten hoe je dat speelt, lees dan deze eerdere blog!

Bij Experts draait het allemaal om deze leuke wezentjes:

Deze ‘arbeiders’ hebben vaardigheden die ervoor zorgen dat jij meer punten kunt gaan verdienen tijdens het spel. Om die vaardigheid te kunnen activeren moet de arbeider in hetzelfde vakje als een gebouw staan. Zoals op onderstaande foto.

De voorbereidingen

Aan het begin van het spel krijg je gelijk drie arbeiders. Die zet je op drie hoeken van je speelbord neer. Naast het speelbord komt de herberg te liggen. Je kunt ervoor kiezen om deze uitbreiding eerst een keer te spelen met alleen het basisspel, als je ook de eerste uitbreiding Voorspoed hebt kun je dat later ook nog combineren.

Verder zijn de voorbereidingen hetzelfde als bij het basisspel. Van elke gebouwsoort komt er een kaart op tafel te liggen en alle houten gebouwen worden in het midden van de tafel gelegd. Verder krijgt elke speler twee monumentenkaarten en kiest er één uit. De andere kaart wordt uit het spel gehaald.

Het verschil met het basisspel is nu dat er ook een arbeiderskaart in het spel komt. Als je alleen deze uitbreiding speelt komt er één kaart te liggen, als je ook Voorspoed gebruikt komen er twee kaarten op tafel te liggen. Deze kaarten bieden extra vaardigheden van de arbeiders.

De arbeiders staan dus aan het begin van het spel op de drie hoeken. Vervolgens verloopt het spel zoals je het gewend bent. De bouwmeester (startspeler) noemt een grondstof en alle spelers leggen die op hun bord. Daarna wordt gekeken waar de arbeiders staan.

  1. Als de arbeider op een vakje staat waar ook een grondstof ligt dan wordt de arbeider verplaatst naar een aangrenzende lege plek. Dit mag niet diagonaal, dus alleen naar links, rechts, boven of onder. Als er geen lege plek is dan gaat de arbeider naar de herberg.
  2. Als alle blokjes samen een gebouw vormen en je bouwt daarom een gebouw dan moet je kijken waar de arbeider op dat moment staat. Staat hij op de plek waar het gebouw niet komt te staan? Dan blijft hij daar staan.
  3. Staat de arbeider op een plek waar je nu een gebouw gaat neerzetten? Dan blijft de arbeider bij dat gebouw staan en werkt hij daar nu als het ware. De arbeider kan nu een vaardigheid activeren. Op het kaartje naast het bord staat wat voor vaardigheid dat is.

Op het kaartje in de foto hierboven staat: als je 1 arbeider inlevert (die gaat dan naar je herberg) kun je een gebouw met 1 grondstof minder bouwen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook kaartjes waarbij je een gebouw kan wisselen voor een ander gebouw of waarbij je de grondstof die een andere speler noemt kunt negeren.

Het is daarom dus handig dat je probeert om de arbeider precies bij je gebouw te krijgen als je gaat bouwen zodat je vaardigheden kunt activeren.

Belangrijk om te weten: vakjes met arbeiders erop worden aan het eind van het spel gezien als lege bouwplaats en zijn dus -1 punt.

Samengevat: het spelverloop gaat nu dus iets anders dan normaal.

  1. De bouwmeester (startspeler) noemt een type grondstof (hout, glas, tarwe, baksteen of steen)
  2. Alle spelers moeten dit grondstofblokje pakken en plaatsen op een lege bouwplaats of op een bouwplaats (vakje) met daarop een arbeider.
  3. Als spelers de juiste volgorde van blokjes op hun bord hebben op een gebouw te bouwen, bouwen ze dit gebouw
  4. Als alle spelers hun grondstof hebben geplaatst en een gebouw hebben gebouwd en eventueel een vaardigheid van een arbeider hebben geactiveerd eindigt de ronde.
  5. Arbeiders die een bouwplaats delen met een grondstof (dus in hetzelfde vakje staan) moeten verplaatst worden naar een aangrenzende bouwplaats. Dit mag niet diagonaal, dus alleen naar links, rechts, boven of onder. Als er geen lege plek is gaat de arbeider naar de herberg.
  6. De opruimfase. Als een speler een arbeider in de herberg heeft staan mag deze terug naar het speelbord als er nog een lege plek is. Anders blijft hij in de herberg.
  7. De nieuwe ronde begint.

Als je ook uitbreiding Voorspoed erbij speelt is het grote verschil dat er ook geld in het spel komt en uitgebreidere vaardigheden. Ik raad aan om eerst alleen met het basisspel te spelen want anders wordt het vrij ingewikkeld.

Met de uitbreiding voorspoed erbij

Dit vind ik van de uitbreiding Tiny Towns Experts

Mijn man en ik hebben Tiny Towns beiden wel op onze favorietenlijst staan. Het is ontzettend mooi vormgegeven, het is gemakkelijk te begrijpen en biedt toch ontzettend veel diepgang. Je moet echt tactisch nadenken, het spel is altijd anders qua kaarten en je speelt daardoor elke keer een ander spel.

Voorspoed vonden we al een ontzettend leuke toevoeging met het geld en we waren dan ook erg nieuwsgierig naar Experts. Toen we de doos binnenkregen was het weer een plaatje. Het is gewoon ontzettend vrolijk en leuk vormgegeven. De kaarten zijn stevig, de diertjes zijn tof gemaakt en ook de herberg is weer tot in detail getekend.

Hoewel het basisspel gemakkelijk te begrijpen was, moesten we bij Experts de regels echt wel een paar lezen en het spel spelen om het te kunnen begrijpen. Je hebt daarom echt wel ervaring met het basisspel nodig om dit te kunnen doen. Ik zou daarom niet aanraden om ze gelijk alle drie te kopen, maar eerst te beginnen met het basisspel. Als je die goed doorhebt is dit echt een toffe toevoeging.

De arbeiders zorgen ervoor dat het spel nog tactischer wordt. Je moet nu ook nadenken waar de beestjes uiteindelijk komen te staan zodat je vaardigheden kan activeren. Dus je moet niet alleen rekening houden met de combinatie van gebouwen, maar ook nog met de arbeiders op je speelbord. Dat biedt dus weer een extra dimensie.

Je kunt het in je eentje spelen en anders met maximaal zes spelers. Het spel duurt ongeveer 45 minuten. Wij hebben er de eerste paar keren ongeveer een uur en een kwartier over gedaan omdat we toch nog wel erg zoekende waren naar de regels. Nu spelen we het in ongeveer een uur.

Het enige nadeel vind ik dat je met drie dozen best veel tijd nodig hebt om alles bij elkaar te zoeken wat je nodig hebt. Overigens is hier wel goed over nagedacht want op alle kaarten staat duidelijk een logo van welke uitbreiding het is. Dus je moet daar gewoon even doorheen en daarna heb je veel plezier. Ik kan het zeker aanraden voor mensen die van tactische en toch korte spellen houden.

Ook nog een mini-uitbreiding: Bomen

Tiny Towns heeft ook nog een mini-uitbreiding en dit krijg je dan:

  • Een nieuwe monumententkaart
  • De spelregels
  • 6 houten bomen
  • 6 houten eikels

Bij deze mini-uitbreiding op het basisspel krijgt iedere speler een eikel. Die wordt op een lege plek op het speelbord neergelegd. Het nootje kan op drie manieren worden gebruikt:

  1. Als je een gebouw bouwt op dezelfde plek als de eikel dan plaats je direct een grondstof naar keuze in je stad en leg je de eikel terug in de doos
  2. Staat het aan het einde van het spel op een lege bouwplaats staat (maar niet de enige lege bouwplaats) dan telt dit vakje niet langer als minpunt.
  3. Als de eikel aan het einde van het spel op de enige lege bouwplaats van je kaart staat dan groeit hij uit tot een boom. Die boom is twee punten waard.

Het leuke van deze uitbreiding is dat hij heel simpel is en toch net weer even een extraatje geeft. De extra monumentenkaart is ook tof en kan wel vier punten opleveren.

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.