Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Review | Het Qwantum dobbelspel

Review | Het Qwantum dobbelspel 8 mei 2019Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Qwantum dobbelspel

Misschien ken je de spellen Qwixx en Qwinto wel? Zoja, dan ga je ook dit heel leuk vinden. White Gobline Games heeft namelijk een nieuwe dobbelspel uitgebracht: Qwantum! Een spannend dobbelspel waarbij je niet op je beurt hoeft te wachten. Scoor de meeste punten en je bent de winnaar.

Wat is Qwantum?

Een dobbelspel wat wel wat weg heeft van Qwixx en Qwinto. Er staan verschillende kleuren op de dobbelstenen en je moet getallen invullen die steeds hoger en daarna weer lager worden. Je moet niet te voorzichtig zijn en hebt soms wat geluk nodig om te winnen. Klinkt nog wat vaag? Klopt! We leggen je hieronder uit hoe het Qwantum dobbelspel precies werkt.

De inhoud

Het Qwantum dobbelspel zit in een klein en compact doosje. Het bevat ook maar een aantal spelonderdelen: dobbelstenen, de spelregels, een scoreblok en vier potloodjes. Een heel handig spel om mee te nemen op vakantie, past makkelijk in een koffer of reistas.

Qwantum de inhoud

Hoe werkt het?

Voordat je het spel begint geef je iedere speler een blaadje van het scoreblok en een potloodje. Leg de dobbelstenen op tafel en kies een startspeler. Nu ben je klaar om te beginnen!

De spelregels

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door alle rijen (paars, blauw, rood en geel) te vullen met getallen. Je schrijft van links naar rechts en tot de witte lijn moeten de cijfers oplopend zijn. Na de witte lijn moeten de getallen weer aflopen. Heb je een mislukte worp? Dan worden er minpunten geschreven.

Qwantum scoreblok

Om punten te scoren moeten er drie stappen doorlopen:

De speler die aan de beurt is gooit met de dobbelstenen en maakt de keuze om één of meerdere dobbelstenen nogmaals te gooien of de gegooide dobbelstenen te laten liggen.

2. De dobbelstenen worden op kleur gesorteerd. Er zit één dobbelsteen tussen die helemaal wit is, deze dobbelsteen wordt opgeteld bij de waarde van de gekleurde dobbelstenen. In het onderstaande voorbeeld zou je de volgende punten kunnen schrijven geel 9 (4+5), rood 11 (6+5), blauw 15 (5+5+5) en paars 11 (5+5+1). Als actieve speler moet je een getal opschrijven (of minpunten sorteren). In dit geval kiest de speler bijvoorbeeld voor geel 9. De gele dobbelsteen wordt uit het spel gehaald en je begint aan stap 3.

De dobbelstenen

3. In de laatste stap van het Qwantum dobbelspel mag de actieve speler nog een kleur opschrijven als hij/zij dat wil, dit hoeft niet. Alle andere spelers krijgen ook de mogelijkheid om een getal op te schrijven aan de hand van de overgebleven dobbelstenen, ook dit mag maar hoeft niet. Als iedereen zijn keuze heeft gemaakt is de volgende speler aan de beurt om te gooien.

De puntentelling

Wanneer één van de spelers alle vakjes heeft ingevuld, dus alle gekleurde rijen vol heeft staan, is het spel afgelopen. Bij de puntentelling lees je van boven naar beneden in de kolommen waarin je alle vier de vakjes hebt ingevuld. Je noteert uit elke kolom het één na laagste getal. Staat het één na laagste getal twee keer in de kolom dan neem je het getal dat daarna komt.

Qwantum White Goblin Games

Je telt alle punten op en de speler met de meeste punten wint! Let er hierbij op dat je alleen punten mag tellen in de kolommen waarin alle vakjes zijn gevuld! Dit klinkt allemaal vrij eenvoudig maar is nog best lastig.

Onze ervaring met het Qwantum dobbelspel

Wij zijn hier thuis gek op dobbelspelletjes, zo is het dobbelspel Qwixx één van onze favorieten. Dus onze verwachtingen waren hoog! Bij het openen van het doosje dachten we nog, het heeft wel wat weg van Qwixx, maar al snel tijdens het spelen kwamen we erachter dat het Qwantum dobbelspel wel degelijk anders werkt. In eerste instantie moesten we ook even wennen en spelen met de spelregels ernaast. Als je de spelregels leest kan het wat onduidelijk overkomen, maar zodra je begint te spelen wijst het zich vanzelf.

Ervaring Qwantum dobbelspel

Het is even zoeken naar een goede tactiek, schrijf je veel lage getallen dan heb je uiteindelijk maar weinig punten. Schrijf je te hoge getallen op dan is de kans aanwezig dat je niet hoog genoeg gooit en mislukte worpen moet aanstrepen. Dus wat is de juiste tactiek? Dat is wat dit spel een echte uitdaging maakt. Natuurlijk is het ook deels geluk, maar logisch nadenken helpt je ook zeker verder. Wij zijn dus wederom fan, een dobbelspel met een andere insteek en zeker heel leuk. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud en duurt ongeveer 15 minuten per spelletje. Elke ronde speelt iedere speler mee, dus je bent constant bezig en hoeft niet te wachten. Leuk & uitdagend spel!

Kennen jullie het Qwantum dobbelspel al?

Het Qwantum dobbelspel

€9,95
9.3

Kwaliteit

8.5/10

Speelplezier

9.5/10

Prijs

10.0/10

Pros

  • Handig om mee te nemen
  • Spannend & uitdagend

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.