Reviews Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Wie wordt de baas van Queen’s Kitchen?

Wie wordt de baas van Queen’s Kitchen? 29 december 202013 Comments

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Pakken jullie de komende weken weer Kolonisten van Catan, Monopoly of Risk erbij? Of toe aan wat afwisseling? Nu we zeker tot en met 19 januari massaal thuis moeten blijven is Queen’s Kitchen van speluitgever Bat Mouse een leuk alternatief. Het is een snel en tactisch spel dat zich afspeelt in het fantasierijk van de ‘almachtige koningin Forta’. Het is een zeer compleet gezelschapsspel want er zitten verschillende uitbreidingen bij. Die maken het spel elke keer net even wat anders. En goed nieuws! We mogen ook een exemplaar weggeven. Kijk onderaan hoe je mee kan doen en maak kans op ultiem lockdownvermaak.

Queen’s Kitchen

Koningin Forta wordt tot ver buiten de grenzen van haar koninkrijk gevreesd. In een uitbarsting ontsloeg ze haar vorige hofkok omdat hij het had gewaagd om spruitjes te serveren. Zonder kok is het leven aan het hof uiteraard niet wat het moet zijn, dus heeft ze een wedstrijd georganiseerd waarin beslist zal worden wie de nieuwe hofkok wordt. Uit alle delen van het land zijn er kandidaten gekomen om voor deze titel te strijden.

Bij het spel zitten gigantisch veel elementen. Waaronder tientallen fiches waar ingrediënten staan, zes kleurrijke speelfiguren, receptenkaarten, buffetkaarten, puntenmarkers, mandfiches, speloverzichten, spelersborden. Het lijkt ontzettend veel. Maar als je van te voren even de speluitleg bestudeerd en rustig de tijd neemt om het klaar te zetten, merk je al snel dat het spel minder ingewikkeld is dan het lijkt.

Mitchel en ik spelen Queen’s Kitchen samen. Hij kiest voor het speelfiguur van de lelijke reus Carac en ik krijg de heks Idla in mijn handen. We kiezen voor de meest basisvariant van het spel om te kijken hoe het werkt. Omdat we met zijn tweeën spelen doet ook Gulo Gulo de veelvraat mee (daarover later meer).

Hoe gaat het spel in z’n werk?

Het doel van Queen’s Kitchen is om zo snel mogelijk 50 tafels van eten te voorzien en zo 50 punten te scoren. Als jou dat als eerste lukt, sleep je de titel binnen van hofkok. Op de receptenkaarten staat welke ingrediënten er nodig zijn en hoeveel mensen je daarmee kan voeden. Je kunt ook kiezen voor een buffetkaart, daar zijn meer ingrediënten voor nodig maar daarmee voed je ook meer monden. Hoe verzamel je die ingrediënten? Nou door te oogsten! Het spelbord bestaat uit negen oogsttegels met daarop bijvoorbeeld appels, vis of sla. Per beurt krijg je zes acties en met die acties kan je het spelfiguur verplaatsen, ingrediënten oogsten, koken of bijvoorbeeld etenswaren in de ingrediëntenopslag op het kasteel leggen.

Als Mitchel spelletjes speelt, vindt hij het vooral leuk om medespelers dwars te zitten. Wij spelen daarom al jaren geen Kolonisten van Catan meer omdat het steevast uitdraait op ruzie, haha! Hij zorgt er met zijn spelfiguur telkens voor dat hij de ingang van het oogstveld blokkeert, zodat ik niet bij de appels kan die ik juist zo hard nodig heb om mijn recept af te maken. Ook speelt hij vaak met Gulo Gulo de veelvraat. Want als je het spel met zijn tweeën speelt kan je in plaats van met je eigen figuur, met Gulo Gulo spelen. Hij kan niets oogsten maar wel ingrediënten uit jouw mandje op eten. Dus toen ik dan eindelijk die appel had, vrat Mitchel die met Gulo Gulo weer op. AAARGH.

Wij waren ongeveer een uurtje bezig met een potje Queen’s Kitchen. Het was leuk om met zijn tweeën te spelen, maar het lijkt ons nog leuker om met meerdere personen te spelen (kan tot aan maximaal zes spelers). Daarnaast is het ook leuk om meer uitbreidingen uit te proberen. Bijvoorbeeld door het inzetten van de mobiele markt, het neerleggen van ladders of als de koningin een rol speelt. Genoeg dus nog om te ontdekken!

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

13 comments

  1. Dit is ons op het lijf geschreven. Een spel dat we met zijn vijfjes kunnen spelen, lekker dwarszitten en tactisch bezig zijn. We spelen ook alle vijf hayday op de computer met zaaien/ oogsten en helpen in elkaars kraampjes

  2. Wat zijn er tegenwoordig toch leuke spellen op de markt, dit lijkt mij ook weer een echt fijn spel, doe dan ook graag mee voor mijn neefje en nichtje om na het voorlezen ook weer een spel te kunnen spelen.

  3. Dit is leuk voor mijn zoon. Hij heeft altijd sterke verhalen toen hij als bijbaantje bij Van der Valk werkte en de meeste tafels bediende. Kunnen we hem nu een “poepie “laten ruiken.

  4. Wat een ontzettend leuk spel.
    Ik denk dat mijn kleindochters vast de Queen Kitchen willen worden.
    Ik heb om privéredenen geen Social Media meer, maar volg op bloglovin.
    Heel graag waag ik een kansje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.