Boeken, School en Vrije tijd

Pelle op Reis: zo voorkom je een leesdip in de zomer

Pelle op Reis: zo voorkom je een leesdip in de zomer 30 juni 2019Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

leesvaardigheid van kinderen

Met de zomervakantie voor de deur hoor je het waarschijnlijk wel vaker voorbij komen. Blijven lezen in de zomer is belangrijk om de leesvaardigheid op niveau te houden. Maar in een vakantie wil dit er nog wel eens bij inschieten. Met de app Pelle op Reis voorkom je een leesdip in de zomer!

Hoe ontstaat de zomer leesdip?

Veel kinderen moeten blijven lezen om hun leesvaardigheid om niveau te houden. Normaal gesproken gebeurt dit op school, maar in vakanties gaan de interesses van kinderen vaak ergens anders naartoe. En dit hoeft geen probleem te zijn, maar toch zien de leden van Onderwijszorg Nederland dat veel kinderen hun lees- en spelvaardigheid verliezen tijdens de zomervakantie. Zwakke lezers zijn hier helemaal gevoelig voor en kunnen in zes weken tijd een leesachterstand van 3 maanden ontwikkelen.

Pelle gaat op reis

Pelle op reis

Onderwijszorg Nederland (ONL) heeft een nieuwe app gelanceerd om het lezen te stimuleren en een leesachterstand te voorkomen. Met de app Pelle op Reis krijgen kinderen van 8 t/m 11 jaar de juiste stimulatie om buiten school te blijven lezen in hun vrije tijd en vakanties. En met deze handige app kan dat overal!

Waar gaat Pelle op Reis over?

In de app draait het om Pelle! Pelle is weggelopen en moet worden opgespoord. Dit zorgt voor een prachtige wereldreis en onderweg moeten kinderen opdrachten uitvoeren die horen bij leesteksten van o.a. boswachter Arjan Postma, Pieter Koolwijk, Toon Tellegen en Kinderen voor Kinderen. Door het uitvoeren van deze opdrachten komen zij steeds dichter bij Pelle in de buurt. Dit tekstfragmenten stimuleren de kinderen om het hele boek te gaan lezen. En ze leren ook welke verhalen ze echt leuk vinden. Spelen de kinderen het hele verhaal uit, dan hebben zij 10.000 worden gelezen, dit staat gelijk aan een boek met honderd pagina’s.

Pelle op reis

Ook interessant: Disney boeken voor kinderen met dyslexie

Waar download je Pelle op Reis?

Onderwijszorg Nederland stelt de app gratis beschikbaar aan de VoorleesExpress, een organisatie die kinderen in een achterstandssituatie extra taalondersteuning heeft met taalspelletjes en voorleessessies. Kan je er geen gebruik van maken via de VoorleesExpress dan kan je de app zelf downloaden via de App Store en Google Play. Meer informatie is te vinden op de website van Pelle op Reis!

Hoe voorkomen jullie een leesdip in de zomervakantie?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.