Informatief & Tips Speelgoed voor kinderen van 0 t/m 2 jaar Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar

Het Nijntje museum: een dag vol Nijntje-pret!

Het Nijntje museum: een dag vol Nijntje-pret! 4 april 20182 Comments

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Nijntje Museum

Ik denk dat bijna ieder huishouden met kleine kinderen wel iets van Nijntje in huis heeft. Eén van de vele boekjes, een knuffel, noem maar op. Heb je een Nijntje-fan in thuis? Dan is het Nijntje museum echt een aanrader!

Nijntje

Nijntje is uiteraard van de hand van Dick Bruna. In 1955 tekende hij het konijntje voor het eerst. Ze ontstond uit een verhaal dat Bruna elke avond voor het slapengaan vertelde aan zijn zoon tijdens een vakantie. Hij koos ervoor om Nijntje een jurkje aan te geven en dus is Nijntje een meisje.

In de eerste jaren lijkt nijn op een stoffen speelgoeddier, met wat lompe oren. Vanaf 1963, als de boekjes voortaan in vierkant formaat verschijnen, lijkt ze op de nijn zoals wij haar nu nog kennen. Ze kijkt met haar zwarte oogjes de lezer eigenwijs aan, heeft twee strakke, puntige oren en lekkere bolle wangen. Vanaf het boek ‘nijntjes droom’ (1979) worden haar oren en gezicht wat ronder en komen meer in balans. Pas in 2001 wordt de verhouding tussen haar hoofd en lijf iets anders in ‘het spook nijntje’ en ziet ze er wat meer uit als peuter.

Inmiddels is Nijntje wereldwijd beroemd. In het buitenland heet ze ‘Miffy’, omdat dat makkelijker uit te spreken is dan Nijntje.

Nijntje museum

Nijntje Museum Het Nijntje museum is gevestigd in Utrecht en speciaal ontwikkeld voor kinderen van 2 tot 6 jaar. En uiteraard staat alles in het teken van Nijntje. Omdat het één van de weinige musea die zich specifiek op zo’n jonge doelgroep richt, is het één van onze favoriete uitjes. Het is goed te bereiken met het openbaar vervoer (bushalte voor de deur!), maar wij gaan altijd met de auto en parkeren dan in parkeergarage Vaartsche Rijn en lopen 10 minuutjes. Voor de deur zijn ook enkele parkeerplekken, maar niet zoveel en die zijn vrijwel altijd bezet.

Het museum is verdeeld in allerlei delen. Je hebt Nijntjes huis, met onder meer een badkamer, slaapkamer, keuken en tuin. Uiteraard kan er even rustig een boekje gelezen worden op de bank. Ook is er een deel met allerlei dieren. Daarnaast is er een kunstlokaal waar kinderen kunnen kleuren, tekenen en knutselen. Ook erg leuk; op de eerste verdieping is een groot deel waar ‘wegen’ zijn neergelegd en kinderen verkeerssituaties kunnen oefenen en bijvoorbeeld in een treintje kunnen.

Het Nijntje museum is niet enorm groot, maar dat hoeft ook niet. Voor de leeftijd waar het zich op richt, is het meer dan groot genoeg. Aan de overkant bij het Centraal Museum is nog een grote Nijntje winkel (waar je superleuk Nijntje speelgoed scoort!) en er zit ook een café om wat te eten en/of drinken. Maar let op; dit zit dus buiten het museum! Wel leuk om je dag mee af te sluiten, maar tussendoor ergens wat eten kan niet in het museum zelf. Er is wel een ruimte waar je eigen meegenomen eten en drinken kunt nuttigen. Het is elders in het museum niet toegestaan.

Koop vooraf kaartjes!

Nijntje museumVia de site van het museum is het mogelijk om vooraf kaartjes te kopen voor een tijdsdeel op de dag van jouw keuze. Voor elk tijdsdeel is maar een bepaald aantal kaarten beschikbaar. Iets wat wij zelf erg prettig vonden, er wordt dus goed in de gaten gehouden hoeveel mensen er binnen zijn. Zo is het nooit hysterisch druk en is er genoeg (speel)ruimte voor de kinderen. Het museum is goed betaalbaar. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis. Kinderen van 2 t/m 12 jaar betalen 9 euro. En ben je 13 jaar of ouder, is een kaartje 5 euro. Aan de kassa zijn de kaartjes iets duurder, maar je hebt dan dus kans dat er überhaupt geen kaartjes beschikbaar meer zijn.

Ons oordeel

Voor de leeftijd waar onze kinderen nu inzitten (3 en 1) staat dit uitje in onze top 3. Het hele museum is aangepast op kleine kinderen, tot de toiletten en kranen aan toe, en dat maakt het erg prettig om er te zijn. Daarnaast zijn er zoveel verschillende dingen te doen, dat een kind zich er prima een aantal uren kan vermaken. Ons zoontje vindt vooral de huiskamer van Nijntje erg leuk en kan zich goed vermaken in de keuken en de tuin van Nijntje. Zoals gezegd is het Nijntje museum niet duur en daarom wat ons betreft een absolute aanrader voor een dagje weg met kleine kinderen!

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.