Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 0 t/m 2 jaar Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Verlopen winacties

Review | Mo’s daughters

Review | Mo’s daughters 11 oktober 20193 Comments

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Mo’s daughters

De eigenwijze Wies, wereldreiziger Maan, avonturier Mila, superheld Super Suus en wetenschapper Cato. Allemaal meiden die de hoofdrol hebben in de boeken van Mo’s Daughters. En dat is niet zomaar. De uitgever is op een missie; namelijk verhalen vertellen die meisjes groot maken, niet kleiner. Want wat blijkt? In veel kinderboeken zijn jongens dapper, sterk en zelfstandig en meisjes angstig, lief, stil en mooi. Met tien boeken over deze vijf stoere meiden probeert Mo’s Daughters daar verandering in te brengen. En dat doet mijn moederhart goed. Want – net zoals de missie van Mo’s Daughters – wil ik mijn meiden graag meegeven dat ze fantastisch zijn zoals ze zijn. En dat ze zich niet laten wijsmaken dat ze iets niet kunnen of niet mogen, puur om de reden dat ze een meisje zijn. Laten we gaan lezen!

Maan is moe, het is tijd om te gaan slapen.

Ze geeft de wereldbol een zwiep.

Kom Eend, we gaan op reis

Waar gaan we naartoe?

Ik kreeg vijf boeken van Mo’s Daughters opgestuurd. Van alle personages één. Maar de totale serie bestaat uit tien boeken. De boeken zijn bedoeld voor meisjes (maar ook jongens) van nul tot zes jaar en zijn onderverdeeld in de categorie peuters 0-2 jaar en kleuters 2-6 jaar. De boeken zijn pas sinds kort verkrijgbaar. Het zijn verhalen zonder ouderwetse stereotypering. Zoals een bange prinses die gered wordt van een draak door een dappere ridder. Of een moeder die thuis in de keuken staat om te koken voor haar familie. Nee, gewoon verhalen waarin meisjes nieuwsgierig, onderzoekend, dapper, sterk en zelfstandig zijn!

Maan in Canada

Ik denk dat Maan in Canada toch wel mijn favoriet is (2-6) van de Mo’s daughters boeken. ‘Globetrotter’ Maan geeft voor het slapengaan een slinger aan de wereldbol en stopt op Canada. Zodra ze haar ogen sluit, reist ze af naar ‘Van-Koe-Ver’ en beleeft een groots avontuur. Ik wil niet te veel weg geven van het verhaal. Maar in het kort; onderweg ontmoet Maan allemaal bijzondere mensen en dieren. En ze leert een wijze les; hoe meer je geeft, hoe rijker je bent! Supertof, want naast dat het boek bol staat van mooie tekeningen, leert de lezer ook nog wat. Verder merk ik dat Laurie – ze is twee – het vaak nog lastig vindt om geduldig te luisteren naar meer dan drie voorleesregels. Dat was bij dit boek geen probleem, want op de illustraties was zoveel te zien!

Extra tips voor Mo’s daughters

Wat ik extra leuk vind, is dat als het boek uit is er nog tips zijn om meer uit het verhaal te halen. Zo lees je na ‘Cato en de regenboog ‘, waar wetenschapper Cato ontdekt hoe een regenboog ontstaat, ook hoe je zelf een regenboog kan maken. Superleuk om uit te proberen.

Wies heeft zin om buiten te spelen,

dat het regent kan haar niks schelen.

Ze vraagt aan haar knuffel: “Raf, ga je mee?”

Maar die heeft geen zin en schudt van nee.

Zo begint het verhaal van de eigenwijze peuter Wies. Een verhaaltje op rijm met heel vrolijke illustraties. Wies probeert haar vader ervan te overtuigen dat ze graag een huisdier wil. Haar vader zegt resoluut nee, maar uiteindelijk….. Het verhaal is door Mo’s Daughters bedacht om peuters te inspireren om al heel vroeg het waarom van iets te vragen en te denken in mogelijkheden en oplossingen. 

Ideaal als cadeau

De boeken van Mo’s daughters konden niet op een beter moment komen. Het wordt herfst, dus in plaats van buitenspelen, moeten we ons binnen vermaken. Dat lukt prima met deze boeken. Ik lees Laurie voor en Vayèn (6) kan inmiddels zelf aardig lezen. Ook zij is al urenlang zoet geweest met het lezen van alle inspirerende verhalen. Haar favoriete boek gaat trouwens over Super Suus. Deze superheld komt er op school achter dat ze net zoals haar opa een superheld is. Ze redt in het boek-  op haar vliegende step – de juf uit het schoolgebouw. 

Die vliegende step staat overigens al op haar verlanglijst voor Sinterklaas en daar zijn deze boeken ook uitermate geschikt voor. Een superleuk boek, voor een mooie prijs. Kan prima onder de kerstboom of in de zak. Naast een mooi cadeau geef je je dochter (of zoon) als bonus een stel waardevolle lessen mee! De boeken zijn zowel verkrijgbaar online en uiteraard bij je eigen boekwinkel.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

3 comments

  1. Fijn dat er nu meer aandacht is voor sterke meisjes in de hoofdrol. Mijn dochtertje is een eigenwijs meisje dat weet wat ze wil’en is dol op dieren. Daarom kies ik voor ‘Wies wil een kangoeroe’. Het andere boekje zou ik graag aan mijn nichtje geven. Een nieuwsgierig en avontuurlijk meisje. Ik denk dat het boek ‘Mila op zolder’goed bij haar past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.