999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Mille Fiori | Schitterend bordspel

Mille Fiori | Schitterend bordspel 11 maart 2023Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Mille Fiori

Duizend bloemen, oftewel Mille Fiori van 999 Games trekt meteen de aandacht door het letterlijk schitterende uiterlijk. In dit bordspel van een van mijn favoriete designers Reiner Knizia (bekend van o.a. Regenwormen, Lost Cities en Keltis) kruip je in de huid van Venetiaanse glasblazers en handelaren. Verdien jij meeste aanzien en zet je daarbij de beste handel op of word je verblind door je tegenstanders in een pittige concurrentiestrijd?

Inhoud

De doos bevat een kleurrijk speelbord met 109 vakjes. Elk van de maximaal vier spelers krijgt de beschikking over een scorepion, een schip en 30 doorzichtige ruitvormige fiches in eigen kleur.

Ook zijn er 109 speelkaarten met daarop verschillende acties die overeenkomen met de type locaties op het bord.

Het regelboek is prima geschreven en met een makkelijke setup ben je snel aan het spelen.

De startspelerkaart geeft aan wie die ronde steeds de eerste een actie mag doen. Deze persoon is dan het hoofd van de Venetiaanse regering: de Doge.

Hoe speel je Mille Fiori?

‘Draften’

De gameplay houdt wat mij betreft een beetje het midden tussen de spellen Sushi Go en Azul. Elke speler krijgt vijf kaarten in de hand, selecteert er een en speelt deze daarna in beurtvolgorde uit. Dan worden de kaarten naar links doorgegeven. Van de vier kaarten die je van je rechter buurman krijgt, kies je weer de beste kaart etc. Via deze zogenoemde ‘draft’ kun je dus een beetje voorspellen wat anderen gaan doen en dit maakt het meteen spannend.

Punten scoren

De kaart die je uitspeelt komt overeen met een bepaald gebied op het bord. Je mag dan een van je ruitvormige steentjes op dat symbool op het bord leggen. Zo zul je in het oranje gedeelte aan de bovenkant van het bord punten scoren in de werkplaatsen. Ook zijn er huizen (paars) waar je Venetianen kunnen wonen. De Mille Fiori glaswerkjes worden ook verhandeld aan de eigen bevolking in het donker- en lichtgroene deel. Als laatste wordt er in de licht- en donkerblauwe delen van de haven flink gehandeld.

Elk gebied scoort net weer op een andere manier, maar over het algemeen probeer je aaneengesloten groepen te maken van je eigen kleur. Hoe meer steentjes, hoe meer punten je pakt. Je verzet meteen je scorepion en daarom weet je aan het eind ook direct wie er gewonnen heeft.

Een bonuskaart claimen

Een van mijn favoriete elementen in dit spel is dat je een goedgeplande kettingreactie op gang kunt brengen. In elke gebied kun je een extra actiekaart verdienen die je uit de open voorraad direct mag inzetten. Hiermee kun je natuurlijk andere spelers te slim af zijn en met een beetje mazzel speel je meteen weer een andere actiekaart vrij.

Zo spaar je in de paarse huizenhoek tot je drie (of vijf) verschillende nummers hebt bedekt. Nadat je de punten hebt bijgewerkt, mag je dus direct nog een keer. Ook zijn er speciale puntenbonussen te verdienen als je als eerste een opdracht vervult. Bij paars is dat bijvoorbeeld zo snel mogelijk vier verschillende nummers bedekken.

Aan het einde van de regenboog…

Als een speler zijn laatste steentje heeft bijgedragen eindigt in die ronde het spel. Ook als de kaarten uit de stapel op zijn, wordt in die ronde gekeken wie de meeste punten heeft behaald. Het bord is tegen die tijd één kleurig palet dat wel uit duizend bloemetjes lijkt te bestaan.

Degene met de meeste punten, wint Mille Fiori!

Wat vonden wij ervan?

Allereerst moet het natuurlijk gezegd worden: Dit is echt een prachtig spel. Doordat de steentjes doorzichtig zijn doet het echt een beetje denken aan kunstig gefabriceerd glaswerk. Ook blijven de bedekte locaties zichtbaar en dit is niet alleen mooi, maar ook erg functioneel. De gameplay is niet moeilijk, want een draft kan iedereen. Je kiest een kaart en speelt die. Omdat het belangrijk is om niet al de goede kaarten door te geven, kan het zo zijn dat een onervaren speler de winst letterlijk uit handen geeft. Ook is het scoringsmechanisme in de haven een beetje complexer met de kolommen en rijen.

Toch heeft Reiner Knizia weer een briljante combo gevonden tussen geluk, inschatting en punten sprokkelen. Je kunt namelijk niet overal goed scoren en tegelijkertijd voorspellen wat de tegenstander voor kaart zal kiezen.

Mille Fiori is wat ons betreft zeker een aanrader en fleurt de bordspellenhobby behoorlijk op!

Mille Fiori

+/- 40,-
8

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Speelplezier

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Schitterend materiaal
  • Snelle setup
  • Speelt in een uur

Cons

  • Onervaren spelers kunnen winst weggeven

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.