Asmodee Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Prachtige muurtjes maken met bordspel Azul!

Prachtige muurtjes maken met bordspel Azul! 12 januari 20221 Comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

Azul - Bordspel

Stel je voor; je bent een koning uit Portugal en je ziet tijdens een reis in Spanje de prachtigste tegeltjes. Namelijk de witte en blauwe keramische Azulejos. Je hebt als koning geld zat dus je laat je gehele paleis in Portugal met soortgelijke tegels versieren. Maar je hebt als koning nog een paleis en daarom moeten ook die muren worden versierd met de mooie Azulejos. Wie heeft als eerste een muur vol tegels en scoort de meeste punten? Dit is in het kort het verhaal achter het bordspel Azul van Asmodee. Een ideaal spel voor een gezellige avond vol bordspellen. De verkoop van bordspellen is explosief gestegen sinds de verschillende lockdowns. Zoek jij nog een tof spel? Kijk op het platform Unbox Now. Dit is hét platform is waar je alles vindt over de leukste en nieuwste bord- en kaartspellen.

De inhoud

  • Vier spelersborden
  • Negen fabrieksschijven
  • 100 Azulejos (vierkante tegeltjes, 20 van elke kleur)
  • Een stoffen zak voor de tegeltjes
  • Vier scorestenen
  • Een startsteen
  • De spelregels in het Nederlands en Frans

De voorbereidingen van Azul

Elke speler (minimaal 2, maximaal 4) krijgt voor zich een spelerbord. Daarnaast komt links bovenaan op het bord een scoresteen te liggen en in het midden van de tafel fabrieksschijven. Het aantal schijven is afhankelijk van het aantal spelers. Wij speelden het spel met z’n 2-en, dan zijn het vijf schijven.

De speler die als laatste in Portugal is geweest is startspeler en zorgt ervoor dat er op elke fabrieksschijf vier tegels worden gelegd. Daarna start Azul.

Het doel is dat je de rechterkant van je spelerbord gaat vullen met de vierkante tegeltjes (de Azulejos). Het spel eindigt als tenminste één speler een horizontale lijn van vijf tegels op zijn muur maakt.

Zo versier je de muren!

Het spel bestaat uit drie fasen:

A. Het fabrieksaanbod

De startspeler moet tegels nemen. Dat kan hij doen op twee manieren:

– Hij neemt alle tegels van dezelfde kleur van één van de fabrieksschijven en legt de rest van de tegels die op die schijf liggen in het midden van de tafel.
– Of hij neemt alle tegels van dezelfde kleur van het midden van de tafel (als die daar al liggen). Als je in die ronde de eerste speler bent die dat doet, dan ontvang je het startspelerfiche. Die wordt onderaan het speelbord neergelegd op de vloerlijn en levert in de volgende fase een minpunt op.

Op deze foto heeft een speler één tegel gekozen en de andere drie in het midden van de tafel gelegd.

De tegels die door de speler zijn gekozen moeten op een patroonlijn op het spelersbord worden gelegd. Dat zijn de linker vakjes/lijnen op het bord. Daarvoor geldt een aantal voorwaarden:

  • De tegels moeten van rechts naar links op de lijn worden gelegd
  • Als er al tegels op een patroonlijn liggen, mogen er alleen tegels met dezelfde kleur worden toegevoegd
  • Zodra alle vakken op een patroonlijn gevuld zijn, is die lijn compleet. Dan moet je de overige tegels in de vloerlijn leggen. Dat is een lijn onderaan het speelbord, die minpunten oplevert.
  • In alle latere ronden geldt dat je geen tegels van een bepaalde kleur in een patroonlijn mag leggen als er al een tegel van die kleur op de muur ligt. Het voorbeeld op onderstaande foto mag dus niet.

Het doel van deze eerste fase van het spel is om zoveel mogelijk patroonlijnen compleet te maken. Want tijdens de volgende fase worden de lijnen die compleet zijn opgeschoven naar de muur om punten te scoren.

Dan volgt de volgende fase. B. Muurbekleding:

Deze fase kan door alle spelers gelijktijdig gespeeld worden. Ze leggen tegels van hun complete patroonlijnen op hun muur. Daarvoor gelden weer een paar regels:

  • De patroonlijnen moeten van boven naar beneden worden afgewerkt. Je pakt de meest rechter tegel van de lijn en legt die op je muur.
  • Tegels van een complete patroonlijk die niet worden gebruikt worden in het deksel van de doos gelegd.
  • Lijnen die niet compleet zijn blijven liggen voor de volgende ronde.

In deze fase worden er ook gelijk punten gescoord.

  • Als een tegel op de muur wordt geplaatst en aan geen andere steen grenst is hij 1 punt waard.
  • Als er tegels naast de nieuwe tegel liggen krijg je extra punten. Namelijk een punt per tegel in het horizontale rijtje en ook een punt per tegel in dat verticale rijtje. Plus nog een punt voor je zojuist neergelegde tegel. De zojuist neergelegde tegel kan dus twee punten opleveren. Een punt binnen het horizontale lijntje en een punt binnen het verticale lijntje. In onderstaand voorbeeld levert het gele steentje zeven punten op.
  • Aan het einde van deze fase wordt ook gekeken of er stenen op de vloerlijn liggen. Het aantal punten wat erboven staat verlies je weer.

Het totale aantal punten van deze fase tel je op en je verplaatst bovenin het speelbord je scoresteen.

Alle stenen worden weer van de vloerlijn afgehaald en in het deksel van de doos gelegd. Ook het startpelersfiche als je die hebt.

De laatste fase is C. Voorbereidingen voor de volgende rond.

Als er nog niemand een rij van vijf stenen horizontaal heeft, gaat de volgende ronde van start. De speler met het startspelerfiche vult alle fabrieksschijven weer aan. Als de zak leeg is dan wordt die gevuld met de tegels uit het deksel van de doos. Daarna gaat de volgende ronde van start en begin je weer bij fase A. Het pakken van de stenen.

Het spel eindigt zodra er na de fase muurbekleding een speler is met vijf horizontale stenen op rij. De ronde zelf wordt dus eerst nog afgemaakt. Je kunt dan ook nog extra punten scoren:

  • Een horizontale rij met vijf tegels op rij is twee punten waard.
  • Iedere verticale rij met vijf tegels op rij is zeven punten waard.
  • Elke kleur die je compleet hebt (dus vijf tegels van één kleur op het bord) levert nog eens tien punten per kleur op.

De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste complete horizontale lijnen op zijn muur.

Dit vinden we ervan!

Azul van Asmodee is een spel dat makkelijk te begrijpen is en tegelijkertijd veel diepgang biedt. Het komt bij dit spel niet aan op geluk, maar op strategisch spel. Twee elementen zijn belangrijk: je moet goed opletten wat je teruglegt in het midden van het spel omdat andere spelers ook op bepaalde tegels zitten te wachten en je moet goed kijken naar je eigen bord zodat je wel volledig alle mogelijkheden benut en niet te veel tegels op de vloerlijn laat vallen en dus minpunten krijgt.

Je kunt Azul spelen vanaf 8 jaar en een potje duurt volgens de makers gemiddeld zo’n 40 minuten. Dat was bij ons aan het begin nog wel wat langer, maar ik denk dat dat op termijn wel klopt.

Om te winnen moet je creatief en strategisch zijn en je moet ook vooruit kunnen denken. Maar het leuke van Azul is dat als je niet wint, je wel een leuk spel hebt gespeeld omdat je ook veelal met je eigen muur bezig bent. De makers hebben ook nog een spelvariant bedacht die iets moeilijker is. Daarvoor heb je de achterkant van het spelerbord nodig.

We vinden het hier thuis een leuk spel en zeker ook voor erbij. Dit is zo’n spel dat je makkelijk tweemaal achter elkaar kunt spelen of erg geschikt is voor een avond met verschillende spelletjes. Soms speel ik ook met een groepje spellen in een buurthuis en ik kan mij zomaar voorstellen dat dit een spel is dat ik daar mee naar toe neem omdat het zo uit te leggen is.

Niet alleen wij vinden het overigens een leuk spel. Azul heeft ook nog verschillende prijzen gewonnen. Zoals de Nederlandse Spellenprijs in 2018 in de categorie Familiespellen en een nominatie voor Speelgoed van het Jaar.

Er zijn trouwens ook al allerlei variaties op gekomen! Zo is er Azul Zomerpaviljoen of Azul – De Ramen van Sintra.

Kijk op Unbow Now voor nog meer toffe tips voor meer gave spellen waarmee jij de lockdown doorkomt.

Azul

‎€ 27,99
7.4

Makkelijk te begrijpen

7.0/10

Spelmateriaal

7.2/10

Vormgeving

7.5/10

Tactiek

7.8/10

Pros

  • Spelmateriaal is mooi
  • Vormgeving aansprekend
  • Makkelijk te begrijpen / uit te leggen
  • Komt vooral aan op strategie

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. ?

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.