Boeken, School en Vrije tijd Reviews

Kinderen leren over auto’s met NUNA: ‘weg met dat vroem-vroem-geluid’

Kinderen leren over auto’s met NUNA: ‘weg met dat vroem-vroem-geluid’ 19 oktober 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

NUNA

Eén van de leukste geïllustreerde boeken die wij de laatste tijd gelezen hebben is NUNA. Geschreven door Pepijn Lanen & Vattenfall Solar Team. En die leuke tekeningen? Die zijn van Saša Ostoja. Het boek draait alleen eigenlijk niet om de tekeningen maar vooral om de boodschap; verander het ouderwetse idee van kinderen over auto’s! Want die maken allang niet allemaal dat ‘VROEM VROEM-geluid’ meer. 

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto, genaamd Nuna. Met die auto doen ze mee aan races en de TU Delft is daarmee al zeven keer wereldkampioen geworden. Het team bezoekt regelmatig basisscholen om leerlingen enthousiast te maken voor techniek en ze te informeren over het belang van duurzaamheid en altijd wanneer ze met de kinderen praten, wordt het geluid van een auto door hen nog steeds omschreven als vroem. Maar de auto van de studenten en steeds meer andere elektrische auto’s op de weg maken zo’n geluid allang niet meer. En zo ontstond het idee voor het kinderboek over NUNA. 

Waar gaat NUNA over?

Nuna wordt gemaakt in een stad waar Fossylo de baas is. In die stad hangen veel dikke, vieze wolken die gemaakt zijn van zijn uitlaatgassen. Die uitlaatgassen maken de mensen die in de stad wonen ziek. Zodra Nuna de garage uitrijdt, merkt ze dat de uitlaatgassen van Fossylo de zon blokkeren en dus komt de auto, die rijdt op zonnepanelen, langzaam vooruit. Nuna maakt kennis met de mensen in de stad en die bewonderen de nieuwe auto die geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. 

De jaloerse Fossylo, een grote vrachtwagen, daagt NUNA uit voor een wedstrijd. Ze racen met elkaar door de woestijn. De ene op diesel, de andere op zonne-energie. Wie zou de winnaar worden?

Wat vinden we van het boek?

Schrijver van het boek is Pepijn Lanen. Naast zanger van De Jeugd van Tegenwoordig is hij ook columnist én kinderboekenschrijver. Hij heeft geprobeerd een ingewikkeld verhaal, duidelijk op te schrijven voor basisschoolkinderen. Een flinke uitdaging. Ik vond dan ook de woordkeuze vrij ingewikkeld voor kinderen. Ook was niet altijd duidelijk welk personage, wat precies zei. Maar de prachtige, grappige en kleurrijke tekeningen helpen gigantisch. Die vertellen het verhaal op zich. 

Inmiddels zien de kinderen Fossylo overal. Zeker nu het ouder buiten wordt, houden ze de uitlaten van auto’s in de gaten om te kijken of hij ergens tevoorschijn komt. Dus het boek maakt de kinderen wel bewuster van auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. 

Boek is gratis te downloaden!

Iedereen die het boek wil lezen, kan het hier gratis(!) downloaden. Wil je net zoals wij een gedrukt exemplaar? Vattenfall verloot vijftig exemplaren. Meedoen kan hier.

Het boek is geschreven als bedankje aan Vattenfall die jarenlang sponsor is geweest van het Solar Team van de TU Delft. Op 23 oktober staan ze aan de start van de Solar Challenge Marokko met NUNA11. Zij neemt het dan op tegen een aantal andere auto’s die net zoals NUNA aangedreven door zonne-energie. Succes!!

Meer lezen met Karlijn? Lees hier meer over #fitfamily

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.