Boeken, School en Vrije tijd Informatief & Tips Reviews Trends

Eerste hulp bij opvoeden: #fitfamily

Eerste hulp bij opvoeden: #fitfamily 7 oktober 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

#fitfamily

Man, man, man. Als iemand mij van te voren had vertelt, hoe lastig opvoeden was. Had ik mijzelf wel beter voorbereid. Mijn moeder zei altijd: “Beter dan je best, kan je niet doen.” Maar bij een kind voelt dat toch niet goed genoeg. De laatste jaren verdiep ik me steeds meer in boeken die je handvatten geven om toch nog een stapje meer te doen dan je best. Eén van die boeken die daarbij kan helpen, is van Delphine Steelandt. Zij schreef #fitfamily. Het boek draait niet om alleen maar gezond eten en sporten. Maar ook om hoe je je van binnen voelt. Dus tips om gelukkig, zelfverzekerd en positief in het leven te staan.

#fitfamily

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige. Ze ontwikkelde samen met haar man Bert van Guyze het succesvolle online fit- en lifestyle programma Sprint, dat het ultieme evenwicht vindt door de combinatie van gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen, en het creëren van de juiste mindset. Marcel van Guyze is de zoon van Delphine en Bert. Zijn work-outs op Youtube in corona tijd waren een instant succes. Met zijn drieën geven ze nu dagelijks live online work-outs via www.vid-fit.be

In haar nieuwe boek deelt Delphine tips om je kinderen te ‘herstructureren’. Dat klinkt een beetje alsof dat uit een sci-fi-film komt. Maar zo heftig is het allemaal niet. Ze heeft een vijfstappenplan gemaakt om het gezin te helpen naar een fitte levensstijl, het #FitFamily-plan. Een stappenplan voor rust en evenwichtigheid in het gezin.

Opvoedtips

Ik kende het Belgische gezin nog niet. Maar was wel nieuwsgierig naar de opvoedtips. Zo stond er in de eerste stap van het #FitFamily-plan al iets waar ik wat aan had. Stap 1 draait om aandacht. Volgens schrijfster Steelandt doen kinderen tussen 0 en 7 jaar er alles aan om aandacht te krijgen. Een kind weet niet het onderscheid tussen positieve en negatieve aandacht. Het advies, negeer negatieve aandacht en overlaadt het kind met complimenten en aandacht als het positief gedrag laat zien. Ik heb het geprobeerd bij Laurie (4), die vaak met hard huilen de aandacht probeert te krijgen. Vooral als ze haar zin niet krijgt. Elke keer liep ik naar haar toe en legde ik uit dat als er iets is, ze naar ons toe moet komen in plaats van in een hoekje huilen. Nu negeer ik het huilen in een hoekje en als ze wel naar me toe komt met het probleem, overlaad ik haar met complimenten. Ik hoop dat ik het goed doe, Delphine ;-). De eerste ervaringen zijn in ieder geval positief. 


Communicatie

De andere stappen uit #fitfamily zijn: een sterk ouderteam, duidelijke grenzen, gewoontes en structuur en communicatie. Samengevat: zeg elke dag tegen je kind hoe lief je hem/haar vindt en hoe lief je je partner vindt. Ga er niet vanuit dat zij het zomaar weten. Laat je kind ontdekken wat goed en niet goed is, laat je kind zichzelf zijn en zichzelf ontwikkelen. Klinkt als iets wat we allemaal weten, maar misschien niet altijd in de praktijk brengen.

Naast het vijfstappenplan, staan er in het boek 65 gezonde recepten voor ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten. Wat dacht je van ‘patatjespap’ als ontbijt. Klinkt dat niet lekker?

Daarbovenop staan er ook nog 60 work-outs in die je samen met de kinderen kan doen.

Conclusie: #fitfamily is een handig boek om er af en toe bij te pakken en die dingen te lezen die elke moeder eigenlijk wel weet maar die er tijdens het drukke leven soms even bij inschieten. Meer weten over Delphine Steelandt en haar gezin? Je kunt haar ook volgen op Instagram waar ze recepten, sportoefeningen en opvoedtips deelt.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.