Games en Elektronica Informatief & Tips

Kinder iPad kopen? Dit moet je weten!

Kinder iPad kopen? Dit moet je weten! 1 november 2023Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Steeds meer kinderen zijn in het bezit van een speciale kinder iPad. Zo’n tablet is kidsproof, educatief en veilig door de vele beheermogelijkheden voor ouders. Wil je graag een iPad kopen voor jouw kleintje? We vertellen je zo welke je het beste in huis kunt halen, maar eerst meer over wat een kinder iPad precies is, vanaf welke leeftijd een tablet verstandig is en hoe lang een kind achter een scherm mag zitten.

Wat is een kinder iPad?

Een kindertablet is een kindvriendelijke versie van een gewone tablet. In tegenstelling tot reguliere tablets, zijn kinder iPads ontworpen met de jonge gebruikers in gedachten. Zo zijn ze minder geavanceerd en daardoor eenvoudiger te bedienen. Ook zijn ze kleiner en lichter, wat het voor kinderen makkelijker maakt om ze vast te houden. Vaak worden kinder tablets geleverd met een stevige beschermhoes, die ervoor zorgt dat de tablet bestand is tegen een stootje. Wel zo handig met die wilde kleintjes.

Kindomgeving: leuk, leerzaam én veilig

Een belangrijk kenmerk van kinder iPads is de aanwezigheid van zowel vermakelijke als educatieve content. Zo zijn er leuke en leerzame spelletjes, video’s en educatieve apps geïnstalleerd op de tablet. Wat ouders misschien nog geruster zal stellen, is dat bijna alle kinder tablets beschikken over een afzonderlijke kindvriendelijke omgeving. Deze omgeving kan worden afgeschermd met een wachtwoord of pincode, zodat je als ouder de controle behoudt over wat je kind op de iPad bekijkt en gebruikt. Zo is je kind beschermd tegen potentieel schadelijke inhoud die op internet te vinden is.

Vanaf welke leeftijd een kinder iPad?

De geschikte leeftijd om een kinder iPad te introduceren, varieert van kind tot kind en wordt vooral beïnvloed door de ontwikkeling van het kind. Volgens deskundigen (van de WHO) is het beter om peuters tot twee jaar uit de buurt te houden van tablets. De hersenen van jonge kinderen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling en te veel schermtijd kan hier een negatief effect op hebben. Tot deze leeftijd leren kinderen voornamelijk door zich met al hun zintuigen in de fysieke wereld te begeven en contact te hebben met anderen. Pas vanaf twee jaar kun je jouw kindje af en toe een spelletje laten spelen of een video laten kijken. Dit moet wel met mate gebeuren en onder toezicht.

Hoe lang mogen kinderen achter een scherm zitten?

De aanbevolen schermtijd van een kind op een elektronisch apparaat is volgens opvoedkundigen erg afhankelijk van leeftijd. Voor jonge kinderen van twee tot drie is een kwartier à half uur per dag meer dan genoeg, terwijl voor kinderen van drie tot vijf een max van een uur geldt. Is jouw kind zes jaar of ouder? Dan is de aanbevolen schermtijd twee uur per dag. Houd altijd rekening met de 20-20-2 regel, stimuleer fysieke activiteiten en sociaal contact (zoals tekenen en buitenspelen) en laat je kind voor het slapen gaan niet op de tablet.

Kinder ipad kopen: zo kies je de beste uit

Een kinder iPad moet aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Hier zijn enkele zaken waar je op kunt letten:

  1. Ouderlijk toezicht: Controleer of de kinder iPad ouderlijk toezicht heeft om de inhoud en schermtijd te reguleren.
  2. Leeftijd: Kijk naar de leeftijdsaanbeveling van de tablet en of deze geschikt is voor jouw kind.
  3. Apps: Zijn er leuke en educatieve apps beschikbaar?
  4. Duurzaamheid: Overweeg de duurzaamheid en de mogelijkheid om de tablet te beschermen tegen stoten en vallen.
  5. Technische aspecten: Check de batterijduur, opslagcapaciteit en mogelijkheid tot geheugen uitbreiding.
  6. Prijs: Vergelijk prijzen en functies om de beste waarde voor je budget te vinden.
  7. Reviews: Lees reviews op verschillende websites.Zijn er mensen die al hebben aangegeven of de tablet fijn in gebruik is?

Tip: wij raden de kinder iPads van Kurio aan. Deze tablets geven je als ouder veel mogelijkheden. Zo zijn er tal van leuke en leerzame apps beschikbaar, kun je tijdslimieten instellen en aangeven welke apps en websites niet gebruikt mogen worden!

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 40 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (8) en Jasmijn (6).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.