DIY Knutselen en Educatief Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Hoe werkt punniken?

Hoe werkt punniken? 17 februari 2019Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Hoe werkt punniken?

De rode paddenstoel met haken om te leren punniken, ken je het nog? Het riep bij mij een nostalgisch gevoel op toen ik het zag liggen in de Intertoys. Eenmaal thuis stelden de kinderen al vrij snel de vraag: Hoe werkt punniken?

Punnikset Trico van Totum

In de Intertoys lag de punnikset Trico van Totum. En dat deed mij direct denken aan vroeger. Urenlang heb ik zitten punniken. Dus ik nam twee sets mee naar huis.

Punnikset Trico van Totum

De punnikset Trico van Totum is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, wij hebben het getest met een 4-jarige en een 6-jarige.

Wat is punniken?

Punniken (ook wel klosje breien) is een techniek om draadjes zo over elkaar heen te haken dat ze uiteindelijk een breiwerk vormen. Zo kun je bijvoorbeeld dieren of sieraden punniken. Het enige wat je nodig hebt is garen (wol), een punnikklosje en een punnikpen.

Hoe werkt punniken?

Voor wie het niet meer weet leggen we het nog even uit! Als je eenmaal weet hoe het moet dan is punniken best eenvoudig.

Stap 1 – haal het draad door de paddenstoel

Bij de paddenstoel wordt een (kunststof) naald en een (
kunststof ) punnikpen geleverd. En je hebt de keuze diverse kleuren wol. Het is de bedoeling dat je als eerst een bolletje wol kiest en de draad door de paddestoel heen haalt. Dit kan met behulp van de naald en/of punnikpen.

Draad door de paddestoel heen halen
Stap 1: draad door de paddestoel heen halen

Stap 2: haal het draad om de krammetjes (haakjes) heen

Het is nu de bedoeling dat je het draad om de krammetjes (de haakjes op de paddenstoel) heen draait. Je gaat daarbij steeds naar het volgende krammetje:

Stap 2 punniken
Stap 2: haal het draad om de krammetjes heen

Stap 3: maak een dubbele haal

Heb je het draad op de juiste manier om de krammetjes heen gehaald, dan is het tijd om te beginnen. Je haalt het draad om het volgende krammetje heen. Je hebt nu dus om één van de haakjes een dubbel draad zitten:

Punniken dubbele draad
Stap 3: dubbele draad om het haakje

Stap 4: haal het onderste draad over het krammetje heen

Hoe werkt punniken? Met een punnikpen! Haak de punnikpen om het onderste draadje (het draadje het dichts bij het rood van de paddenstoel) en haal het draadje over het bovenste draadje op het krammetje heen.

Hoe werkt punniken?
Stap 4: haal het onderste draad over het krammetje heen

Stap 5: trek aan het draadje

Je bent bijna klaar! Je hoeft nu alleen nog maar aan het draadje te trekken dat onder uit de paddenstoel steekt. Het is nu alleen nog een kwestie van stap 3 t/m stap 5 herhalen. Na een tijdje zie je het resultaat onderuit de paddenstoel komen:

Hoe moet je punniken?
Stap 5: trek aan het draadje

Punniken, wat vinden wij ervan?

Hier in huis is Trico van Totum getest door onze 4-jarige. Zij is volgens de verpakking nog te jong en dat bleek ook wel. Het werd een wirwar van draadjes! Ze heeft nog niet de precisie om dit op een goede manier uit te voeren. Onze 6-jarige was al een stuk handiger! En hij vindt het leuk om te doen, zeker toen hij resultaat zag was het heel interessant. Hoe werkt punniken is inmiddels een vraag die Jamie graag voor je beantwoordt.

Punniken, zo doe je dat

Het is even oefenen, maar heel goed te doen. Nu is het nog even geduld hebben totdat er ook daadwerkelijk een dier of sieraad van gemaakt kan worden. In de Trico van Totum verpakking zitten ook wiebeloogjes, zo kan je uiteindelijk echt iets leuks maken!

Ook interessant: Hoe maak je slijm?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.