DIY Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

DIY – Hoe maak je slijm?

DIY – Hoe maak je slijm? 20 maart 201834 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Hoe maak je slijm

Zelf slijm maken is de afgelopen maanden razend populair onder kinderen. Foto’s van kinderen die druk bezig waren met het maken van slijm. Steeds vaker kwamen ze voorbij, evenals de termen fluffy slijm, gekleurd- en glitterslijm. Naast al deze termen had ik slechts één vraag: Hoe maak je slijm? We besloten het maar eens uit te testen en het blijkt vrij eenvoudig te zijn!

Wat heb je nodig?

Tijdens onze zoektocht naar het ideale slijm recept kwamen we ontzettend veel recepten tegen met heel veel verschillende ingrediënten. Zo kan je slijm maken met maizena of het huishoudmiddel Borax. Voor welk recept kies je dan? Wij kozen voor het recept waarbij we alle ingrediënten konden halen bij één winkel: de Action!

De ingrediënten

Eenmaal in de Action begon ik onze zoektocht naar kinderlijm. Al zoekend tussen alle knutselspullen kwam ik tot de conclusie dat het wel uitverkocht moest zijn, want het was niet te vinden. Teleurgesteld liepen wij verder, maar wat bleek? Onze Action had een speciaal schap staan met alle benodigdheden voor glitterslijm! Zo konden wij in één keer onze winkelwagen vol laden met:

Hoe maak je slijm

 • Kinder knutsellijm – €0,73 per flesje
 • Gillette scheerschuim – €1,75
 • Lenzenvloeistof – €2,49
 • Glittercarrousel – €0,79
 • Optioneel: Starplast opbergbox met deksel – €1,48

Ook interessant: SES Creative Slijmlab: wanneer zelf slijm maken niet lukt!

Hoe maak je slijm?

Als je de ingrediënten in huis hebt, kun je heel snel aan de slag. Om slijm te maken, hoef je niks voor te bereiden. Mix alle ingrediënten in de juiste volgorde en er kan weinig mis gaan. Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Hoe maak je slijm?’ hoef je enkel de volgende stappen te doorlopen!

1. Gooi een flesje kinderlijm leeg in een bak

Hoe maak je slijm

De eerste stap bestaat uit het leeggooien van het flesje met kinderlijm. Het flesje mag volledig geleegd worden in een bak. Wij kochten ook twee Starplast opbergboxen met deksel, zodat we meteen een bak hadden om het slijm in op te ruimen.

2. Optioneel: meng de lijm met kleurstof

Hoe maak je slijm

Wil je slijm maken met een bepaalde kleur, dan is hier een kleurstof voor nodig. Wij hadden toevallig nog kleurstof van Dr. Oetker in huis, dus hebben dat toegevoegd. Even goed roeren tot de lijm volledig in de gewenste kleur is. Tip: zorg dat de lijm een stuk donkerder is dan de gewenste kleur.

3. Roer de glitters door de lijm heen

Hoe maak je slijm

Voor glitterslijm zijn glitters natuurlijk noodzakelijk. Je doet er verstandig aan om deze goed door de lijm heen te roeren. Toevoegen in een later stadium geeft een hoop rommel en gaat een stuk lastiger.

4. Voeg scheerschuim toe

Hoe maak je slijm

In de volgende stap voeg je scheerschuim toe aan de gemaakte glitterlijm. Dit kan Gillette scheerschuim zijn, maar alle andere schuim voldoet ook. Roer de lijm en het scheerschuim goed door elkaar tot je een gladde substantie krijgt.

5. Voeg lenzenvloeistof toe

Hoe maak je slijm

Op dit moment heb je een bak vol met kleverige bende. En de lenzenvloeistof gaat er voor zorgen dat het minder gaat plakken en los komt van de bak. Beetje bij beetje voeg je de lenzenvloeistof toe.

Goed blijven roeren!

Hoe maak je slijm

Blijf goed roeren (dit wordt zwaarder), naar verloop van tijd laat het slijm los van de bak. Je kunt de lenzenvloeistof blijven toevoegen totdat het slijm lekker te kneden is met de handen. Je bent klaar. Spelen maar!

Wil je liever alle ingrediënten (niet van de Action) om zelf slijm te maken online bestellen? Klik dan hier!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

34 comments

 1. Moet er de hele inhoud van de scheerschuim in??

  En hoeveel lenzenvloeistof..ben het aan maken maar blijf zo kleverig aan de handen

  1. Scheerschuim op gevoel toevoegen, zeker niet de hele fles. Daarnaast kan je lenzenvloeistof blijven toevoegen tot de slijm minder kleverig is. Succes!

   1. ik heb alles gedaan wat hoort maar het wilt maar niet plakken en ik heb geen lijm met borax meer dat zit al in het slijm mijn vader hefft het in de diepvries gedaan

  1. Bij ons bleef het in eerste instantie ook gewoon kleverig, al kwam het wel los van de lepel en het bakje, je kon het niet met je handen aanraken of je zat onder de kleverige boel. Maar we hebben toen beslist om er een hoop scheerschuim extra bij te doen en voila… we hadden een hele mooie stevige slijm 🙂 hoeveelheid scheerschuim zou ik zeggen zeker het dubbel in volume van je lijm. En op 100ml lijm ongeveer twee eetlepels lenzenvloeistof. Ze deden het vandaag op school met 24 kindjes op die manier en iedereen had een mooie vaste slijm. Ik gebruikte dezelfde lijm en lenzenvloeistof als hier en de goedkoopste scheerschuim uit de action: ferrum.

  2. Bij ons bleef het in eerste instantie ook gewoon kleverig, al kwam het wel los van de lepel en het bakje, je kon het niet met je handen aanraken of je zat onder de kleverige boel. Maar we hebben toen beslist om er een hoop scheerschuim extra bij te doen en voila… we hadden een hele mooie stevige slijm 🙂 hoeveelheid scheerschuim zou ik zeggen zeker het dubbel in volume van je lijm. En op 100ml lijm ongeveer twee eetlepels lenzenvloeistof. Ze deden het vandaag op school met 24 kindjes op die manier en iedereen had een mooie vaste slijm. Ik gebruikte dezelfde lijm en lenzenvloeistof als hierboven en scheerschuim ferrum van de action.

 2. Ik vind heel leuk om een slijm the maken en glitterslijm en scheerschuim en ik vind heel leuk om the vlog maken sammen met styntje

  1. Voor iedereen die dit probeert. Ik heb een hele fles lijm (zelfde als in de foto staat, bij action gehaald) geen scheerschuim gebruikt. Glitters en kleur toevoegen, 1 eetlepel baking soda en dan van dezelfde fles lenzenvloeistof( ook bij action) beetje bij beetje toevoegen en roeren, een vingerkoot was genoeg. In een keer gelukt!!! +tip je kan voor kleur ook eyeshadow gebruiken!!
   Hopelijk help dit

 3. Klopt Demi. Bij mij ook niet. Het zou veel makkelijker zijn wanneer de hoeveelheden vermeld worden. Op gevoel is iets waar we niks aan hebben

  1. Begrijpelijk, maar een hoeveelheid scheerschuim bepalen/afwegen is niet echt te doen. Lenzenvloeistof hebben we ook steeds extra toegevoegd tot het niet meer heel kleverig was. Ook lastig om bij te houden hoeveel dat precies is. Hebben jullie wel exact dezelfde producten gebruikt?

   1. Mij lukte het niet het werd zelfs met een hele fles niet compact
    Andere variant gemaakt
    Doorzichtige lijm
    Glitters
    Klein beetje baking soda
    Alles goed roeren
    En dan een scheutje lenzenvloeistof tot het een bal is
    Kind blij!!!!!!

    1. De slijm is niet gelukt bij ons het blijft plakken aan de vingers vind ik erg jammer want het was best duur allemaal. Het werd niet kneedbaar en we hadden beetje voor beetje lenzenvloeistof toegevoegd maar het is niet gelukt

     1. Het blijft ook lastig om dit op gevoel te maken, maar hier blijft de ervaring lenzenvloeistof blijven toevoegen. Heb je precies dezelfde producten gebruikt? Bij andere producten kan de samenstelling anders zijn, waardoor het misschien niet lukt.

 4. Bij mij werkt het echt prima veel scheerschuim en meer lenzenvloeistof….en dan kneden tot het niet meer afgeeft!

 5. Hier ook niet gelukt, er ontbreekt baking soda aan dit recept. Dat heeft bij ons de boel een beetje gered, maar tegen dan zat er al te veel lenzenvloeistof bij, dus werd na een tijd weer vochtig.

 6. Ons is het wel gelukt ?. Je moet heeeeeeel lang roeren. Ik heb er ook extra baking soda in gedaan en ik denk wel 20 minuten geroerd.

 7. wij hebben het ook probeert maar bij mama is het niet gelukt want ze dee het heelemaal fout. maar bij mij
  is het gelukt en de lijm was helemaal op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.