Informatief & Tips Speelgoed van het Jaar 2022 Speelgoed voor kinderen van 0 t/m 2 jaar Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

Hoe herken je illegaal speelgoed?

Hoe herken je illegaal speelgoed? 17 september 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Illegaal speelgoed

Je hebt het wellicht in het nieuws al voorbij zien komen. De Nederlandse douane heeft onlangs ruim 130.000 illegale Huggy Wuggy’s onderschept. Dit betrof knuffels, sleutelhangers en gadgets. Illegaal speelgoed dat de douane onderschept wordt vernietigd. Maar waarom is dit en hoe herken je illegaal speelgoed?

Illegaal speelgoed, waarom is het gevaarlijk?

Illegaal speelgoed is gevaarlijk, dat is dan ook direct de reden dat de Nederlandse douane dit vernietigd. Emile Kalis, van Stichting Speelgoed Nederland en organisator van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar, vindt het heel belangrijk dat iedereen begrijpt waarom dit soort speelgoed gevaarlijk is en wordt vernietigd. Vaak gaat het om speelgoed dat is bedoeld voor kinderen en veelal jonge kinderen die dit speelgoed bijvoorbeeld in hun mond stoppen.

Onderdelen kunnen losraken wat voor verstikking kan zorgen, en stoffen kunnen giftig zijn. Het is gewoon misdaad. Het is vrij simpel: namaak is diefstal. Daarnaast is dit soort illegaal speelgoed niet getest, wat echt een gevaar voor de gezondheid kan opleveren. De kans is groot dat de illegale markt niet de juiste, veilige en goedgekeurde materialen gebruiken en dat onderdelen los kunnen raken. Wat het voor de consument zo verwarrend maakt is dat dit speelgoed wel het CE-logo heeft, wat er ook illegaal op gedrukt wordt.

Emile Kalis, van Stichting Speelgoed Nederland en organisator van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar

CE-markering op speelgoed

Emile heeft het over de CE-markering. Deze zogenaamde CE-markering geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet qua veiligheid, milieubescherming en gezondheid. Dit logo wordt echter ook gebruikt op namaak speelgoed, waardoor het soms niet echt van echt te onderscheiden is.

CE-markering speelgoed

De CE-markering aan de linkerkant is het officiƫle CE-logo. Aan de rechterkant zie je een minder grote afstand tussen de letters, dit CE logo is dus vals/illegaal en wordt vaak op illegaal speelgoed geplaatst.

Hoe weet je of je betrouwbaar speelgoed koopt?

Maar hoe weet je nu eigenlijk of je betrouwbaar speelgoed koopt? En hoe voorkom je dat je illegaal speelgoed in huis haalt? Emile Kalis raad je aan om speelgoed te kopen bij de bekende speelgoedzaken en webwinkels. Weet waar je koopt. Als je op zoek gaat naar de de laagste prijs dan is de kans groot dat je uitkomt bij webshops buiten Europa. Vaak kan je er dan wel vanuit gaan dat het om niet getest speelgoed goed. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook echt het geval.

Stichting Speelgoed Nederland staat voor Goed Speelgoed. En goed speelgoed kan je o.a. herkennen aan het keurmerk Speelgoed van het Jaar. Al het speelgoed dat mee doet aan deze verkiezing voldoet aan de Europese standaarden. Het is origineel, absoluut NIET illegaal, en zorgt voor veel speelplezier. Bekijk hier wel speelgoed door de vakjury is verkozen als winnaar Speelgoed van het Jaar 2022!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.