Informatief & Tips

Duurzaam speelgoed: waar moet je op letten?

Duurzaam speelgoed: waar moet je op letten? 25 februari 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Wobbel - duurzaam speelgoed

Duurzaam speelgoed kopen is de nieuwste trend. De vraag naar duurzaam speelgoed neemt toe en je ziet ook steeds meer speelgoedfabrikanten die hier op in spelen. En dat is natuurlijk niet raar, we worden ons steeds bewuster van de wereld om ons heen. Jij wilt misschien ook wel op zoek naar duurzaam speelgoed, maar waar moet je dan op letten?

Hoe weet ik welk speelgoed duurzaam is?

De trend en de opkomst van duurzaam speelgoed brengt ook een vraag met zich mee. Want hoe weet je of het speelgoed dat jij wilt aanschaffen ook daadwerkelijk duurzaam is? Hoe herken je het? Dit heeft met allerlei aspecten te maken. Eigenlijk zou je antwoord moeten vinden op de onderstaande vragen om te ontdekken of speelgoed duurzaam is.

Van welk materiaal is het speelgoed gemaakt?

Het begint allemaal bij het materiaal van het speelgoed. Speelgoed kan gemaakt zijn van hout, plastic, stof, etc. En logischerwijs kunnen we zeggen, hoe natuurlijker hoe beter en dus het meest duurzaam. Toch lijkt dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Iets van hout is niet per definitie duurzaam, wel als het van resthout is gemaakt maar bijvoorbeeld niet als hier speciaal bomen voor gekapt zijn.

Kijk je naar plastic dan zie je een verschuiving naar speelgoed dat van bioplastic gemaakt wordt. Een voorbeeld hiervan is het merk BiOBUDDI. De blokjes van BiOBUDDI zijn gemaakt van duurzaam en natuurlijk materiaal uit suikerriet.

Biobuddi - Duurzaam speelgoed

Vergeet ook niet te kijken naar de bewerking van de materialen. Grondstoffen kunnen op verschillende manieren worden bewerkt, denk hierbij aan een chemische of natuurlijke behandeling. Een product van kleur voorzien kan ook op verschillende manieren. Gebruikt de speelgoedfabrikant hier chemische verf voor of wordt het speelgoed gekleurd met kleurextracten uit de natuur? Als je hier geen duidelijke informatie over kunt vinden, dan kan je altijd contact opnemen met de speelgoedfabrikant.

Hoe lang gaat het speelgoed mee?

Vraag je altijd af hoe lang het speelgoed mee gaat. Simpel gezegd, speelgoed dat lang mee gaat (misschien wel generaties lang) is altijd duurzamer dan speelgoed dat na een jaar in de container belandt. Hier hebben wij al generaties lang DUPLO in huis, waar hopelijk uiteindelijk mijn kleinkinderen ook mee zullen spelen, erg duurzaam dus! En wat dacht je van KAPLA, ook speelgoed dat generaties lang mee kan en uiteraard geschikt is voor peuters, kleuters en oudere kinderen.

Review Kapla

En als we het dan toch over DUPLO hebben, dan is de stap naar LEGO nog maar heel klein. Ook bij LEGO is duurzaam speelgoed iets waar ze druk mee bezig zijn. Vanaf 2030 wil de speelgoedfabrikant enkel nog duurzaam LEGO produceren op basis van plantaardige materialen.

Hoe wordt het speelgoed geproduceerd?

Naast de materialen van de producten is ook de manier van produceren van belang. Wat voor effecten heeft de manier van produceren op het milieu? Speelgoed dat met de hand gemaakt wordt is waarschijnlijk niet zo vervuilend als speelgoed dat in een enorme fabriek wordt geproduceerd. Dit is overigens wel een vraag die vaak moeilijk te beantwoorden is.

Wat zijn de speelmogelijkheden van het speelgoed?

Tot slot een vraag die niets te maken heeft met de materialen of de manier van produceren, maar wel met de speeltijd. Want hoe langer een kindje met het speelgoed kan spelen, oftewel hoe meer mogelijkheden het speelgoed heeft, hoe duurzamer het speelgoed is. Een voorbeeld hiervan is de Wobbel. Dit klassieke balanceerbord laat kinderen spelen, balanceren en nog veel meer. Kinderen kunnen eindeloos hun fantasie kwijt, duurzaam dus!

Wobbel

Duurzaam speelgoed is altijd duurder! Feit of fabel?

Als ik het in mijn omgeving heb over duurzaam speelgoed dan hoor ik vaak ‘ja, maar dat speelgoed is duur’. En over het algemeen klopt het dat duurzaam speelgoed vaak duurder is dan ander speelgoed. Maar dit zit hem dus in alle bovenstaande genoemde punten. Dit heeft alles te maken met de materialen en de manier van produceren. Speelgoed met de hand maken neemt meer tijd in beslag. Simpelweg bomen kappen of je verdiepen in alternatieve manieren, het kost allemaal tijd en dus geld. Dus ja, duurzaam speelgoed lijkt in eerste instantie duurder.

Denk je dan aan speelgoed dat niet na twee weken kapot is, maar wat generaties lang mee kan. Tja, dan is dat duurzame speelgoed helemaal zo duur niet! Het is een investering, maar uiteindelijk gaat het langer mee en heb je speelgoed in huis waarvan je weet dat het op een milieuvriendelijke manier geproduceerd is!

Ook leuk om te lezen: Green Toys: Duurzaam speelgoed gemaakt van gerecyclede plastic melkflessen

Wat is jullie favoriete duurzame speelgoed?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.