Wist je dat er een nieuwe editie van het dobbelspel Clever is uitgebracht? Clever tot de 3e macht is de derde editie van dit populaire dobbelspel. Alles draait nog steeds om gekleurde dobbelstenen en het scoren van punten. Maar wat maakt deze editie dan anders dan de eerste editie van Clever?
Het dobbelspel Clever
Het dobbelspel Clever is een uitdagend spelletje dat is ontwikkeld door 999Games. Alles draait om gekleurde dobbelstenen en het hier zo slim mogelijk mee omgaan. Ken je Clever nog niet maar ben je er wel heel nieuwsgierig naar, lees dan eerst ons artikel over de eerste editie van Clever. Op die manier leer je mooi al even de basisspelregels kennen. De regels in het spel Clever tot de 3e macht zijn namelijk net wat anders, maar die leggen we uiteraard aan je uit! Lees je mee?
Clever tot de 3e macht
Het dobbelspel Clever draait om gekleurde dobbelstenen die te maken hebben met bepaalde kleurcategorieën. En deze categorieën hebben allemaal eigen regels en uitdagingen. En of dat het nog niet uitdagend genoeg maakt, je hebt ook nog eens te maken met de volgorde van de gekozen dobbelstenen.
De inhoud
Clever tot de 3e macht bevat net als voorgaande edities maar een klein aantal voorwerpen. In een compact doosje tref je een scoreblok, 6 dobbelstenen, 4 kleine viltstiften en de spelregels.
Hoe werkt het?
In Clever tot de 3e macht draait het om vijf categorieën, deze komen overeen met de 5 gekleurde dobbelstenen (de witte dobbelsteen is een joker). Alle categorieën hebben een eigen manier om punten en bonussen te scoren. Dit doe je als actieve of als passieve speler in het spel. Als actieve speler rol je met alle dobbelstenen, je kiest een dobbelsteen en plaatst deze in het vakje I op het scoreblad. Alle dobbelstenen met een lagere waarde komen op de zilveren schaal. Een actieve speler dobbelt drie keer en legt zo ook gekleurde dobbelstenen op vakje II en III. Alle acties gekoppeld aan de gekozen dobbelstenen worden uitgevoerd (hier zo meer over). Vervolgens krijgen de passieve spelers de kans om nu één dobbelsteen van de zilveren schaal te kiezen en te gebruiken.
Als actieve speler ben je dus ook echt actief! Een passieve speler moet even rustig afwachten tijdens een beurt van een actieve speler. Maar uiteindelijk komt iedereen aan de beurt als actieve en passieve speler.
Hoe scoor je punten?
Het scoren van punten heeft alles te maken met de categorieën. Als je goed kijkt op het scoreblad zie je verschillende vlakken met kleuren. Bovenin het gele vlak staat de puntenverdeling voor het gele vlak, etc. Aan de hand van de kruisjes die je gaat zetten ga je bonussen verzamelen en punten scoren. Maar met welke regels krijg je te maken?
- De gele dobbelsteen: in het gele vlak scoor je punten door getallen af te kruizen. Er staan de rijen I t/m III. Deze rijen corresponderen met de eerste, tweede of derde worp. Gooi jij in je eerste worp een gele 3, dan mag je die dobbelsteen gebruiken om de gele drie in rij I weg te strepen. Tussen de rijen staan bonussen, lukt het jou getallen weg te strepen aan beide kanten van de bonus, dan mag je deze bonus gebruiken.
- De blauwgroene dobbelsteen: gebruik je de blauwgroene dobbelsteen dan mag je het getal afstrepen in het blauwgroene vak. Gooi jij in je eerste beurt een 4, dan mag je één keer de 4 wegstrepen. Gooi je in je derde beurt een 3, dan mag je 3 keer het getal 3 wegstrepen. Hierbij gaat het om de groenblauwe vakjes. Heb je een rij of kolom met groenblauwe vakjes vol, dan speel je een bonus vrij! De witte vakjes mag je alleen wegstrepen als passieve speler en tellen niet mee voor de bonus, wel voor de uiteindelijke punten.
- De donkerblauwe dobbelsteen; deze dobbelsteen gebruik je altijd in combinatie met de joker (witte dobbelsteen). Je telt de waarde van de dobbelstenen bij elkaar op en dit vul je in. Elk hokje achter de 7 moet een waarde bevatten die één hoger is dan het vorige getal. Dus 8, 9, 10 etc. Alle hokjes voor de 7 moeten een getal hebben dat één lager is dan het voorgaande getal. Dus 6, 5, 4 etc. Vul je een hokje in met een bonus dan mag je deze direct gebruiken.
- De bruine dobbelsteen: het is weer tijd om af te strepen. Je moet exact het getal in de rij dobbelen om te mogen strepen. Je begint links en kan altijd alleen maar rechts van je laatste gestreepte getal strepen. Je mag getallen overslaan, maar je mag dus niet meer terug naar een getal voor je laatste kruisje. De bonussen staan hier tussen de hokjes, lukt het je om twee aangrenzende vakjes af te strepen dan mag je ook de bonus spelen.
- De roze dobbelsteen: de roze dobbelsteen stelt je voor een keuze. Het gekozen getal verdubbelen (meer punten) of het getal halveren en de bonus spelen. Ga je dus voor meer punten of de bonus?
Hoe win je Clever tot de 3e macht?
Afhankelijk van het aantal spelers speel je een bepaald aantal ronden. Zijn deze ronden voorbij dan is het tijd om de punten te gaan tellen. Binnen elke categorie tel je de punten en deze punten noteer je op de achterkant van het scoreblad. De speler met de meeste punten wint!
Wat is het verschil tussen Clever en Clever tot de 3e macht?
Wat is precies het verschil tussen Clever en Clever tot de 3e macht? Wat natuurlijk direct opvalt zijn de kleuren van de dobbelstenen. Deze zijn anders en hebben ook andere acties/bonussen die je kunt verdienen. De bonussen van het spel komen je misschien wel bekend voor, een extra dobbelsteen of opnieuw werpen met de dobbelstenen is niet nieuw. De vakjes met een dobbelsteentje en het vraagteken zijn wel nieuw. Speel je die bonus dan mag je een dobbelsteen in de kleur van de bonus gebruiken, maar in dit geval mag je zelf het aantal ogen kiezen. Dus naast nieuwe kleuren dobbelstenen en andere categorieën en opdrachten ook een nieuwe bonus!
Wat vinden wij van het spel?
Clever tot de 3e macht is net als het Clever dobbelspel heel uitdagend. Je moet er goed je hoofd bij houden en het kan een aantal rondes duren voordat je de regels helemaal in je hoofd hebt zitten. Maar dat maakt het spel niet minder leuk, de nieuwe kleurcategorieën bieden een extra uitdaging. Wat zeker een aanrader is als je wilt afwisselen met de voorgaande Clever edities.
Alle kleurcategorieën bieden uitdagende mogelijkheden, alleen de bruine categorie is wat saai. Simpelweg afstrepen op volgorde van de getallen, dit deed ons denken aan Qwixx! Maar de rest van de categorieën laten je goed nadenken, sowieso is het bij elke dobbelbeurt echt nadenken voordat je gaat strepen. Hoe zet je de dobbelstenen het slimste in en let je daarbij ook op je medespelers?
Leuk aan dit spel is ook dat je het spel alleen kunt spelen. Rustig op je gemak dobbelen en kijken of je een zo’n hoog mogelijke score kan halen. In de spelregels staat ook een lijst met niveaus die je kan halen aan de hand van je score. Ik speelde een potje alleen en daar bleek nog wel wat werk aan de winkel! Die score kan omhoog! Clever tot de 3e macht is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar oud, al denk ik dat het voor jonge spelers misschien nog wel wat lastig kan zijn.