Reviews Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Activity Original | Creativiteit en Teamwork

Activity Original | Creativiteit en Teamwork 3 november 2020Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Activity Original

Waarschijnlijk heb je ze wel eens gespeeld: Pictionary, 30 Seconds en Hints. Volgens de makers van Activity Original is dit de gestroomlijnde versie van deze drie bekende creatieve activiteiten. Dit spel, in de lijn van Party en Co, is in diverse landen al meer dan 10 miljoen keer over de toonbank gegaan. Deze kleurrijke versie doet op het eerste gezicht wat kinderlijk aan maar op de doos staat twaalf jaar als minimum leeftijd. Wij kwamen er achter dat deze leeftijdsindicatie nog zo gek niet is.

Inhoud

In de doos bevinden zich een ganzenbordachtig speelbord, een zandloper, vier pionnen en drie stapels kaarten. Op deze kaarten staan in totaal 1.980 verschillende begrippen in drie niveaus. Ook is er een redelijk simpel spelregelboek. Ik vond deze niet echt handig om dingen in op te zoeken, maar je leest hem in een keer door. De regels zijn vrij eenvoudig dus dat vormde geen probleem en we konden binnen vijf minuten beginnen.

Hoe speel je Activity Original?

De naam zegt het al: Activity Original is een spel dat jouw spelersgroep actief maakt. Twee tot vier teams strijden tegen elkaar door zo veel mogelijk begrippen te raden. Je kunt dit spel tot wel 16 spelers spelen en daarom leent het zich goed als teambuildingactiviteit.

Het team dat aan de beurt is, kiest een van de drie levels, neemt een kaart en voert de opdracht uit. Afhankelijk van het vakje waar de pion op staat moet er uitgebeeld, beschreven of getekend worden.

Bij uitbeelden moet de speler die aan de beurt is met behulp van pantomimegebaren het begrip laten raden. Daarbij mogen natuurlijk geen geluiden worden gemaakt. Bij tekenen wordt het begrip vanzelfsprekend getekend. Bij omschrijven wordt het begrip beschreven zonder een deel van het woord te noemen.  Wordt het woord door het eigen team binnen de tijd geraden dan mag dat team een aantal vakjes vooruit. De drie levels hebben het getal drie, vier of vijf op de achterkant staan en dit is het aantal stapjes dat gezet mag worden.

Op elke kaart staat een woord in het rood. Als dit begrip moet worden geraden, mogen alle teams meedoen in een zogenoemde open ronde. Alle teams strijden door in deze spelshowachtige race totdat een van de teams als eerste over de finish komt. Dat team heeft dan gewonnen.

Wat vonden wij ervan?

Activity Original doet op zich wat het belooft. Het spel bundelt drie bekende creatieve spellen tot een geheel. Er zijn genoeg kaartjes om vele malen te kunnen spelen. De mogelijkheid om met een grote groep te spelen kan goed van pas komen op bijvoorbeeld verjaardagen, oud-en-nieuw en teamuitjes.

Toen ik het spel voor het eerst onder ogen kreeg, verbaasde ik me over de minimale leeftijd. De meeste van dit soort spellen kun je prima met kinderen spelen. Toch bleek het niveau van sommige woorden iets te hoog gegrepen voor mijn zoon van negen. Woorden als kabelhaspel, midlifecrisis en feng shui zullen misschien een belletje doen rinkelen maar om die vervolgens te omschrijven is een brug te ver. In groepen volwassenen of met de jeugd zal het prima gaan zolang er in elk team maar minimaal een persoon is met een redelijk vocabulaire.

We stuitten bij Activity Original wel op drie bijzondere zaken.

De verpakking

Allereerst: de binnenkant van de doos. ‘Prima insert’, zou je zeggen. En dat klopt. Alles past er in. Maar het lijkt alsof er aan de ene kant ruimte is voor uitbreidingen, terwijl er geen vakje is voor de vier pionnetjes. Daarbij is de gleuf voor de zandloper erg lang en is er ruimte voor twee dobbelstenen die niet bij dit spel horen. Dit is natuurlijk niet erg, maar ik vond het wel vreemd.

Beurt overslaan?

Ook bevond ik me in een aparte situatie met nog twee stapjes te gaan voor de winst. Mijn jongste zoon lag ver achter en mijn zoon van dertien zat me op de hielen, maar met meer dan vijf stapjes achterstand. In de spelregels voor drie spelers staat dat elke ronde een open ronde is. Beide andere spelers kunnen dan raden. Bij een goed antwoord schuiven zowel de actieve speler als de speler die het woord raadt een aantal posities op. ‘Dan gaan we dus niets raden!’, zei mijn oudste aan het begin van mijn speelbeurt. En terecht: bij een goed antwoord zouden ze mij automatisch de winst hebben gegeven. Ik heb mijn beurt maar gewoon overgeslagen en gewacht tot ik een van hun beschrijvingen kon raden. Ook dit was prima en misschien wel extra spannend. De drie-spelers-versie is nog steeds erg leuk, maar wel met een mogelijk vreemd einde.

Grootste probleem: de niveaus

Er is daarnaast nog een derde vreemd iets aan de hand en dat zijn de levels van de begrippenkaarten. Dit bleek wel echt een probleem voor de speelbaarheid. Het hebben van een variabele moeilijkheidsgraad is op zich briljant. Op die manier kan iemand met een minder grote woordenschat gewoon op safe spelen en voor minder punten gaan. Het probleem is: eigenlijk konden we vrijwel geen enkel verschil ontdekken tussen de drie niveaus. Het gevolg is dat iedereen maar voor de vijf punten bleef gaan. Zo worden perenboom, ontbijt en skibril als level vijf gerekend. In de stapel met moeilijkheidsgraad drie zijn onder andere de woorden hittestress, vederwolken en liesstreek te vinden. Alle kaarten schudden en gewoon de bovenste kaart spelen haalt wat strategie weg, maar is misschien de beste optie.

Activity Original

Al met al heb ik wel elk potje een superleuke ervaring gehad. Iemand een volksdans zien uitbeelden of het woord orka horen omschrijven als een niet-vegetarische dolfijn is gewoon hilarisch. Het spelmateriaal van Activity Original is kleurrijk, vrolijk en van goede kwaliteit. Met het nodige creatieve talent en een huisregel hier en daar is dit dus een prima activiteit voor een gezellige avond. Wat ons betreft geen topper, maar met aanpassingen wel erg leuk om te doen.

Gek op spelletjes? Lees onze tips voor goedkope spellen!

30,-
7.5

Kwaliteit

8.0/10

Prijs

7.0/10

Speelplezier

7.5/10

Pros

  • Kwaliteit is uitstekend
  • Veel variatie
  • Spannend en actief

Cons

  • Regelaanpassingen nodig
  • Sterk afhankelijk van woordenschat

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.